Receptury - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    #16
    oryks napisał(a)
    CarlBerg piszesz:
    "Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
    ciekawe bo sposób zacierania
    "- 15 minut w temp. 60-62'C
    - 45 minut w temp. 70-72'C"
    sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
    Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?
    O to chodzi - krótka pierwsza przerwa równoważy wytrawność surowców
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • oryks
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.01
      • 297

      #17
      CarlBerg napisał(a)
      O to chodzi - krótka pierwsza przerwa równoważy wytrawność surowców
      Przyznam, że początkowo się pogubiłem ale teraz widzę, że ciekawy pomysł z tym równoważeniem cech i ilości surowców przez sposób zacierania. Jednak mimo wszystko chyba nie nazwał bym tego piwem wytrawnym ( czyli w uproszczeniu bez cukrów ) ono jest właśnie dobrze (ciekawie) zrównoważone.
      Chyba mam już zajęcie na ten weekend

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        plan chmielenia

        Wnioskuję o dodawanie przy planie chmielenia formy chmielu (szyszki, granulat 90, granulat 45) oraz koniecznie zawartości alfakwasów. Ma to duże znaczenie, bo rozrzut zawartości alfakwasów w różnych chmielach i formach jest dość spory (np. Marynka od 8 do 11 alfa) i w efekcie można otrzymać całkiem odmienne smaki.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          W ogóle wpisywanie receptur do jednego tematu jest bez sensu. Dopóki jest ich kilka, nie ma problemu. Ale jesli pojawi się ich kilkadziesiąt, to znaleźć coś w tym nie będzie łatwe.

          Proponuję takie rozwiązanie: osobny poddział w dziale "browarnictwo amatorskie", w którym każda receptura wpisywana jest w osobnym temacie, a do tego jest miejsce na komentarze i oceny (jak w piwach przemysłowych).

          Wariantowo to samo, ale z wejściem od razu ze strony głównej. To powinno zwiększyć "zwiedzalność" tego działu. Nie każdy wie, że forum jest tak rozbudowane i ambitne, znam ludzi, którzy z założenia fora dyskusyjne omijają.

          Comment

          • peter_1000
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.05
            • 583

            #20
            lukuj napisał(a)
            Dodając recepturę dobrze byłoby pamiętać o uzupełnianiu dawki/czasu chmielania o zawartość alfa kwasów,
            A czy istnieje metoda korygowania receptury w oparciu o tą informację? Np. W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %. W jaki sposób to zrównoważyć, jeśli chcę zrobić piwo możliwie zblizone do oryginału.? Istnieje jakiś wzór?
            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #21
              A czy istnieje metoda korygowania receptury w oparciu o tą informację? Np. W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %. W jaki sposób to zrównoważyć, jeśli chcę zrobić piwo możliwie zblizone do oryginału.? Istnieje jakiś wzór?
              Istnieje gdzieś go mam tylko muszę poszukac ale to moze za dnia.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                #22
                biermann napisał(a)
                Istnieje gdzieś go mam tylko muszę poszukac ale to moze za dnia.
                Byłbym szczerze zobowiązany
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  A to takie trudne? Parę przekształceń matematycznych i wzór będzie. Jeśli Biermann nie odnajdzie go do wieczora, to może postaram się wyprowadzić wzór. Wprawdzie edukację matematyczną zakończyłem już sporo lat temu, ale powinno się udać.

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #24
                    Najprościej zainstalować sobie promash, tam wszystko można przeliczyć.

                    Ale samemu wyprowadzić wzór z najzwyklejszej proporcji to około 20 sekund pracy (sprawdzałem z zegarkiem w ręku). Gorąco polecam trening umysłowy
                    Last edited by Borysko; 2004-08-17, 13:00.

                    Comment

                    • peter_1000
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.05
                      • 583

                      #25
                      Borysko napisał(a)
                      Ale samemu wyprowadzić wzór z najzwyklejszej proporcji to około 20 sekund pracy (sprawdzałem z zegarkiem w ręku). Gorąco polecam trening umysłowy
                      Ja jestem Humanistą i nie skażę rąk mych tak skomplikowaną matematyką (oczywiście w imię zasad a nie z niewiedzy )
                      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                      Comment

                      • biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

                        #26
                        hm miałem wzór wrzucić wczoraj ale ... właściwa książka jest niestety w Poznaniu u potencjalnego nowego piwowara. Postaram sie go dzisiaj złapać i wtedy wrzucę. Choć mozna do tego czasu pobawić się w matematyka i poprzekształcac wzory różnorakie.
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #27
                          Podam przy okazji wzór , który może się przydać piwowarom do określenia gorzkości piwa(EBU).

                          EBU=((chmiel(g) * alfa olejki(%) * "wykorzystanie"(%)) / (gotowana brzeczka(l) * 10 ))

                          Komentarz do wzoru.
                          Owe "wykorzystanie" chmielu odczytujemy z poniższej tabeli:

                          Czas gotowania chmielu(min) | Ekstrakt w brzeczce nastawnej
                          ********************************** |do 12, 5 % | 15 % | 20 % |

                          do 9 ****************************** | 5,0 | 4,8 | 4,3 |
                          10-19 ***************************** | 12,0 | 11,4 | 10,4 |
                          20-29 ***************************** | 15,0 | 14,3 | 13,0 |
                          30-44 ***************************** | 19,0 | 18,1 | 16,5 |
                          45-59 ***************************** | 22,0 | 21,0 | 19,1 |
                          60-74 ***************************** | 24,0 | 22,9 | 20,9 |
                          >75 ******************************* | 27,0 | 25,7 | 23,5 |
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • biermann
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 2552

                            #28
                            W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %
                            Książki dalej nie mam ale skonsultowałem telefonicznie. Wzór jest mało skomplikowany.
                            (ilość chmielu z receptury X zawartośc Alfa z receptury) / zawartość Alfa posiadanego chmielu = ilość chmielu który trzeba zadać.

                            W Twoim przypadku to będzie (40 x 8,5)/11 = 30,91 g które powinienneś dodać.
                            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                            Comment

                            • peter_1000
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.05
                              • 583

                              #29
                              Proste znaczy genialne Dzięki serdeczne
                              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X