Browar Forteczny działa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #46
    Warka nr 15 "Pitter Bitter"

    Piwko uwarzyłem we wtorek; z lenistwa informuję dopiero dzisiaj. W zarysie chciałem powtórzyć moim zdaniem udane "Chmielne Ale" jednak po krytyce mej żonki oraz porażce w konkursie na lubelskich warsztatach postanowiłem zmniejszyć ilość użytego chmielu. W celu uzyskania pełniejszej barwy piwa zastosowałem do warzenia także słód wiedeński (który notabene barwie wcale nie pomógł i musiałem ratować się metodami opisanymi poniżej).

    Słody użyte:

    3,0 kg słodu pilzneńskiego
    2,0 kg słodu wiedeńskiego

    Zacieranie:

    35 st. - 60 min
    52 st. - 15 min
    67 st. - 90 min

    Podgrzałem do 72 st. i przeniosłem do filracji.

    Po raz drugi użyłem kadzi filtracyjnej z Browamatora i muszę przyznać że jest dużo lepsza od mojej starej "z wiadra". Przede wszystkim szybsza filtracja no i lepsza wydajność. Ostatecznie wyszło mi 22 litry brzeczki nastawnej o gęstości 13,5 blg.

    W trakce gotowania w celu ładniejszego nasycenia koloru dodałem ok 10 dkg słodu barwiącego zapakowanego w woreczek muślinowy, który gotowałem ok. 10 minut.

    Chmielenie

    40 g granulatu goryczkowego - 60 min. przed końcem gotowania
    10 g granulatu aromatycznego - 15 min. przed końcem gotowania

    15 minut przed końcem dodałem także łyżeczkę mchu irlandzkiego, jednak na przyszłość będę się nad nim zastanawiał, bo nie wiem czy w połączeniu z zastosowaną przerwą białkową nie powoduje obniżenia pienistości piwa.
    Do fermentacji użyłem drożdży Wyeast "London Ale" zmiażdżonych dwa dni wcześniej. Kiedy dodawałem je do brzeczki saszetka napuchła jak balonik, który bardzo by chciał abym go pękł. Drożdże ruszyły po 25 godzinach (po afarach z "Irish Ale" wiem że Wyeasty startują dosyć poźno, chyba żeby wcześniej sporządzić starter).
    "Na dzień dzisiejszy" (Yendras wybacz) piwo zrzuciło już z siebie ładną pianę charakterystyczną dla fermentacji burzliwej, jednak po natlenieniu drożdże jeszcze ruszyły do pracy, jednak z wyraźnie już mniejszym zapałem.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • peter_1000
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.05
      • 583

      #47
      Warka nr 16 "Mocny Wit"

      Bardzo chciałem uwarzyć prawidziwego Witbiera. Pierwszy wyszedł mi za ciemny, po za tym warzony był na drożdżach do typowego pszeniczniaka. Teraz wreszcie zaopatrzony w Wyeast "Wit Bier" postanowiłem ponowić ten wyczyn. Nie zamierzam jednak robić klasycznego Witbiera tylko wersję mocniejszą o ekstrakcie 15-16 blg. Projekt oparty jest na przepisach Zdoja i Boryska

      Mocny Wit będzie wyglądał tak:

      Zasyp

      2,0 kg słodu pilsneńskiego
      2,0 kg słodu pszenicznego
      0,8 kg mąki razowej pszennej
      0,5 kg płatków owsianych

      0,125 kg miodu
      0,125 kg cukru kandyzowanego

      Chmielenie i przyprawianie

      15 g granulatu marynki (60 min gotowania)
      10 g lubelskiego (15 min gotowania)
      15 g skórki pomarańczowej
      5 g kolendry

      Zacieranie

      45 st - 20 min
      63 st - 60 min
      72 st - 60 min (do neg. próby jodowej)

