Browar Rozbor warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Działa, ale to partyzantka.
    Przecież partyzantka to niedłączny element domowego browarzenia. Szykuję koce na jutro

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      A co w tym dziwnego? Sam myślę żeby następnym razem ubrać w coś garnek, bo nie ma wtedy potrzeby dogrzewania w trakcie przerwy.
      owijasz garnek na piecu czy taszczysz 30 l prawie wrzątku gdzieś tam
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        owijasz garnek na piecu czy taszczysz 30 l prawie wrzątku gdzieś tam
        Jakiego tam wrzątku... Raptem sześćdziesiąt kilka stopni. I nie zamierzam go taszczyć gdzies tam, tylko na podłogę pół metra od kuchenki.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          Podkładam pod garnek jeden grubo złożony koc (żeby nie ciągnęło od podłogi), owijam go trzema i swobodnie przyrzucam kołdrą. W ciągu 90 minut temperatura spada o 3 - 4 C, a w tym czasie można zająć się czym innym. W niedzielę np. idę do kościoła.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            czy jak stosujecie zacieranie np 30/30 to też robicie w ten sposob czy tylko przy zacieranieraniu w jednej temp?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Ja stosuję wariant 60 / 10 lub 90 / 10, raz nawet zastosowałem 90 / 0 , ale wtedy chyba uzyłem coś niesłodowanego i kiepsko się filtrowało.

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.08
                • 6717

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                czy jak stosujecie zacieranie np 30/30 to też robicie w ten sposob czy tylko przy zacieranieraniu w jednej temp?
                Przy 30 minutach w jednej temperaturze w naszej kuchni w ogóle nie są potrzebne żadne kombinacje - 20 litrów cieczy ze śrutą utrzymuje żądaną temperaturę przez ten czas.
                Inna sprawa, że w naszej maleńkiej kuchni jest w tym czasie piekielnie gorąco - tak się biedaczka nagrzewa, to i stygnąć nie bardzo zacier ma jak
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  najczęściej stosuje metodę 30/30 i utrzymnie zadanej temp.wymaga tylko chwilowego podgrzania , ale przy wymyślniejszym zacieraniu trzeba będzie pomyśleć.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • TowarzyszWieslaw
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.10
                    • 157

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
                    Filtracja przebiegła zaskakująco szybko, 40 minut i uzyskaliśmy 25 l brzeczki 15,5 Blg.
                    Muszę powiedzieć że po tym jak się naczytałem o problemach z filtrowaniem i ile to trwa, szczególnie przy pszenicy, trochę mnie to zszokowało, że 40 minut i po wszystkim. Może to jakieś czary. To była moja pierwsza w życiu obecność przy zacieraniu i filtrowaniu

                    Comment

                    • rozbor
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.05
                      • 186

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      owijasz garnek na piecu czy taszczysz 30 l prawie wrzątku gdzieś tam
                      Używam kociołek z podgrzewaniem elektrycznym. Nie stoi na piecu tylko na stole.
                      N 50°58'47,9"
                      E 20°50'34,7"

                      Comment

                      • rozbor
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.05
                        • 186

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
                        Muszę powiedzieć że po tym jak się naczytałem o problemach z filtrowaniem i ile to trwa, szczególnie przy pszenicy, trochę mnie to zszokowało, że 40 minut i po wszystkim. Może to jakieś czary. To była moja pierwsza w życiu obecność przy zacieraniu i filtrowaniu
                        To był mój drugi pszeniczniak - pierwszy filtrowałem przy pomocy "kadzi filtracyjnej" z BA, szło trochę gorzej, ale nie tragicznie. Odkąd zacząłem używać wkładu filtracyjnego z rurki miedzianej na kadź nie chcę więcej patrzeć.
                        Nawet myślę czym by tu zakleić dziurki żeby przerobić ją na fermentor.
                        N 50°58'47,9"
                        E 20°50'34,7"

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          Warki 20 i 21

                          Wreszcie zabutelkowane.
                          Jedna wylegiwała się na cichej 73 dni, druga 50.
                          Ano jakoś tak nie miałem czasu.
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • rozbor
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.05
                            • 186

                            Warka 22

                            Przelana na cichą po ponad miesiącu (sic) "burzliwej".
                            N 50°58'47,9"
                            E 20°50'34,7"

                            Comment

                            • rozbor
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.05
                              • 186

                              Warka 23

                              Piwo Świąteczne, jako warzone w Święta.
                              Słód pilzneński - 2,75 kg
                              Słód monachijski - 1,8 kg
                              Słód karmelowy jasny - 0,25 kg
                              Zacieranie zacząłem od 65°C i ta przerwa niespodziewanie potrwała prawie 2 godziny - zostałem wezwany do pracy - AWARIA!
                              Wróciłem i podgrzałem wszystko do 80°C i przefiltrowałem.
                              Chmielenie 60 min.
                              Magnum - 35 g - na początku
                              Lubelski - 50 g - 10 min. przed końcem.

                              Otrzymałem 20 l brzeczki 16 Blg
                              Drożdże - gęstwa Saflager z poprzedniej brzeczki.
                              N 50°58'47,9"
                              E 20°50'34,7"

                              Comment

                              • rozbor
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.05
                                • 186

                                Warka 23

                                Po miesiącu się w końcu zlitowałem i przelałem na cichą.
                                Odfermentowało do 2,5 Blg, a bałem się, że drożdże wogóle odmówią współpracy, bo na moim poddaszu w ostatnim czasie temperatura spadła do 4°C.
                                Była to zdecydowanie dolna fermentacja.
                                N 50°58'47,9"
                                E 20°50'34,7"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X