Piwo z browaru Chimay

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #31
    slado napisał(a)
    I pojawił się... dość ostry a nawet jakby kwaśny zapach
    Otrzymane od jerzo- carlbergo-mapajaka drożdże profilaktycznie podzieliłem na dwie części. Pierwszą dodałem do brzeczki zlanej kilka dni wcześniej do butelki w czasie warzenia.(nie była pasteryzowana, a służyć miała jedynie w ciągu najbliższych dni jako brzeczka do namnażania). Dodane do brzeczki drożdże nie tworzyły praktycznie żadnej piany(byćmoże przefermentowały 100ml tej brzeczki w ciągu krótkiej nocy; dziś zdecydowałem je wylać, po tym , jak przygotowałem brzeczkę na kolejny starter - nie miało to zapachu jak dwa dni wcześniej, dlatego nie ryzykowałem. Część nieruszonej gęstwy zabezpieczyłem i czekam na rozwój sytuacji.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #32
      slado napisał(a)
      Piana trochę opadła, chyba za sprawą podglądactwa.
      Zaczyna być wyczuwalny smrodek przypominający ten zarejestrowany przy otwarciu słoiczka z drożdżami na tę warkę
      Czyżby jednak porażka
      Pobierz próbkę piwa i spróbuj jej smak, powinno być wszystko w porządku. Zapachy w trakcie fermentacji mogą być różne, na niektórym etapie bardzo nieprzyjemne, ale to mija.

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #33
        Dzięki za słowa otuchy.
        Zaraz po pracy będzie zbieranie drożdży na odzysk a potem próba smakowa.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          Moja pianka jak narazie pięknie pachnie, rano, po 36 godzinach od dodania drożdży czapa była o grubości póki co zaledwie ok. 10 cm
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #35
            Chyba będzie coś pomiędzy Chimay a Tripel z modyfikacją.
            Zebrałem gęstwę, wyszło cztery porcje. Dwie zamrożone i dwie pod ręką.
            Spróbowałem młodego zielonego w trakcie końcowej fazy burzliwej fermentacji. W smaku z lekka cierpkawe, chude (wytrawne) młode piwo.
            Żadnych negatywnych odczuć nie zarejestrowałem.
            No, ale to zbyt młode by jakieś wnioski wyciągać. Z uwagi na to, że zamiast cukru kandyzowanego dałem słód karmelowy jasny, może być brak jakiś szczególnych posmaków. Zobaczymy jak będzie dalej.
            Pozostałe drożdże pływające na powieżchni brzeczki zatopiłem za radą Mapajak-a by dofermentowało do końca.
            Za dwa, trzy dni planuję przelew na cichą.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Slado, tak szybko?? A u mnie dalej taka sama pianka, bez fajerwerków, a wszak tylko dzien później je dodałam
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #37
                Być może masz niższą temperaturę w kuchni. U mnie będzie chyba gdzieś tak około 25'C. Jak przykręcam kaloryfery i otwieram wszystkie okna to domownicy się buntują a i pies rano tak jakoś dziwnie drży
                Tak jak pisałem wcześniej, na 10 litrową nastawę piana dochodziła do pokrywy fermentora. Tak wściekle to buzowało
                Zresztą, przelew na cichą odbędzie się jak stwierdzę że brak już oznak fermentacji głównej.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Ja dziś zabełtałam energicznie łychą, ta "piana" to po prostu grubaśna warstwa drożdży - usiłowałam je zatopić, ale cholery się nie dały za bardzo

                  A temperatura w mojej kuchni nie ma wpływu na fermentację, bo fermentor stoi w pokoju Mam tam 22-23 stopnie.
                  Last edited by Marusia; 2004-10-07, 07:46.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #39
                    Kolejna warka na tych drożdżach pokazuje jak silne one są.
                    Nastawa 18 litrowa, trzecia doba się zaczęła i drożdże wyłażą z fermentora. Trochę to kłopotliwe wycierać posadzkę i fermentor. Zebrałem nadmiar gęstwy z wierzchu, może trochę się uspokoją.