      Właśnie kończę etap filtracji, która idzie jak krew z nosa. Młóto jest posklejane niczym zaprawa murarska. Jednak za moment przenoszę brzeczkę do gotowania.
      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #48
        To może być bardzo ciekawe i dobre! Sam chętnie kiedyś takie piwo nawarzę, ale najpierw spróbuję zwykłego zrobić. A takiego mocnego wita nazwałbym Wibockiem

        Comment

        • peter_1000
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.05
          • 583

          #49
          Warka nr 13 Porter Bałtycki

          Piwko przetestowane, i mimo że trzynaste to nawet nie najgorsze (jak na niecały miesiąc od zabutelkowania). Nie jest to może najlepszy porter jaki wyszedł z pod mej ręki, ale wstydzić się nie ma czego. Mimo niezbyt mocnego nagazowania posiada całkie ładną karmelową pianę, w czym zasłużył się pewnie dodatek słodu pszenicznego. W smaku obecne karmelowe i owocowe nuty. Zresztą uczestnicy Minizlotu w Janowie będą mieli okazję ocenić porterka sami, gdyż zamierzam parę butelczyn ze sobą na zlot zabrać

          Warka nr 16 Mocny Wit

          Ostatecznie po bardzo ciężkiej przeprawie z filtracją, brzeczka powędrowała do gotowania, którą potraktowałem dodatkami jak w zamierzeniach (patrz wyżej). Uzyskałem 24 litry brzeczki o gęstości niemal 15 ballingów. Mogłem wygotować do 22 i tym samym podnieść ekstrakt, jednak po siedmiu godzinach stania nad kadziami, każda kolejna godzina warzenia wydawała mi się całą wiecznością. Po skończonej pracy brzeczka stygła sobie przez noc na balkonie, a w starterze dojrzewały leniwie drożdże Wyeast'a . Dodałem je do brzeczki wczoraj w samo południe. Po 24 godzinach drożdże obudziły się i rozpoczęły fermentację. Czapy dużej nie ma, ale w końcu liczą się walory praktyczne a nie wizualne.
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

          Comment

          • peter_1000
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.05
            • 583

            #50
            Warka nr 16 "Mocny Wit"

            No i w końcu czapa się zrobiła. Piwo fermentowało burzliwie około 48 godzin po czym uspokoiło się niczym Morze Martwe (bez dosłowności ). Pierwszy raz w historii mojego browaru, drożdże w tak dużej ilości poz zakończeniu fermentacji postanowiły popływać sobie po powierzchni piwka. Po odczekaniu do pełnych ośmiu dni oraz po zebraniu drożdży z powierzchni wprost do lodóweczki, przelałem Wita do cichej. Charakterystyczną rzeczą dla drożdży Wyeast Witbier jest to że stosunkowo mało zbita gęstwa konfiskuje dość dużą ilość piwa. I tak z początkowych 24 litrów pozostało mi niespełna 20 l. Przy degustacji piwo miało mocno drożdżowy posmak, lekko stęchły. Wyczuwalna lekka goryczka oraz delikatna kwaskowość. Kolejna degustacja przy butelkowaniu.
            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

            Comment

            • peter_1000
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.05
              • 583

              #51
              Warka nr 15 "Pitter Bitter"

              Wczoraj, a w zasadzie dziś w nocy rozlałem piwko do butelek. W trakcie, podjąłem prawdziwie męską decyzję. Zaprzestaję używania drożdży suchych, tylko płynne. Bitter uwarzony na Wyeast London Ale, mimo że piwem jest jeszcze zielonym, jest też już trunkiem wyśmienitym. Żadnych stęchłych posmaczków, wzorowa klarowność. Różnica między płynnymi a suchymi jest jak mały Fiat do Merola z klimatyzacją. Za dwa, trzy tygodnie wstępna degustacja.
              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                #52
                Warka nr 17 "Piwo miodowe"

                Dzisiaj koło południa zabrałem się za kolejną wareczkę. tym razem jest to lager z dodatkiem miodu spadziowego. Nigdy nie warzyłem takiego piwa, ba ja nawet takiego jeszcze nie piłem, jednakże mam nadzieję że nie będę miał się czego wstydzić.

