Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #91
    Warka 16

    22 sierpnia przelałem na cichą.
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

    Comment

    • rozbor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.05
      • 186

      #92
      Warka 17

      Uwarzyłem piwo proste i nieskomplikowane.

      Słód pilzneński - 3,5 kg

      62-63°C - 45 min
      72°C - 10 min.
      podgrzanie do 78° i koniec.

      Filtracja - po raz pierwszy zastosowałem wkład filtrujący równie prosty i nieskomlikowany jak receptura na to piwo. Kwałek rurki miedzianej 10/8 mm wygięty i nacięty.
      Działa rewelacyjnie.

      Chmielenie - 60 min
      Marynka granulat - 15 g - 0 min
      Marynka świeże szyszki z własnej plantacji - 100g - 20 min
      Lubelski szyszki - 20 g - 50 min

      Wyszło 20 l brzeczki 10°Blg
      Attached Files
      N 50°58'47,9"
      E 20°50'34,7"

      Comment

      • rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

        #93
        Warki 16 i 17

        Najpierw warkę 17 przelałem na cichą do balona, a później warkę 16 zabutelkowałem.
        Wyszło 35 butelek i jedna szklanka
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #94
          Warka 18

          I znowu piwo nieskomplikowane.

          Słód pilzneński - 3,5 kg
          Płatki owsiane - 0,5 kg

          Zacieranie
          63->60°C - 30 min
          73->70°C - 30 min

          Chmielenie 60 min
          Marynka - 15 g 0 min
          Lubelski - 15 g świeżych szyszek (niesuszonych) - 55 min
          Gałka muszkatołowa - 3 szt.

          Wyszło 19 l brzeczki 13°Blg
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #95
            Warka 19

            Tym razem coś mocnego

            Słód pilzneński - 2,5 kg
            słód monachijski - 2,9 kg
            słód Cararoma - 1 kg
            płatki owsiane - 1 kg

            Słody wsypane do 15 l wody 67°C,
            63=> 61°C - 30 min.
            podgrzanie do 73°C - 35 min.

            Filtracja i wysładzanie trwało długo - 3,5 godz. ale bezprzerwowo.

            Gotowanie 1,5 godz.
            Marynka 40 g na początku gotowania
            Lubelski 40 g 5 min. przed końcem
            3 gałki muszkatołowe - 2 dodane razem z Marynką, 1 z Lubelskim

            Drożdże Safale odzyskane z poprzedniej warki zadane wieczorem, o 7 rano piana 5 cm.

            Wyszło 20 litrów brzeczki 23°Blg. To jak dotąd najmocniejszy mój wyrób.
            Attached Files
            Last edited by rozbor; 2005-09-12, 06:53.
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • rozbor
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.05
              • 186

              #96
              Warka 19

              Przelałem na cichą, ale ta cicha niest taka bardzo cicha, jeszcze nieźle bąbluje.
              N 50°58'47,9"
              E 20°50'34,7"

              Comment

              • rozbor
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.05
                • 186

                #97
                Warka 18

                Warka nr 18 została wczoraj zabutelkowała.
                Odfermentowało rekordowo do 2°Blg, aż nie chciało mi się wierzyć i sprawdzałem balingomierz - no i chyba jest dobry bo w czystej wodzie pokazywał 0.
                Mimo wszystko zielone piwo sprawiało wrażenie słodkiego, to pewnie przez tak małą ilość chmielu.
                Gałka muszkatołowa daje świetny posmak.
                Wyszło 35 butelek 0,5l.
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

                Comment

                • rozbor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.05
                  • 186

                  #98
                  Warka 18

                  Etykieta zastępcza
                  Numer warki i data butelkowania
                  Attached Files
                  Last edited by rozbor; 2005-10-04, 07:30.
                  N 50°58'47,9"
                  E 20°50'34,7"

                  Comment

                  • rozbor
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.05
                    • 186

                    #99
                    Warka 20

                    Znowu coś mocnego.

