Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bury_wilk
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 2655

    #46
    Wujcio_Shaggy napisał(a)
    Plany są na razie mgliste, ale z biegiem dni skonkretyzują się z pewnością. Zarys ogólny wygląda tak:
    1. zacierać
    2. otworzyć dwa kolejne zakłady produkcyjne
    3. w związku z powyższymi znacznie zainwestować w wyposażenie
    4. gatunkowo - piwo zimowe, koźlak (może też weizenbock), porter, następnie jakieś pszeniczniaki, ciemne
    5. no i oczywiście zbierać butelki
    Co do punktu 2, to można powiedzieć, że kolejny zakład produkcyjny jest w fazie bliskiej szczęśliwemu końcowi i jak tylko ten koniec nastąpi, to trzeba by to uczcić warką numer cztery.
    Do punktu 4 dodam "ale" i może jakieś coś w stylu belgijsko klasztornym.
    Lubię kiedy się zieleni
    Lubię jak się piwo pieni...

    ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      1. Ilości warek nie planuję, zakładam, że jak będę miał ochotę i czas, to będę warzył.
      2. Dwa główne kierunki warzenia:
      - piwa do picia na bieżąco, już opanowane smaki - warki 30 litrów,
      - piwa eksperymentalne - warki 10 litrów.
      3. Wykonanie nowej, wydajnej i wygodnej kadzi filtracyjnej.
      4. Wykonanie lub zakup większego kotła warzelnego.
      5. Uruchomienie mikrosłodowni.

      Jedno z praw pochodnych od prawa Murphy'ego mówi: "Każdy ma jakiś plan, który jest nierealny".

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #48
        A moje plany są takie - już się realizują.
        1.Kupić nowy duży garnek (wykonane)
        2. Zaopatrzyć się w ciekawe słody specjalne i ciekawe chmiele - sprawdzić ich wpływ na smak piwa.
        3. Pozyskać nowe szczepy drożdży płynnych (belgijskie, angielskie ale)
        4. Ponownie uwarzyć ulubione gatunki belgijskie na lepszych surowcach, nowych (WLP400, Wyeast 3942) i już używanych (WLP500,530,550) drożdżach.
        5. Ilości i częstości warek nie planuję - robię to wtedy, kiedy mam ochotę - nic 'na siłę'.
        6. Na pewno chcę uwarzyć:
        - 'India Pale Ale' w stylu amerykanskim, czyli chmielone mocno cytrusowymi odmianami chmielu (Cascade, Amarillo). Próba chmielenia na zimno.
        - Kopia piwa 'Rochfort 8'. Składniki są już pozbierane, mam recepturę (jeżeli kogoś to interesuje, chętnie pogadam o tym) oraz wskazówki ludzi którzy już to robili. Glówne wyzwanie w tym sezonie.
        - Kilka warek ulubionego typu dubbel oraz ciemnego 'belgian strong ale' na różnych drożdżach i składnikach (słody specjalne) - wg. ciekawych wskazówek dot. składu wyszukanych w internecie (jeżeli są zainteresowani to opublikuję)
        - Wit z dodatkiem skórek pomarańczy i kolendry, około 12Blg
        - Jakieś lekkie piwo na drożdżach ale typu angielskiego, nachmielone aromatycznie, dość słodkie, moc 12Blg
        - Stout na płynnych 'Irish Stout', z dodatiem dużej ilości słodu czekoladowego
        - Większość warek na drożdżach belgijsich nie będzie schodzić z ballingiem poniżej 15, raczej będzie w zakresie 15-18 Blg

        Comment

        • mirekkk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 101

          #49
          michalh napisał(a)
          A moje plany są takie - już się realizują(...)
          - Kilka warek ulubionego typu dubbel oraz ciemnego 'belgian strong ale' na różnych drożdżach i składnikach (słody specjalne) - wg. ciekawych wskazówek dot. składu wyszukanych w internecie (jeżeli są zainteresowani to opublikuję)
          Nie wiem, jak inni, ale ja na wiedzę zawsze otwarty jestem. Dawaj.
          Pozdrawiam,
          Mirek

