Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #61
    13 lutego 2005 - Warka nr 9

    Słód pilzneński - 2,15 kg
    Słód Carared - 0,5 kg
    Chmiel Marynka - 25 g
    Chmiel Lubelski (granulat) - 25 g
    Drożdże Safale

    Wyszło ok. 12 l brzeczki 11°Blg

    Drożdże zadałem o godz. 22, a już o 7 rano była piękna 10-centymetrowa czapa piany. No i ten piękny zapach...
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

    Comment

    • rozbor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.05
      • 186

      #62
      Aha! Zapomniałem, że do warki Nr 9 dodałem imbir.
      Kawałek imbiru starłem na tarce i dodałem pod koniec chmielenia razem z chmielem aromatycznym.
      Attached Files
      N 50°58'47,9"
      E 20°50'34,7"

      Comment

      • rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

        #63
        No i mam mały jubileusz - warka nr 10.

        Słód pilzneński - 2,85 kg
        Słód karmelowy jasny - 1 kg
        Słód karmelowy ciemny - 1 szklanka
        Chmiel Marynka - 25 g
        Chmiel lubelski (granulat) - 30 g
        Drożdże Safale - odzysk z warki nr 9

        Tym razem dodałem 1,5 startej gałki muszkatołowej.

        Z założenia ma być piwo "Syte", więc przerwa 62°C króciutka - 12 min, druga przerwa do negatywnej próby jodowej - ok. 40 min.

        Wyszło 14 litrów brzeczki o stężeniu 15°Blg z wyraźnie wyczuwalnym aromatem gałki muszkatołowej.
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #64
          Warka Nr 9 zabutelkowana.
          Odfermentowało do 2° blg.
          Na razie w smaku dominuje ostra goryczka imbirowa. Mam nadzieję, że z czasem się to przeżre.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #65
            Wczoraj degustowałem piwo "Diabelskie" (moja warka Nr 6).
            Piwo dojrzewa już od ponad 3 miesięcy w butelkach i dopiero teraz zaczyna nadawać się do picia, ale nie jest to rewelacja - 1 kg ciemnego słodu karmelowego na 15 l to stanowczo za dużo. Oprócz dość silnej spalenizny piwo jest lekko kwaśnawe.

            Niemniej jednak picie go sprawia pewną przyjemność
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • rozbor
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.05
              • 186

              #66
              Warka 10

              Warka nr 10 został zabutelkowana. Blg końcowe - 5°.
              Nazwałem je "Muszkieter" (z uwagi na dodatek gałki muszkatołowej )
              N 50°58'47,9"
              E 20°50'34,7"

              Comment

              • rozbor
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.05
                • 186

                #67
                Warka 11

                9 kwietnia ruszyła Warka Nr 11 - Muszkieter 2

                Słód pilzneński - 2,5 kg
                Słód karmelowy jasny - 1 kg
                Słód karmelowy ciemny - 0,3 kg
                Chmiel Marynka 40g
                2 gałki muszkatołowe

                Tym razem zacierałem na wytrawne - 62°C - 50 min, 72°C - 15 min.
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

                Comment

                • rozbor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.05
                  • 186

                  #68
                  Warka 12

                  Po dość długiej przerwie zatarłem 12 warkę.

                  słód pilzneński - 2,5 kg
                  słód monachijski - 1 kg
                  słód karmelowy jasny - 0,4 kg
                  chmiel goryczkowy Marynka (granulat) - 50g
                  chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) - 50g

                  45 min - 63°C
                  20 min - 72°C

                  Chmielenie 80 min
                  Marynka - 0 min
                  Lubelski - 60 min

                  Wyszło 16 l słodziutkiej brzeczki 14°Blg

                  Drożdże Safbrew odzyskane z 11 warki przespały 4 tygodnie w lodówce . Trochę się bałem, że je szlag trafił ale ładnie się obudziły w starterze i dzielnie ruszyły do pracy.
                  N 50°58'47,9"
                  E 20°50'34,7"

                  Comment

                  • rozbor
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.05
                    • 186

                    #69
                    Warka 12

                    Piwko przelałem na cichą do balona. Balling spadł do 5° ale widzę, że w balonie jeszcze sobie troszkę pracuje.
                    Warka 12, a i receptura nie udziwniona, więc piwo nazwałem "Tuzinkowe".
                    N 50°58'47,9"
                    E 20°50'34,7"

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #70
                      Degustacja warki 9

                      Warka zabutelkowana 13 marca. Piwko z dodatkiem imbiru.
                      Ostra goryczka imbirowa wyczuwalna wcześniej złagodniała. Piwo bardzo mi smakuje.
                      Nieco za mocno nagazowane, po wlaniu do pokala pojawił się gejzer bąbelków, który po kilku minutach ładnie wypiętrzył pianę. 20% dodatek Carared daje ładny kolorek.
                      Attached Files
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • rozbor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.05
                        • 186

                        #71
                        Warka nr 13

                        Po dość długiej przerwie zdecydowałem się, uwarzyć jednak tę trzynastkę.
                        Ma być lekkie mocno chmielone, w sam raz na letnie upały.

                        Słód pilzneński - 3 kg.

                        Zacieranie zstępujące wg opisu Krzysia.
                        68°C>63°C - 60 min.
                        73°C - 15 min.
                        podgrzanie do 78°C
                        Chmielenie - 90 min.
                        35 g - Marynka - 0min.
                        50g Lubelski - 80 min.

                        16 l jaśniutkiej brzeczki 10,5 Blg

                        Drożdże Safbrew odzyskane z poprzedniej warki
                        N 50°58'47,9"
                        E 20°50'34,7"

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          #72
                          Warka nr 13

                          Odfermentowało do 4°Blg, i wczoraj poszło na cichą.
                          Na razie jest niemiłosiernie mętne... ale poczekajmy.
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8109

                            #73
                            Od razu poznać żeś z Kielc
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • rozbor
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.05
                              • 186

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Od razu poznać żeś z Kielc
                              Ano od urodzenia, więc scyzoryk mam zawsze przy sobie
                              Last edited by rozbor; 2005-06-16, 11:50.
                              N 50°58'47,9"
                              E 20°50'34,7"

                              Comment

                              • rozbor
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.05
                                • 186

                                #75
                                Warka 14

                                Pilzneński - 2 kg
                                Monachijski - 2 kg
                                Czekoladowy - 0,3 kg

                                Zacieranie:
                                62-64°C - 90 min.
                                71-73°C - 15 min.

                                Chmielenie 90min.:
                                Marynka - 35g - 0 min.
                                Lubelski - 50g - 80 min.

                                Wyszło 14 l ciemnej brzeczki - 17°Blg

                                Dolałem wody do 20l ... niestety to był błąd - gęstość spadła do 8°Blg.
                                Ale nic to - będzie cienkusz.

                                Gęstwa Sawbrew odzyskana (już chyba 4 raz) z poprzedniej warki.
                                Drożdże dałem o 20:00 o 7:00 pokazała się mizerna pianka.

                                Ano zobaczymy co z tego wyjdzie
                                N 50°58'47,9"
                                E 20°50'34,7"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X