Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #31
    rozbor napisał(a)
    W sobotę - 6 dni od nastawienia, przelałem piwo do balona na cichą.

    Chyba coś poszło źle.

    Zielone piwo ma co prawda miły słodowy zapach i smakuje w miarę fajnie, chociaż za mało goryczki.
    Gorzej przedstawiała się gęstwa drożdżowa, jakaś taka żelowata konsystencja jakby z galaretą, a jak zamieszałem to zapaszek taki bardziej sraczkowaty niż drożdżowy.

    Na razie zostawiam w balonie i modlę się, żeby ten smród nie przeszedł do piwa
    Myślę że nie masz co się martwić. Różne drożdże mają różną konsystencję i różny zapach po opadnęciu na dno. Niektóre faktycznie przypominają rezultat rozwolnienia.Ale warzysz w końcu piwo nie drożdże, a ono jak pisłeś ma zapach i smak w normie. W trakcie cichej nabierze jeszcze więcej walorów pozytywnych.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • rozbor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.05
      • 186

      #32
      peter_1000 napisał(a)
      Myślę że nie masz co się martwić. Różne drożdże mają różną konsystencję i różny zapach po opadnęciu na dno. Niektóre faktycznie przypominają rezultat rozwolnienia.Ale warzysz w końcu piwo nie drożdże, a ono jak pisłeś ma zapach i smak w normie. W trakcie cichej nabierze jeszcze więcej walorów pozytywnych.
      Dzięki za słowa otuchy, będę spał spokojniej.
      Tym bardziej, że w balonie cicha fermentacja przebiega chyba dobrze. Na powierzchni pokazały plamki delikatnej pianki, na dnie zebrało się ok. 5 mm osadu drożdży. Tylko coś się klarować nie chce.
      N 50°58'47,9"
      E 20°50'34,7"

      Comment

      • peter_1000
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.05
        • 583

        #33
        rozbor napisał(a)
        Tylko coś się klarować nie chce.
        To może być zasługa słodu monachijskiego. Niektórzy klarują miesiąc i dłużej.
        Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #34
          Niestety minął czwarty tydzień cichej fermentacji, a piwo nadal pozostało mętne.
          Nie czekałem na cud tylko przelałem do butelek. I tu miłe zaskoczenie. Piwko ma miły zapaszek, wyraźnie czuję miód. Smak też bardzo przyjemny - taki powiedziałbym porterokształtny.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #35
            No i ruszyła warka nr 3.

            2,3 kg słodu pilzneńskiego
            0,8 kg monachijskiego
            ok. 20 g granulatu goryczkowego
            ok. 50 g aromatycznego

            Zacieranie:
            63°C - 45 min.
            73°C - 20 min.

            Otrzymałem 13 l jasnej brzeczki 15 BLG.

            Chmielenie:
            goryczka - 60 min.
            aromat - 10 min.

            Drożdże Safale - odzysk z poprzedniej warki.

            Minęło 8 godzin od zadania drożdżami i na razie cisza...
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • rozbor
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.05
              • 186

              #36
              14 godz. od nastawienia drożdże ruszyły z kopyta.
              N 50°58'47,9"
              E 20°50'34,7"

              Comment

              • rozbor
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.05
                • 186

                #37
                Piwo z drugiej warki jako wyjątkowe odporne na klarowanie otrzymało nazwę "Mętniak Pospolity"
                Attached Files
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

                Comment

                • rozbor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.05
                  • 186

                  #38
                  Jednak czas naprawdę leczy rany...
                  Próbowałem "Mętniaka Pospolitego" 7 dni po zabutelkowaniu i był do niczego. Jakiś taki kompotowaty, bez gazu i piany.

                  A wczoraj (12 dni od zabutelkowania) "mętniak" się wyklarował, ma przyjemną kremową pianę i smakuje wybornie.

                  Co to będzie za miesiąc???
                  N 50°58'47,9"
                  E 20°50'34,7"

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #39
                    rozbor napisał(a)
                    Jednak czas naprawdę leczy rany...
                    Próbowałem "Mętniaka Pospolitego" 7 dni po zabutelkowaniu i był do niczego. Jakiś taki kompotowaty, bez gazu i piany.

                    A wczoraj (12 dni od zabutelkowania) "mętniak" się wyklarował, ma przyjemną kremową pianę i smakuje wybornie.

                    Co to będzie za miesiąc???
                    Będziesz piał z zachwytu i nastawisz kolejne

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #40
                      Warka Nr 3 zabutelkowana.
                      Baling końcowy - 3°.
                      Smak niezbyt obiecujący - mocno drożdżowy i chmielowy, ale jak zauważyłem wcześniej "czas leczy rany", dlatego wierzę, że i teraz będzie super.

                      Mętniak Pospolity został wyżłopany przez niezbyt wybrednych smakoszy. Stwierdzili, że "niezłe ale Żywiec lepszy"...

                      Profani
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #41
                        Nie dawaj takim ******* profanom więcej PIWA!

                        Albo... daj zakapslowane w butelce Żywca, oczywiście kapslem z odzysku...
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          #42
                          Warka Nr 4 - Miś

                          Słód pilzneński (lub pilzeński) - 3 kg
                          Słod karmelowy ciemny - 0,5 kg
                          Płatki owsiane - 0,25 kg
                          Chmiel "Lubelski" - 50 g
                          Chmiel "Marynka" - 50 g
                          Drożdże Safale

                          Piwko nazwałem "Miś" bo tak jakoś skojarzył mi się wygląd zacieru z tym miłym zwierzątkiem. Żona co prawda twierdzi, że to raczej wyglądało jak "kaszanka" - ale co to za nazwa dla piwa.
                          Attached Files
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            #43
                            Pierwszy filtrat dość gęsty:
                            Attached Files
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            • rozbor
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.05
                              • 186

                              #44
                              Po wysładzaniu wyszło ok. 16 litrów brzeczki 14,5°Blg
                              Attached Files
                              N 50°58'47,9"
                              E 20°50'34,7"

                              Comment

                              • rozbor
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.05
                                • 186

                                #45
                                Drożdże dodałem ok 23:00, a już o 6:00 rano pracowały dzielnie.
                                Attached Files
                                N 50°58'47,9"
                                E 20°50'34,7"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X