Piwo z browaru Chimay

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #61
    slado napisał(a)
    Nie wahaj się tylko zrób na czym masz. Zdasz relację a my dowiemy sie czy warto
    No właśnie mam to i to. Znasz wierszyk: "osiołkowi w żłoby dano, w jeden owies w drugi siano" ? (osiołek w końcu zdechł)
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #62
      Oby nie doszło do zapaści osiołka proponuję Witbier Wyeast'a.
      Następna warka nie będzie już tak obciążona problemem drożdżowym.

      Przy okazji, wczoraj była klolejna próba - trzeba nastawiać kolejne takie piwko bo warto
      Last edited by slado; 2004-11-15, 07:57.

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #63
        Z informacji producentów drożdży wynika, że belgijskie szczepy nazywane 'Wit' - itd. nadają się również do różnych belgijskich piw 'ale', takich jak 'speced ales, wheat ales, grand cru, christmas beers i specialty beers', ale już mniej do piw typu dubbel i tripel.

        Granice między tymi stylami są jednak płynne, szczególnie w Polsce, gdzie nie mamy belgijskich surowców, więc jak najbardziej warto spróbować zrobić 'klasztorniaka' na drożdżach do wit-a.

        Comment

        • Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

          #64
          Triple

          Ponieważ mój Tripelek przewijał się przez ten temat, zatem pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia wesołej gromadki po butelkowaniu.
          Zjednoczone Browary Strzyżów dorobiły się w końcu własnych etykiet :-)
          Cały proces produkcji: od zacierania do zabutelkowania, trwał 41 dni.
          Teraz 8 miesięcy leżakowania.
          Attached Files
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Odp: Triple

            Zdrój napisał(a)
            ... Zjednoczone Browary Strzyżów dorobiły się w końcu własnych etykiet :-)...
            Zapomniałeś do nich dołączyć mikroskop

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19263

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slado Wyświetlenie odpowiedzi
              ...
              Natleniałem jak trzeba, ilość drożdży była spora jak na taką ilość brzeczki. W zapachu nadal przebijają owoce, mnóstwo owoców...
              zapach startera już mnie oczarował. mam nadzieję, że potem będzie tylko lepiej...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                zapach startera już mnie oczarował. mam nadzieję, że potem będzie tylko lepiej...
                Robiłeś klona Chimaya na THG?

                Oni używają Wyeast #1214 Belgian Abbey
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19263

                  #68
                  1762 wyeast - belgian abbey II, ale klon mi nie wyszedł

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    1762 wyeast - belgian abbey II, ale klon mi nie wyszedł

                    No nie, bo to będzie Rochefort na tych drożdżach
                    Dlaczego nie wyszedł?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19263

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      No nie, bo to będzie Rochefort na tych drożdżach
                      Dlaczego nie wyszedł?
                      właśnie dlatego będzie co innego, ciemnobursztynowy dubbel.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X