Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    Browar Rozbor warzy

    No to opiszę i ja swoje zmagania.

    Pierwsza warka z gotowca wystartowała 3.06.2004. Gotowiec, to gotowiec nie ma co opisywać - efekt bardzo dobry (jak na początek).

    Druga warka - od razu skok na głęboką wodę - ZACIERANIE.

    Zamówiłem ześrutowane słody z Browamatora.

    Warka planowana - coś ciemnego taki niby stout.

    słód pilzneński - 1,7 kg
    słód monachijski - 1,0 kg
    słód karmelowy ciemny - 0,4 kg
    woda kranowa (Kielce) - 10 l

    Do wody 37°C wsypałem słody pilzneński i monachijski. Po 10 min. grzanie do 63°C - przerwa 30 min. Grzanie do 73°C, po 15 min dodałem słód karmelowy, następne 15 min. - próba jodowa - tak, jakby coś zsiniało, no to jesze 15 min. Następna próba wykazała brak skrobi.
    No to filtracja w kadzi od Browamatora - bardzo wygodna.
    Pierwsza partia brzeczki miała 16°BLG, wyszła ciemna, brunatna.
    Niestety przegiąłem z wysładzaniem, przelewałem młóto i przelewałem, abrzeczka leciała ciągle ciemna. Jak się opamiętałem to wszystko miało 10°BLG. Cholera!!! rzadkie takie...
    No nic do gara i chmielenie.
    Nie mam precyzyjnej wagi, więc tak na oko dałem jakieś 15g granulatu Marynka dod razu po zagotowaniu. Po 45 min. ok. 30 g granulatu Lubelskiego. Chyba trochę przesadziłem bo zapach baaaardzo chmielowy.
    Podgotowałem jeszcze 25 min. 10 min. przed końcem dodałem 0,4 l miodu chyba lipowego, coby trochę zagęścić tę rzadziznę.
    Chłodzenie przy pomocy chłodnicy z rurki miedzianej.
    W tzw. międzyczasie rehydratyzowałem drożdże - ruszyły z kopyta.
    Kiedy brzeczka schłodziła się do 24°C przelałem ją do zdezynfekowanego fermentora. Napowietrzałem ją przez lanie cienkim strumykiem z góry, ładnie się spieniła.
    Dodałem drożdże i zamknąłem fermentor w specjalnie przygotowanej szafce. Na fermentorze położyłem butelkę 2,5 l zamrożonej wody dla obniżenia temperatury. Po 3 godzinach ruszyło. Po następnych 24 wszystko ucichło. Na razie poczekam ze dwa dni i przeleję na cichą fermentację.
    Attached Files
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #2
    Granulat chmielowy umieściłem w skarpecie pończochowej, uprzednio dwukrotnie wygotowanej.
    Attached Files
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

    Comment

    • rozbor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.05
      • 186

      #3
      Chłodniczka:
      Attached Files
      N 50°58'47,9"
      E 20°50'34,7"

      Comment

      • rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

        #4
        Chłodzenie przebiegło bardzo sprawnie.
        Temperatura zjechała od 100 do 24°C w ciągu 30 min.
        Attached Files
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

        Comment

        • elroy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 359

          #5
          rozbor napisał(a)
          Chłodniczka:
          Na czym ją tak ładnie nawinąłeś?
          www.piwo.org

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #6
            Na czym ją tak ładnie nawinąłeś?
            Wykorzystałem koło pasowe od silnika piły tarczowej.
            W zagłębienie, w którym normalnie jest pasek klinowy ładnie się wpasowała rurka.
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • czujnik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 177

              #7
              A giąłeś na zimno ?

              Comment

              • rozbor
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.05
                • 186

                #8
                czujnik napisał(a)
                A giąłeś na zimno ?
                Tak.
                Rurka była bardzo miękka.
                Kupiłem ją "z metra", w sklepie "Metale kolorowe" w Kielcach.
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

                Comment

                • yureck
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.02
                  • 20

                  #9
                  rozbor napisał(a)
                  Tak.
                  Rurka była bardzo miękka.
                  Kupiłem ją "z metra", w sklepie "Metale kolorowe" w Kielcach.
                  A jakie są jej parametry?.
                  Też się do takiego czegoś przymierzam, no i ciągle mam wątpliwości jaką rurke wybrać??

                  Comment

                  • elroy
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 359

                    #10
                    yureck napisał(a)
                    A jakie są jej parametry?.
                    Też się do takiego czegoś przymierzam, no i ciągle mam wątpliwości jaką rurke wybrać??
                    Proponuję zerknąć http://www.browar.biz/artykuly.php?id=96&s=
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • yureck
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 20

                      #11
                      elroy napisał(a)
                      Proponuję zerknąć http://www.browar.biz/artykuly.php?id=96&s=
                      Tam patrzyłem ,ale potrzebuje konkretnych parametrów, jakie fi ile metrów, jaka grubość.
                      w artykule są przedziały, a tu jest konkretny sprzęt i potrzebne są konkretne parametry, co by nie eksperymentować

                      Comment

                      • rozbor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.05
                        • 186

                        #12
                        yureck napisał(a)
                        ... potrzebuje konkretnych parametrów, jakie fi ile metrów, jaka grubość.
                        Rurka: fi zewnętrzne 10 mm, grubość ścianki 1 mm, długość 3 m.
                        Była leciutko pogięta - odwijana z kręgu.
                        Innych parametrów nie znam.
                        Podczas chłodzenia musiałem mieszać chłodnicą w garze, bo kiedy leżała na dnie, to na dole brzeczka była zimna, a u góry gorąca.

                        Pozdrawiam
                        N 50°58'47,9"
                        E 20°50'34,7"

                        Comment

                        • yureck
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.02
                          • 20

                          #13
                          rozbor napisał(a)
                          Rurka: fi zewnętrzne 10 mm, grubość ścianki 1 mm, długość 3 m.
                          Była leciutko pogięta - odwijana z kręgu.
                          Innych parametrów nie znam.
                          Podczas chłodzenia musiałem mieszać chłodnicą w garze, bo kiedy leżała na dnie, to na dole brzeczka była zimna, a u góry gorąca.

                          Pozdrawiam
                          Ile u Ciebie ona kosztowała?

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            #14
                            yureck napisał(a)
                            Ile u Ciebie ona kosztowała?
                            Około 25 zł. Nie pamiętam dokładnie.
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            • yureck
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.02
                              • 20

                              #15
                              rozbor napisał(a)
                              Około 25 zł. Nie pamiętam dokładnie.
                              No to w sumie cena Ok, w Warszwie bedzie pewnie gdzieś ze 40zł kosztowało :{
                              Jeszcze dam znać jak kupie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X