                Piwo miodowe wyglądać będzie tak:

                Zasyp

                3 kg słodu pilzneńskiego
                1 kg słodu wiedeńskiego
                1 kg słodu pszenicznego jasnego (bo nie miałem innych pomysłów na wykorzystanie tych resztek oraz dla lepszej pienistości)

                Zacieranie

                52 st. C - 10 min (słody: pilzneński i pszeniczny. Słód wiedeński jako że został świetnie rozluźniny już na etapie słodowania dodałem na początku przerwy cukrowej)
                66 st. C - 45 min
                72 st. C - do negatywnej próby

                Dodatki

                30 dk miodu spadziowego - 5 min przed końcem gotowania
                40 g granulatu goryczkowego - 60 min. przed końcem gotowania
                15 g granulatu aromatycznego - 15 min. przed końcem gotowania

                Fermentacja drożdżami Wyeast "Czech Pils"

                W tej chwili jestem na etapie przerwy dekstrynującej. Dalsze zmagania będą opisane online (live).
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                • peter_1000
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.05
                  • 583

                  #53
                  Warka 17 "Piwo Miodowe"

                  Co prawda live nie wyszło, ale niedługo po, owszem

                  Piwo ostatecznie nachmielone zostało:

                  30 gramami granulatu Saaz goryczkowego
                  10 gramami granulatu Marynki
                  15 gramami granulatu Saaz aromatycznego

                  Miodu zadałem nie 30 a 40 dkg., reszta bez zmian
                  Drożdże napuchły w saszetce już dobrych parę dni temu, powinny więc szybko ruszyć. Do startu fermentacji brzeczka będzie stała w temperaturze pokojowej. Po rozpoczęciu, zamierzam obniżyć temperaturę do 15 st. C.
                  Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                  Comment

                  • peter_1000
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.05
                    • 583

                    #54
                    Warka 17 "Piwo miodowe"

                    Krótka historia warki siedemnastej dobiegła końca. Pod koniec drugiego dnia fermentacji zaczęła oddawać dziwny i przykry zapach, coś jakby karbidu. Dziś rano zapach ten ustabilizował się na poziomie szamba, i to szamba bardzo długo nie opróżnianego. I dlatego przed chwilą z ręcznikiem na twarzy coś co miało być piwem wylałem w kibel. Teraz wietrzę mieszkanie, bo capi jakby coś dużego się z.....o.
                    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiem na którym etapie nastąpiła infekcja. Brzeczka po zadaniu drożdżami zaczęła fermentować zupełnie normalnie (fermentacja ruszyła po 24 godzinach). Wtedy przeniosłem fermentor do lodóweczki i temperaturę fermentacji ustabilizowałem na 15 st. C. W tym zakresie temperatur ryzyko skażenia powinno być więc duż mniejsze. Charakterystyczne jest to że kiedy pojawił się ten zapach, kożuch i piana drożdżowa opadły, tak jak po kończonej fermentacji. Na dnie fermentora nie było żadnego osadu drożdżowego.
                    Hipotezy mam trzy:
                    1. Zakaziłem drożdże jeszcze na poziomie startera (ale na początku ruszyły normalnie, zapach fermentacji też był normalny)
                    2. Zakaziłem brzeczkę, źle wysterylizowaną chłodnicą
                    3. Infekcja dostała się do piwa w takcie fermentacji
                    Infekcję z przyczyn źle zdezynfekowanego fermentora raczej wykluczam, gdyż poświęcam temu naprawdę dużo uwagi (i sporo Cloroxu)

                    Tak więc , dyshonor ten muszę z siebie jak najszybciej zmyć, dlatego warka 18 też będzie piwem miodowym wedługo bliźniaczego przepisu.
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                    Comment

                    • peter_1000
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.05
                      • 583

