Pierwsze wrażenia z pierwszego warzenia....

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burock
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.08
    • 37

Odp: Odp: Po 5 tygodniach

[QUOTE]Krzysiu napisał(a)
    [B]Że nikt tobie jeszcze za to nie dokopał... FCJP.

Szto eto znaczit "FCJP"? . Tak się tylko zastanawiam - wkurzać się czy nie...

Comment

• Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

Ano znaczy to nic innego jak Forum Czystości Języka Polskiego (taka średnia organizacja terrorystyczna )
      chickkiller :)

Comment

• burock
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.08
        • 37

A jeśli tak to kajam się publicznie...Wybacz ukochana Mowo Ojczysta. Postaram się nie podpaść więcej terrorystom.

A co do piwa - wczoraj po raz kolejny próbowałem piwo z pierwszej warki (próbuję tak skutecznie że już mało zostało..).
        Do tej pory byłem średnio zadowolony z mojego wyrobu. Wczoraj otwarłem butelkę po 6 tygodniach leżakowania. I tu miła niespodzianka - uzyskałem na prawdę zawodową pianę a posmak drożdżowy był już dużo słabszy. Warto było poczekać.
        Wniosek: Hasło reklamowe Guinessa "Good things come to those who wait" sprawdza się również w piwowarstwie domowym

Comment

Related Topics

Collapse

• Serokomlak
          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
          Serokomlak
          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
          2024-11-03, 01:56
        • dadek
          Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
          dadek
          Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
          2023-09-30, 00:34
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • grodek
          Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
          grodek
          Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
          - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
          - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
          - śrutownik stołowy 200 zł
          - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
          - refraktometr 0-40°Brix'a...
          2024-03-10, 19:01
        • dadek
          Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
          dadek
          Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
          2025-02-09, 23:58
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...