Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #76
    Warka 14

    Fermentacja przebiegła szybko i burzliwie, po 49 godzinach od zadania drożdży przelałem cienkusza na cichą.
    Odfermentowało do 3°Blg. W smaku i zapachu to bardziej podpiwek niż piwo, ale na lato będzie w sam raz
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
      Pilzneński - 2 kg
      Monachijski - 2 kg
      Czekoladowy - 0,3 kg

      Zacieranie:
      62-64°C - 90 min.
      71-73°C - 15 min.

      Chmielenie 90min.:
      Marynka - 35g - 0 min.
      Lubelski - 50g - 80 min.

      Wyszło 14 l ciemnej brzeczki - 17°Blg

      Dolałem wody do 20l ... niestety to był błąd - gęstość spadła do 8°Blg.
      Ale nic to - będzie cienkusz.

      Gęstwa Sawbrew odzyskana (już chyba 4 raz) z poprzedniej warki.
      Drożdże dałem o 20:00 o 7:00 pokazała się mizerna pianka.

      Ano zobaczymy co z tego wyjdzie

      Mam pytanie , nic nie piszesz o płukaniu złoża filtracyjnego i troche wydajność maława.
      Jeśli możesz naświetl tę fazę warzenia.

      Comment

      • Tomasz_FK
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.10
        • 221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
        Wyszło 14 l ciemnej brzeczki - 17°Blg
        Dolałem wody do 20l ... niestety to był błąd - gęstość spadła do 8°Blg.
        Ale nic to - będzie cienkusz.
        Hmm, w pierwszym wypadku dla 4,3kg zasypu i 14l@17°Blg wyszła całkiem znośna wydajność 59%. Przyznam, że u mnie zwykle jest podobnie, chociaż pracuję nad tym. Po rozcieńczeniu do 20l@8°Blg wychodzi jednak 40%.
        Może wkradł tu się jakiś błąd pomiarowy?
        Tomasz
        "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_FK
          Hmm, w pierwszym wypadku dla 4,3kg zasypu i 14l@17°Blg wyszła całkiem znośna wydajność 59%. Przyznam, że u mnie zwykle jest podobnie, chociaż pracuję nad tym. Po rozcieńczeniu do 20l@8°Blg wychodzi jednak 40%.
          Może wkradł tu się jakiś błąd pomiarowy?
          Istotnie podejrzewam mój balingomierz, o to że mi ściemnia . Inna sprawa, że w trakcie warzenia degustowałem piwo z moich wcześniejszych warek i może być tak, że wskazania były właściwe, a odczyt błędny.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Mam pytanie , nic nie piszesz o płukaniu złoża filtracyjnego i troche wydajność maława.
            Jeśli możesz naświetl tę fazę warzenia.
            Rzeczywiście zakończyłem przemywanie młóta przy gęstości filtratu ok. 6-7°Blg, ale mam mały kociołek - 16l . I tak dolewałem brzeczkę w miarę odparowywania w trakcie chmielenia.
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #81
              Balingomierz można sprawdzić w wodzie w 20*C powinien wskazywać Blg = 0, w zimniej z kranu 0,5 BLG
              Nie mierzyłes czasem na gorąco, ja już próbowałem przekłamanie -2Blg przy bodaj 45*C.
              Last edited by mark33; 2005-06-25, 11:55.

              Comment

              • rozbor
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.05
                • 186

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                ...
                Nie mierzyłes czasem na gorąco...
                Problemem była raczej zbyt wąska probówka, w której pływa areometr. Wygląda to tak, jakby się kleił do ścianek. Teraz mam już znacznie szerszą menzurkę i powtarzalność pomiarów znacznie wzrosła.
                N 50°58'47,9"
                E 20°50'34,7"

                Comment

                • rozbor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.05
                  • 186

                  #83
                  Warka 15

                  Po raz pierwszy pszeniczniak.

                  Słód pilzneński - 1,5kg
                  Słód pszeniczny - 1,25kg

                  Zacieranie
                  63°C - 80 min
                  72°C - 15 min

                  Chmielenie - 120 min
                  Marynka 15 g - 0 min
                  Lubelski 25 g - 110 min
                  Gotowałem długo dla zagęszczenia filtratu. Mam mały kociołek (16 l po brzeg) a filtratu otrzymałem 18 l.
                  Ostatecznie wyszło 14 l, 12°Blg. Niestety na skutek długiego gotowania brzeczka nieco ściemniała.

                  Drożdże Safbrew dodałem ok. 19:00 - już o 7:00 było 5 cm piany.
                  N 50°58'47,9"
                  E 20°50'34,7"

                  Comment

                  • rozbor
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.05
                    • 186

                    #84
                    Warka 14

                    Cienkusz, jak pisałem wcześniej odfermentował do 3Blg (+- ), a teraz na cichej znów "ruszył". Pokazała się piana, rurka bulgoce. Tylko czy aby na pewno to drożdże przerabiają resztki słodyczy na procenty, czy inne gonokoki przerabiają moje piwo na kwasa
                    Poczekamy zobaczymy.
                    N 50°58'47,9"
                    E 20°50'34,7"

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      #85
                      Warka 13

                      Trzynastka też ruszyła na cichej. Temperatura na moim piwnicznym poddaszu jest ciut za wysoka - 23-25°C
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • rozbor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.05
                        • 186

                        #86
                        Warka 15

                        Przelana na cichą.
                        Odfermentowało do 5°Blg, ale jak znam życie to jeszcze sobie popracuje na cichej.
                        N 50°58'47,9"
                        E 20°50'34,7"

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          #87
                          Warka 14

                          Czternastka przestała fermentować i została zabutelkowana, więc niejako przegoniła trzynastkę, która jeszcze bąbluje.
                          Blg końcowe 2°. Zielone piwko baaardzo wytrawne w smaku ale jak nagazuje myślę, że będzie rzeźwiące.
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            #88
                            Warka 13

                            W końcu Trzynastka trafiła do butelek. Odfermentowała do 2,5°Blg.
                            Na razie robię przerwę w warzeniu - za ciepło
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            • rozbor
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.05
                              • 186

                              #89
                              Warka 15

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
                              Przelana na cichą.
                              Odfermentowało do 5°Blg, ale jak znam życie to jeszcze sobie popracuje na cichej.
                              No i rzeczywiście popracowało - spadło do 3°Blg.
                              Zabutelkowałem... i na razie WAKACJE.
                              N 50°58'47,9"
                              E 20°50'34,7"

                              Comment

                              • rozbor
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.05
                                • 186

                                #90
                                Warka 16

                                Koniec wakacji. Wreszcie coś uwarzę.

                                Słód pilzneński - 3,5 kg
                                Carared - 1 kg

                                Zacieranie na wytrawne
                                64-62°C - 55 min
                                73-71°C - 10 min

                                Gotowanie - chmielenie 60 min
                                Marynka granulat - 30g na początku gotowania
                                Lubelski szyszki - 30g 5 min. przed końcem

                                Drożdże Safale 04

                                Po raz pierwszy używałem kociołek z Lidla.
                                Sprzęt sprawdził się znakomicie - polecam.
                                Last edited by rozbor; 2005-08-18, 06:55.
                                N 50°58'47,9"
                                E 20°50'34,7"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X