Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Browar Rozbor warzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseA co w tym dziwnego? Sam myślę żeby następnym razem ubrać w coś garnek, bo nie ma wtedy potrzeby dogrzewania w trakcie przerwy.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Podkładam pod garnek jeden grubo złożony koc (żeby nie ciągnęło od podłogi), owijam go trzema i swobodnie przyrzucam kołdrą. W ciągu 90 minut temperatura spada o 3 - 4 C, a w tym czasie można zająć się czym innym. W niedzielę np. idę do kościoła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksczy jak stosujecie zacieranie np 30/30 to też robicie w ten sposob czy tylko przy zacieranieraniu w jednej temp?
Inna sprawa, że w naszej maleńkiej kuchni jest w tym czasie piekielnie gorąco - tak się biedaczka nagrzewa, to i stygnąć nie bardzo zacier ma jakbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborFiltracja przebiegła zaskakująco szybko, 40 minut i uzyskaliśmy 25 l brzeczki 15,5 Blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksowijasz garnek na piecu czy taszczysz 30 l prawie wrzątku gdzieś tamN 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslawMuszę powiedzieć że po tym jak się naczytałem o problemach z filtrowaniem i ile to trwa, szczególnie przy pszenicy, trochę mnie to zszokowało, że 40 minut i po wszystkim. Może to jakieś czary. To była moja pierwsza w życiu obecność przy zacieraniu i filtrowaniu
Nawet myślę czym by tu zakleić dziurki żeby przerobić ją na fermentor.N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Warka 23
Piwo Świąteczne, jako warzone w Święta.
Słód pilzneński - 2,75 kg
Słód monachijski - 1,8 kg
Słód karmelowy jasny - 0,25 kg
Zacieranie zacząłem od 65°C i ta przerwa niespodziewanie potrwała prawie 2 godziny - zostałem wezwany do pracy - AWARIA!
Wróciłem i podgrzałem wszystko do 80°C i przefiltrowałem.
Chmielenie 60 min.
Magnum - 35 g - na początku
Lubelski - 50 g - 10 min. przed końcem.
Otrzymałem 20 l brzeczki 16 Blg
Drożdże - gęstwa Saflager z poprzedniej brzeczki.N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Warka 23
Po miesiącu się w końcu zlitowałem i przelałem na cichą.
Odfermentowało do 2,5 Blg, a bałem się, że drożdże wogóle odmówią współpracy, bo na moim poddaszu w ostatnim czasie temperatura spadła do 4°C.
Była to zdecydowanie dolna fermentacja.N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
Comment