                    Słód pilzneński - 2,5 kg
                    Słód monachijski - 2,7 kg
                    Płatki owsiane - 1 kg
                    Słód czekoladowy - 0,3 kg
                    Słód palony - 0,2 kg

                    Słody ciemne ekstrahowałem w zimnej wodzie przez ok. 20 min

                    Zacieranie
                    50°C=>62° - 15 min
                    62°C - 15 min
                    73°C - 60 min

                    Gotowanie, chmielenie: 90 min.
                    Marynka 40g - 0 min.
                    Lubelski 25g - 80 min.
                    Gałka muszkatołowa 3 szt. razem z Lubelskim

                    21 l brzeczki 20 blg

                    Drożdże Safale z poprzedniej warki - to już 5 warka na tych samych drożdżach.
                    N 50°58'47,9"
                    E 20°50'34,7"

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      Warka 19

                      W niedzielę dziewiętnastka została zabutelkowana.
                      Zielone piwo jest słodkie jak ulepek i posiada zabójczą moc. Blg końcowe = 7.
                      Poleży w tych butelkach conajmniej rok.
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • rozbor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.05
                        • 186

                        Warka 21

                        Piwo przeniczne mocne

                        Słód przeniczny - 2,5 kg
                        Słód pilzneński - 3,65 kg
                        Słód karmelowy ciemny - 0,1 kg

                        Do zimnej wody wrzuciłem słód ciemny umieszczony w skarpecie. Wyjąłem go po ok. 15 min. - "wypuścił" ładny kolorek.
                        Wodę podgrzałem do 48°C i wsypałem słód pszeniczny, lekko podgrzałem i 20 min. trzymałem w 47°C.
                        Potem dodałem wrzątek i słód pilzneński. Całość dogrzałem do 65°C. Odjąłem 1/3 zacieru, przełożyłem do mniejszego gara i podgrzałem do 72°C. Pozostałe 2/3 owinąłem polarem.
                        Po 10 min. w 72°C dekokt zagotowałem. Po 15 minutach gotowania przelałem dekokt do reszty zacieru - po wymieszaniu 73°C.

                        W tak zwanym międzyczasie przybył TowarzyszWiesław - było to inauguracyjne spotkanie sekcji kieleckiej, spędzone, jak przystało na piwowarów nie tylko na degustacji , ale i na warzeniu .

                        Po ok. 35 min. (negatywna próba jodowa) podgrzaliśmy zacier do 78°C.
                        Filtracja przebiegła zaskakująco szybko, 40 minut i uzyskaliśmy 25 l brzeczki 15,5 Blg.
                        Gotowanie i chmielenie - 80 min:
                        15 g Marynki na początku
                        30 g Lubelskiego 10 min przed końcem.

                        Ostatecznie uzyskano 22 l brzeczki 16 Blg.

                        Drożdże Safbrew S-33.
                        N 50°58'47,9"
                        E 20°50'34,7"

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          Warka 22

                          Coby wykorzystać niskie temperatury teraz coś z dolnej fermentacji.

                          słód pilzneński - 3 kg
                          słód monachijski - 1,5 kg
                          słód karmelowy jasny - 0,5 kg

                          Słody wsypane do 15l wody 65°C
                          Temperatura ustaliła się na 63°C, kociołek zamknąłem i ubrałem w polar.
                          Po godzinie temperatura spadła do 61°C.
                          Dodanie wrzątku - wzrost tmperatury do 72° i ok. 10 min. podgrzewania do 78°C.
                          Filtracja bez problemów - otrzymano 26 l brzeczki 12,5 Blg.

                          Chmielenie 70 min. - 20g Magnum (13,9%ak) na początku i 30g Lubelskiego 10 min. przed końcem.

                          Drożdże Saflager.
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
                            C
                            Temperatura ustaliła się na 63°C, kociołek zamknąłem i ubrałem w polar.
                            .
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              A co w tym dziwnego? Sam myślę żeby następnym razem ubrać w coś garnek, bo nie ma wtedy potrzeby dogrzewania w trakcie przerwy.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Ja przykrywam czterema kocami, a na wierzch kładę wełnianą kołderkę. Działa, ale to partyzantka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X