To ja też się pochwalę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.08
    • 17

    To ja też się pochwalę.

    Jakiś czas temu popełniłem swoją pierwszą warkę ze słodu. Była to moja wersja (nieco zmodyfikowana książkowa) INDIA PALE ALE. Niezłe wyszło. W tej chwili nie mam przy sobie notatek z tamtej warki ale jak nie zapomnę to umieszczę recepturę.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    czekam z niecierpiwościa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • danko
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.08
      • 17

      #3
      INDIA PALE ALE

      UWAGA!

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #4
        Odp: INDIA PALE ALE

        danko napisał(a)
        UWAGA!
        Jestem gotów. Napieraj
        MM961
        4:-)

        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #5
          Dość krwawo się to zapowiada jak musiałeś spalić jakąś Alę.

          Comment

          • danko
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.08
            • 17

            #6
            INDIA PALE ALE

            3 kg słodu pilzneńskiego ,
            0,5 karmelowego jasnego,
            12 g chmielu goryczkowego 9% alfa (granulat Marynki) 60 minut,

            6 g chmielu goryczkowego 7,6% alfa (szyszka) 30 minut,
            30 g chmielu aromatycznego 4% alfa (szyszka Lubelski) 5 minut.

            Comment

            • danko
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.08
              • 17

              #7
              UWAGA!!!

              ZAPOMNIAŁ BYM!!! PRZEPIS NA 15 LITRÓW.

              Comment

              • danko
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.08
                • 17

                #8
                ZACIERANIE.

                Podgrzać wodę do 35 st.C i dodać słód. Podgrzać do 62-64 st. C i utrzymać temperaturę przez 30 min. Doprowadzić do 70 st. C i utrzymać 30 minut.Ogrzać do 78 st.C na 10 minut. Przefiltrować.

                Comment

                • danko
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.08
                  • 17

                  #9
                  GOTOWANIE.

                  Brzeczkę doprowadzić do wrzenia. Dodać chmiel 9%alfa.Po 30 minutach dodać chmiel 7,6% alfa. Po 55 minutach wsypać chmiel 4%alfa.
                  Gotować 60 minut.
                  Ostudzić. Wlać drożdze.

                  15 litrów około 16 stopni Blg.

                  Comment

                  • danko
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.08
                    • 17

                    #10
                    FERMENTACJA.

                    7 dni + 10 dni cicha.
                    Dojrzewanie około 6 miesięcy a póżniej...

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #11
                      Sugerowałbym nastepny opis w jednym poście - łatwiej to ogarnąc

                      Poza tym możesz sie narazić paru osobom

                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • danko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.08
                        • 17

                        #12
                        Nie jestem biegłym pisarzem ani informatykiem i coś mi się ciągle wyłącza gdy chcę napisać więcej w jednym poscie, więc podzieliłem to wszystko na kilka. Przepraszam tych którym mogłem sę narazić.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X