                    Comment

                    • Zdrój
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2001.05
                      • 284

                      #40
                      Moje przyszłe klasztorne wg przepisu podanego przez Mapajaka, fermentuje już 8 dzień. Zrobiłem 15 litrową warkę o gęstości 19,5 Blg.
                      Po 6 dniach fermentacji, gęstość spadła do 13 Blg.
                      To co mnie trochę niepokoi, to niebywała słodkość fermentującej brzeczki.
                      Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                      Comment

                      • michalh
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.12
                        • 284

                        #41
                        Szczepy klasztorne dają taki efekt słodkości, to z powodu estrów i innych związków produkowanych przez te szalone drożdże. W opisach drożdży jest mowa często o smaku/zapachu suszonych owoców, fig, suszonych śliwek i wiśni.
                        Moje piwa klasztorne też z reguły są dość słodkie, ale jest to zgodne z ich deserowym charakterem.

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #42
                          slado napisał(a)
                          ...Zebrałem nadmiar gęstwy z wierzchu, może trochę się uspokoją.
                          Podziałało. Jest gęstwa na następną warkę, warka ładnie pachnie i już drożdże nie wyłażą spod pokrywy fermentora. Dziś popełniłem grzech młodego piwowara. Skosztowałem 3 dniowe (po zakapslowaniu poprzedniej warki) piwko na Trappistach
                          Łoj, grzeje, pachnie i smakuje! Co to będzie za pół roku?

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #43
                            Zdrój napisał(a)
                            Moje przyszłe klasztorne wg przepisu podanego przez Mapajaka, fermentuje już 8 dzień. Zrobiłem 15 litrową warkę o gęstości 19,5 Blg.
                            Po 6 dniach fermentacji, gęstość spadła do 13 Blg.
                            To co mnie trochę niepokoi, to niebywała słodkość fermentującej brzeczki.
                            Nie ma powodów do obaw, to piwo nawet po odfermentowaniu jest słodkie. Twoje, oprócz nadających piwu słodkości estrów, ma dodatkowo jeszcze 13 % nieprzeferemntowanego cukru. U mnie fermentacja burzliwa trwała dwa tygodnie, piwo odfermentowało do 6-u blg i faktycznie ma smak i zapach suszonych owoców, jak pisał Michalh. Drożdże musiałem dwukrotnie zatapiać, przy 11 Blg i przy 8 Blg, bo leniuchy wylegiwały się na powierzchni brzeczki zamiast fermentować.

                            Comment

                            • Zdrój
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.05
                              • 284

                              #44
                              Triple

                              Mój opisywany w tym wątku Triple od wczoraj fermentuje już po cichu.
                              Blg podczas dekantacji: 6,5
                              Smak: słodycz zniknęła, pojawił się wyraźny alkohol i jeszcze bardziej wyraźny, potęźny "klasztorny" smak. Wypiłem całą menzurkę, super !
                              Drożdże: po fermentacji burzliwej cały czas na powierzchni.
                              Nie miałem z nimi opisywanych problemów (piana wylewająca się z fermentora). Drożdże na 15 litrach brzeczki tworzyły maks. 5-10 cm piany (a raczej gęstwy drożdżowej z elementami piany).
                              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                              Comment

                              • slado
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.07
                                • 1072

                                #45
                                Kolejna kontrola wykazuje kierunek zmian smaku piwka dokładnie na belgijskie Trappisty wypite jakiś czas temu. Już nie pamiętam browaru i nie zatrzymałem nalklejki, nie jestem zbieraczem. Taka obła byteleczka pojemności 0,33 z Belgii.
                                Wcale nie jestem zachwycony takim obrotem sprawy. Ten styl piwka jakoś mi nie smakuje. Owszem, jest mocne, nawet bardzo, ale smak nie pasuje do moich preferencji.
                                Zakładam, że z czasem może się z tego piwka zrobić prawie oryginał braciszków.
                                Przypuszczam, iż skład surowców użytych do zacierania i fermentacji niewiele ma wspólnego z efektem końcowym. Tu decydują drożdże.
                                Dla przypomnienia, zamiast cukru kandyzowanego użłem słodu karmelowego jasnego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X