Receptury - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielak
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 2890

    Receptury - komentarze

    Admin: Niniejszy temat z komentarzami założyłem specjalnie po to by można było sobie pokomentować to co dzieje się w temacie: RECEPTURY (skoro nie można się powstrzymać)

    -----------------------


    elroy napisał(a)
    ...Leżakowanie przewiduje na 3 miesiące. [/B]

    Życzę wytrwałości!!
    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

    #2
    W sobotę rozpoczynam zacieranie Koźlaka. Wg zaleceń elroya zamiast 60g słodu karmelowego ciemnego zwiększam ilość słodu karmelowego jasnego do 600 g - w jakim celu? Aby uzyskać piękny czerwony kolor koźlaczka.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
      Czy jest sens je tu powtarzać?
      Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1508

        #4
        mapajak napisał(a)
        Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
        Czy jest sens je tu powtarzać?
        Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać
        Przemyślana decyzja

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          mapajak napisał(a)
          Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
          Czy jest sens je tu powtarzać?
          Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać
          Uważam, że warto umieszczać receptury tu, w Browarze.

          1 / jest nas (piwowarów) tu najwięcej, jesteśmy zorganizowani, znamy się, spotykamy
          2 / Forum Browaru jest dużo bardziej "żywe" niż Forum Browamatora (np. ostatni post w BA ma datę 5 lipca ...)
          3 / Browar jest profesjonalnym, rozbudowanym i wszechstronnym serwisem, zawiera najwięcej danych - pora na receptury
          4 / po co skakać po kilku serwisach w celu pobrania informacji
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #6
            Dokładne, kompletne receptury możemy znaleźć w tematach dotyczących warzenia w poszczególnych domowych browarach. Sam staram się dokładnie opisywać procedury warzenia.
            Zebranie ich - receptur - w jednym miejscu jest z pewnością wygodniejsze z punktu widzenia poszukiwacza. Wymaga to jednak dokładniejszego opracowania, czasu. Dlatego sukcesywnie będę zamieszczał coś mojego.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #7
              naczelnik napisał(a)
              Dokładne, kompletne receptury możemy znaleźć w tematach dotyczących warzenia w poszczególnych domowych browarach.
              Nie każdy mikrobrowar posiada taki temat.
              Kiedyś ma się pojawić omawiany w Browarze "Dziennik Piwowarski", który powinien zaspokoić wszystkie potrzeby odnośnie warzeń i receptur
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                #8
                CarlBerg napisał(a)
                Nie każdy mikrobrowar posiada taki temat.
                Ale każy mikrobrowar w każdej chwili może mieć


                Kiedyś ma się pojawić omawiany w Browarze
                Oczekuję tak samo jak pozostali. Podobno "się robi"
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  CarlBerg napisał(a)
                  Uważam, że warto umieszczać receptury tu, w Browarze.
                  (...)
                  1
                  Wobec tego zrobię jak Naczelnik, co jakiś czas coś tu dorzucę

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Ja już kiedys rzuciłam temat o recepturach na piwo pszeniczne, ale chyba mało komu wychodzi ono dobre, bo temat pozostał jakoś bez odzewu
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1508

                      #11
                      Marusia napisał(a)
                      Ja już kiedys rzuciłam temat o recepturach na piwo pszeniczne, ale chyba mało komu wychodzi ono dobre, bo temat pozostał jakoś bez odzewu
                      Miałem okazję kosztować piwo pszeniczne z Twojego mikro. Jeżeli nie wnosisz sprzeciwu to proszę o recepturę na PW badź też proponuję o umieszczenie jej w temacie: Receptury.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        may napisał(a)
                        Miałem okazję kosztować piwo pszeniczne z Twojego mikro. Jeżeli nie wnosisz sprzeciwu to proszę o recepturę na PW badź też proponuję o umieszczenie jej w temacie: Receptury.
                        Akurat to pszeniczne, które piłeś (nawiasem mówiąc - gdzie recenzja, dostałeś ładny zestawik w BP na giłedzie) to było z ekstraktów, zatem nie widzę sensu dawania takich "receptur", wszak mój wkład w to piwo nie był zbyt wielki.
                        Natomiast obecne pszeniczne jeszcze jest w fazie dojrzewania i dopiero jak stwierdzę, że jest dobre, to zamieszczę recepturę, bo jak będzie kiepskie, to po co omu taki przepis?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • may
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.01
                          • 1508

                          #13
                          Marusia napisał(a)
                          Akurat to pszeniczne, które piłeś (nawiasem mówiąc - gdzie recenzja, dostałeś ładny zestawik w BP na giłedzie)
                          Wybacz moją niegodziwość. Recenzję wystawię. Dla ułatwienia późniejszego działania obserwacje smakowe na temat pszeniczniaka zapisałem w swoim dzienniku piwowarskim.
                          Co do piw pszenicznych. Otóż nie miałem do nich przekonania smakowego, a Twoje piwko Marusia coś zmieniło w tym temacie.

                          Comment

                          • oryks
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.01
                            • 297

                            #14
                            CarlBerg piszesz:
                            "Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
                            ciekawe bo sposób zacierania
                            "- 15 minut w temp. 60-62'C
                            - 45 minut w temp. 70-72'C"
                            sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
                            Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?

                            Comment

                            • lukuj
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.07
                              • 320

                              #15
                              Dodając recepturę dobrze byłoby pamiętać o uzupełnianiu dawki/czasu chmielania o zawartość alfa kwasów,
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X