Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
Zapewne 5 cm, bo taka się chyba najlepiej sprawdza w przypadku lodówek fermentacyjnych.
W wypadku użycia styroduru, wystarczy płyta o grubości 1.5 cm. Poza tym styrodur jest od styropianu łatwiejszy w obróbce - nie pyli się, nie kruszy, do cięcia wystarczy zwykły nóż; jest twardy - nie będzie żadnych wgnieceń od fermentora. Nie wchłania wody - zamarznięte wkłady lodówkowe pocą się i woda wsiąka w styropian.
A że jest droższy? Nie da się ukryć, ile jednak go potrzeba na taką lodówkę? Poza tym - stać Was na tanie rzeczy?
W wypadku użycia styroduru, wystarczy płyta o grubości 1.5 cm. Poza tym styrodur jest od styropianu łatwiejszy w obróbce - nie pyli się, nie kruszy, do cięcia wystarczy zwykły nóż; jest twardy - nie będzie żadnych wgnieceń od fermentora. Nie wchłania wody - zamarznięte wkłady lodówkowe pocą się i woda wsiąka w styropian.
A że jest droższy? Nie da się ukryć, ile jednak go potrzeba na taką lodówkę? Poza tym - stać Was na tanie rzeczy?
Taka lodóweczka ze styrodur kosztowała by ponad 60 zł. Natomiast ze styropianu ok. 10 zł. Jeśli chodzi o zdolności izolacyjne to są w przypadku tych dwóch tworzyw bardzo zbliżone (pytałem się w Leroy Merlin).
A wsiąkaniu łatwo zapobiec. Wystarczy wykończy dół folią i problem z głowy.
Warek zrobił swoją lodóweczkę tylko ze styropianu i na żadne przeszkadzające mu wgniecenia nie narzeka.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
jak czytam o tych lodówkach to się cieszę , że mam piwniczkę ze stabilną temperaturą - w sztolniach
ach te upały
Ja też mam w miarę stałą temperaturę w pokoju - ok. 24, 25 stopni
Do dolnej fermentacji konieczna jest temp. z przedziału 9-12. Czy masz taką u siebie w piwnicy?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
w piwnicy latem mam 12 stopni
- zimą 8-10
daje radę
Jak byś mieszkał w bloku miałbyś temperaturę w piwnicy ok. 30 stopni
A ja u siebie na działce, gdzie trzymam całe moje piwo, mam w piwnicy temperaturę wynoszącą obecnie ok. 13, 14 stopni, natomiast zimą spada ona do ok. 1, 2 stopni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
(...) Jeśli chodzi o zdolności izolacyjne to są w przypadku tych dwóch tworzyw bardzo zbliżone (pytałem się w Leroy Merlin).
(...)
Wybacz, ale nie polegam na wiedzy pracowników Leroy Merlin. A raczej niewiedzy.
Właściwości styropianu i styroduru nie są zbliżone. "U" dla styropianu wynosi około 0,035W/mK, dla styroduru - 0,022W/mK. Różnica jest prawie dwukrotna.
Nie neguję "zalety" styropianu, jaką w tym wypadku jest cena. Osobiście wybrałem styrodur, bo bardziej mi się podoba. I tyle.
Wybacz, ale nie polegam na wiedzy pracowników Leroy Merlin. A raczej niewiedzy.
Właściwości styropianu i styroduru nie są zbliżone. "U" dla styropianu wynosi około 0,035W/mK, dla styroduru - 0,022W/mK. Różnica jest prawie dwukrotna.
Nie neguję "zalety" styropianu, jaką w tym wypadku jest cena. Osobiście wybrałem styrodur, bo bardziej mi się podoba. I tyle.
1. Ja bedę warzył przeważnie w zakresie 10-14 Blg, uwarzę również koźlaka 16-18 Blg i portera 20 Blg oraz napewno coś z mocnych piw klasztornych 18-22 Blg.
2. oprócz wody, słodu, chmielu i drożdży ... nic.
3. podniosę, tak jak ty stopień nachmielenia
4. tu też zgodzę się z tobą, raczej będę skracał I przerwę cukrową niż wydłużał.
5. zwiększenie mocy przerobowych - koniecznie.
Pora publicznie rozliczyć się z planów
Ad 1. Wykonane w 100 %
Ad 2. oprócz wody słodu, chmielu i drożdży ... tylko cukier (tylko do piw mocnych i klasztornych)
Ad 3. wypróbowałem, że najodpowiedniejsza dla mnie dawka to 50 g marynki dla piw pełnych i 70 g dla piw mocnych.
Ad 4. I przerwa cukrowa to maksymalnie 10-15 min w 65 st.
Ad 5. zakupiono gar zacierno warzelny Severin.
Comment