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #50
            Na Rocheforta też chętnie poproszę recepturkę

            A moje plany:
            - zacierać, zacierać i jeszcze raz zacierać
            - warzyć może niekoniecznie dużo, ale możliwie często i róznorodnie. Chcę spróbować wielu gatunków i sprawdzić co mi najlepiej wychodzi.
            - zaraz jak w Browamatorze pojawią się nowe słody z Weyermanna, zabrać się za ich intensywne testowanie
            - najbliższe warki: coś szkockiego, powtórzenie nieudanego Weizena, witbier, koźlak, marcowe (tylko cholera akurat zabrakło słodu wiedeńskiego w BA...), pale ale albo bitter (może nawet India Pale Ale)

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #51
              W najbliższym czasie - dolna fermentacja.
              Pilsy, koźlaczki, portery, marcowe.
              Temperatura w piwniczce niedługo spadnie poniżej 10 st. C.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #52
                Dopiero co udało mi się unowocześnić mój browar. Wzbogaciłem się o śrutownik ,wagę , termometr laboratoryjny i nową większą kadź filtracyjną zatem mogę zabrać się za warzenie. A w planach:
                1. Sprawdzić wpływ przerw cukrujących na smak piwa.
                2. Dodać troche większe ilości surowców niesłodowanych (głównie pszenice) i sprawdzić wpływ na smak piwa.
                3. Uwarzyć portera (22Blg) i znaleść miejsce gdzie mi się on uchowa na zimowe wieczory .
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Hannibal
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1426

                  #53
                  A ja po sesji mam zamiar skonstruować "lodówkę fermentacyjną", dzięki której będę mógł warzyć również piwa dolnej fermentacji. Może na portera bałtyckiego się pokuszę.
                  A poza tym mam w planach ciągłe eksperymentowanie i eksperymentowanie. Bo popaść w rutynę to najgorsze, co może człowieka spotkać w życiu.
                  "All the good things for those who wait"

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #54
                    Lodówkę też planuję - ale na razie odbiłem się od dużych opakowań styropianu. Na sztuki nie chcieli mi sprzedać, a całej paczki nie będę kupować.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

                      #55
                      Ja to mam zamiar zrobić lodówkę fermentacyjną na podstawie konstrukcji Warka. Tylko zamiast tylko styropianu mam zamiar użyć również styroduru, który jest bardzo twardy, a poza tym ma świetne właściwości izolacyjne. Jeśli uda mi się go kupić w miarę przystępnej cenie, to zrobię tę lodówkę tylko i wyłącznie z niego. Jeśli nie, to część konstrukcji będzie wykonana z jednego tworzywa, a część z drugiego. Na początku będę używać zamrożonej wody w plastykowych butelkach, a później chcę użyć agregatu ze starej lodówki oraz termostatu.
                      W każdym razie mam zamiar zrobić następne 10 warek tylko na drożdżach dolnej fermentacji. A poźniej będę robić na przemian.
                      "All the good things for those who wait"

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                        a później chcę użyć agregatu ze starej lodówki oraz termostatu.
                        W takim razie zapraszam tutaj
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #57
                          Dla posiadających nieco więcej miejsca, coś takiego byłoby chyba idealne. Dwa fermentory chyba wlezą, a logo zawsze można zamalować .

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #58
                            Wczoraj na walnym zgromadzeniu Zarządu została podjęta ważna dla nas decyzja* - Mikrobrowar "Siódemka" w sezonie 2005/2006 będzie warzył wyłącznie piwa ciemne - lekkie ciemniaczki, koźlaki, stouty, portery i inne wynalazki w temacie karmelowym

                            * możliwe chwilowe odstępstwa od decyzji ;-D
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1508

                              #59
                              W tym roku będzie słabiutko: popracuję nad Grodziskim, może jakiś "domowy" lambic?
                              Poczekam na świeże owoce i zacznę warzyć.

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #60
                                Trzeba będzie chyba otworzyć nowy temat - "Plany warzelnicze na sezon 2005/2006"
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X