                      #55
                      Wszystkie zeszłoroczne plany warzelnicze odejść musiały w zapomnienie chwilowe ponieważ Browar Forteczny nawiedziła restrukturyzacja w postaci pojawienia się nowego członka załogi.
                      Pojawiwszy się pierwszego grudnia, młodszy piwowar Ania okazała się na tyle zajmującą uwagę i czas kierownictwa browaru że nawet warka 16 z dnia niepodległości nadal znajduje się w leżaku. Teraz nie wiem czy po otwarciu sam zapach nie wbije mnie w podłogę , a rozlewać zamierzam już dzisiaj wieczorem.
                      I tym właśnie akcentem (łączącym stare z nowym) przywracam PBF do życia. W planach (jeśli tylko pozwoli związek zawodowy, który wraz ze swoim pojawiniem się założyła mł.piwowar Ania) mam zamiar stworzyć kolejnego Portera, tym razem silniejszego mocą. Chciałbym też powalczyć w następnym konkursie piw w Żywcu. Jednak obecnie płynna teraźniejszość i wciąż niepewna przyszłość skorygują zapewne moje dalsze plany i pokażą na co tak na prawdę mnie stać.

                      po niżej najnowszy członek załogi PBFu Młodszy Piwowar Ania
                      Attached Files
                      Last edited by peter_1000; 2005-01-09, 03:15.
                      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8108

                        #56
                        No to tylko pogratulować.Browar sie rozrasta.Jak tak dalej pójdzie to zostaniesz koncernem piwowarskim
                        Last edited by kiszot; 2005-01-09, 04:59.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • peter_1000
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.05
                          • 583

                          #57
                          Warka 16 Mocny Wit

                          Ostatecznie okazało się że nici z tego piwa będą. Zbyt długie (dwa miesiące) leżakowanie w przypadku piwa pszenicznego spowodowało jego skwaśnienie. Co prawda przelałem do butelek, jednak chyba pójdzie w kanał.
                          Last edited by peter_1000; 2005-01-16, 19:04.
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • peter_1000
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.05
                            • 583

                            #58
                            Warka 18 Porter Bałtycki

                            Kiedy sytuacja w browarze się już unormowała, a niepowodzenia końca zeszłego roku z trudem poszły w niepamięć, z ostrożnym optymizmem postanowiłem znów ruszyć w bój.
                            Po przeczytaniu artykułu Czesa znów wzieło mnie na portera. Tym razem uwarzę go z myślą o kolejnym konkursie w Żywcu.
                            Porterek mój będzie wyglądał mianowicie tak

                            Zasyp

                            4 kg słodu pilzneńskiego
                            2 kg słodu wiedeńskiego
                            1 kg słodu karmelowego jasnego
                            0,5 kg słodu czekoladowego
                            0,5 kg słodu cara red (eksperymentalnie)

                            Zacieranie

                            55 st. - 15 min.
                            70 st. - do negatywnej próby jodowej

                            Chmielenie

                            40 g aromatycznego (szyszka) - na godzine przed końcem gotowanie
                            100 g goryczkowego (szyszka) - 15 min przed końcem gotowania

                            Do brzeczki zamierzam dodać pół kilo cukru kandyzowanego brązowego. Na pewno balling zwiększę przez dodanie ekstraktu. Ile? Wyjdzie w praniu, chciałbym osiągnąć 24 Blg.
                            Fermentował będę drożdżami Wyeast 2007 Pilsen Lager. To już kolejna próba fermentowania płynnymi. Tym razem zrobiłem sobie porządny starter, bo piwo w końcu ma być "duże"
                            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                            Comment

                            • peter_1000
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.05
                              • 583

                              #59
                              PS zrezygnowałem z Cara red
                              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                              Comment

                              • Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

                                #60
                                PS zrezygnowałem z Cara red
                                To o tyle szczęśliwa okoliczność, że do III Konkursu Piw Domowych mają być przyjmowane Portery o stężeniu ekstraktu w brzeczce nastawnej w zakresie 18 - 22 Blg!
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X