Ale dziękuję
Plany warzelnicze na sezon 2004/2005
Collapse
X
-
Plany są na razie mgliste, ale z biegiem dni skonkretyzują się z pewnością. Zarys ogólny wygląda tak:
1. zacierać
2. otworzyć dwa kolejne zakłady produkcyjne
3. w związku z powyższymi znacznie zainwestować w wyposażenie
4. gatunkowo - piwo zimowe, koźlak (może też weizenbock), porter, następnie jakieś pszeniczniaki, ciemne
5. no i oczywiście zbierać butelkiWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Plany planami, zobaczymy co z tego wyjdzie (najlepiej po prostu dobre piwo ):
1. Produkcja łatwo przyswajalnych piw w stylu English Bitter oraz Weizenów w ilościach zaspokajających potrzeby domowe oraz krewnych i znajomych.
2. Piwne eksperymenty na mniejszą skalę (klasztornych ciąg dalszy, porteki i inne ciemne).
3. Dopracowanie receptury mojego Witbiera (ulubione piwo mojej żony).
4. Być może wzrost możliwości produkcyjnych do 40 litrowych warek (zakup gara 50 l i taboretu gazowego).
5. Własnoręczne śrutowanie.
Trzymam za siebie kciuki
Comment
-
-
moje plany
ja również plany mam ambitne, choć nie tak jak koledzy...
w ciągu kilku następnych miesięcy zamierzam zrobić:
-"Kozica" - pszenny koźlaczek/-czka
-"Niespełnienie" - mapple ale, z syropem klonowym;
-"Świąteczne" - ciemne ale z przyprawami;
-"Full Wypas" - pilsner o stosownym ekstrakcie 12.5-12.7%
butelek powinno starczyć, bo przez ostatnie miesiące nazbierało się koło setki...Last edited by e-prezes; 2004-11-17, 09:53.
Comment
-
-
Odp: moje plany
e-prezes napisał(a)
[...] butelek powinno starczyć, bo przez ostatnie miesiące nazbierało się koło setki...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
may napisał(a)
Dzisiaj zacieram ostatnie piwo (wiśniowe warka nr 20) w sezonie letnim. Pozostaje tylko jakieś mocne piwko które zacznę warzyć może w październiku.Prawdopodobnie rok 2004 zakończę na 21 warkach.
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Aha, w sezonie mam nadzieję, że uda mi się conajmniej średnio 1,5 warki na miesiąc zrobić
Comment
-
-
Odp: Odp: moje plany
Wujcio_Shaggy napisał(a)
Oj, to nie starczy na cztery warki... Chyba, że będziesz robił po 12 litrów, ale to raczej mało. Lepiej opróżnij jeszcze kilkadziesiąt flaszek.
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: moje plany
e-prezes napisał(a)
robię eksperymentalne małe warki do 7.5 l, większe do 13 l i duże (bardzo żadko) do 20 l, więc spoko starczy, bo w międzyczasie część z poprzednich się zwolni i przybędzie co nieco nowych.
Comment
-
-
Odp: Plany warzelnicze na sezon 2004/2005
slado napisał(a)
Zbliża się następny sezon warzelniczy.
Pomny dotychczasowych doświadczeń postanawiam co następuje:
1. Warzyć piwka tylko w zakresie 12-15'Blg
...
Podnoszę pułap gęstości na 14-24'Blg
Reszta raczej pozostaje bez zmian.
Comment
-
-
A ja sobie w wakacje postanowiłem, że będę warzył od października po jednej warce tygodniowo. Musiałem dokupić jeden fermentor z kurkiem, nowy termometr z obudową (stary mi się zbił), no i to chyba wszystko.
Moje plany, jak na razie, są w 100% realizowane (od początku października zrobiłem już 7 warek, ósma zaczęła dziś w nocy fermentować). Każda jest ok. 20-litrowa (niektóre są trochę większe). Używam na razie tylko drożdży Safe-ale, i nie mam powodu do narzekań.
W następnym roku zamierzam zrobić sobie lodówkę fermentacyjną, aby
a) wreszcie robić piwo dolnej fermentacji
b) robić warki również w lecie
Na sezon 2004/2005 zaplanowałem sobie 30 warek (pewnie będzie trochę mniej, ale trzeba sobie postawić jakiś szczytny cel)"All the good things for those who wait"
Comment
-
Comment