Wojenne warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #1

    Wojenne warzenie

    Jak napisałem w dziale "Przedstaw się", jestem początkującym piwowarem z baaardzo długim stażem.

    Moje pierwsz warzenie odbyło się mianowicie jeszcze w czasach stanu wojennego - lipiec-sierpień 1982.
    Wszystko zaczęło się w bibliotece, gdzie dorwałem książkę z połowy XIX wieku pt. "Browarnictwo" (a może "Piwowarstwo"). Był tam bardzo dokładnie opisany proces produkcji słodu i piwa, co prawda w przemysłowych ilościach (cetnary, hektolitry) ale jakoś to poprzeliczałem.

    Postanowiłem spróbować.
    Nie było wtedy oczywiście mowy o zakupieniu czegokolwiek - słód, drożdże, chmiel nie istniały w handlu.
    Słód zrobiłem sam: 3 kilo jęczmienia moczone w dużej kuwecie pięknie zakiełkowało, zostało wysuszone w piekarniku i ześrutowane w młynku do kawy (młynek szlag trafił).
    Dziki chmiel zbierałem w pięknych okolicach Kielc.
    Z braku laku musiałem zastosować drożdże winiarskie.
    Potem przeprowadziłem zacieranie. Nie pamiętam już niestety jakie robiłem przerwy ale jakieś robiłem. Filtracja, warzenie, chmielenie - wszystko wg notatek z tej starej książki.
    Fermentacja odbyła się w 15-litrowym balonie.

    Efekty były katasrofalne.
    To co wyszło najpiękniej określił mój przyjaciel: cytuję "Wygląd moczu z mlekiem, a zapach świeżego gówna" koniec cytatu.
    Cała warka poszła w kanalizację.

    Teraz po przeczytaniu wielu opracowań i postów na Forum jestem przekonany, że błąd popełniłem już na etapie produkcji słodu. Przegrzałem go w trakcie suszenia i enzymy diabli wzięli.
    No cóż pierwsze koty za płoty.

    Po 22 latach popijam piwko z mojej drugiej warki (gotowiec Coopers Real Ale) i w myślach snuję dalsze plany warzelnicze (zacieranie).

    Zdrowie wszystkich piwowarów
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

Related Topics

Collapse

  • etman
    Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
    etman
    Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


    Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

    Zawiera polski dodatek...
    2025-01-03, 00:43
  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 20:01
  • dadek
    Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
    dadek
    Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
    2024-11-19, 04:20
  • Zaiksik
    Trudne początki
    Zaiksik
    Witam
    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
    Wszystko...
    2024-08-27, 17:13
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...