ehh...piwko zlane na cichą...czuje ,że bedzie to coś wyjątkowego a tak wyglądało podczas burzliwej
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Warka nr14 znalazła swój spoczynek w butelkach.Wyszło 22 litry....a odfermentowało z 13 do 3 blg.Cicha fermentacja trwała zaledwie tydzien....piwko jest nieco mętne,ale bedzie ok. Tabletka chmielowa spełniła swoje zadanie... pachnie aż miło.W piątek kolejne warzenie.chickkiller :)
Comment
-
-
Warka nr 15
Jak na razie pozostanie bez nazwy.
Uwazenie zajeło mi nieco ponad 4h...a chyba wszystko dzięki nowej kuchence i grubo srutowanemu słodowi.Skład:
5,1 kg pilsa + 0,3 kg słodu karmelowego jasnego
zacieranie:
63 st C>>40min
72 st C>> 20 min
chmielenie:
0'>>50 g magnum
48' >> 100g marynki (wiem wiem...pomyliłem z lubelskim...ale chyba coś z tego wyjdzie)
60' >> stop
Przed chwilą fermentor znalazł swoje miejsce w piwniczce... wyszło tego 24 litry brzeczki 12,5 blg . Wykorzystam Joelkowe drożdże z poprzedniej warki...spisały się idealnie przy warce nr 14.chickkiller :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisJak na razie pozostanie bez nazwy.
Uwazenie zajeło mi nieco ponad 4h...
(...)
48' >> 100g marynki (wiem wiem...pomyliłem z lubelskim...ale chyba coś z tego wyjdzie)
W konkursie na szybkość warzenia miałbyś spore szanse na wygraną.
Spokojnie, w takiej ilości marynki olejków aromatycznych wystarczy do nadania zapachu. A jak chcesz mieć bardzo wyraźny aromat chmielu - to zawsze pozostaje tabletka...
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy"Ekspresowy Patryk"?
W konkursie na szybkość warzenia miałbyś spore szanse na wygraną.
Spokojnie, w takiej ilości marynki olejków aromatycznych wystarczy do nadania zapachu. A jak chcesz mieć bardzo wyraźny aromat chmielu - to zawsze pozostaje tabletka...
chickkiller :)
Comment
-
-
nr16
4,5 kg pils
0,6 kg monach
0.3 kg karmel jasny
zacieranie:
40 min >>63st
20 min >>72 st
chmielenie 60 min goryczką....50g magnum ...i moze nachmiele na zimno....teraz trwa podgrzewanie do chmielenia.A tak z innej beczki to poprzednia warka smakuje nieco jak piast mocny mocno chmielonychickkiller :)
Comment
-
-
Pils-4,2 kg
Pszenica-0,7 kg
Karmel jasny-0,1 kg
Oczywiscie zacieranie nie poszło planowo bo przegrzałem i ostatecznie wyglądało to tak:
1 przerwa: 66-68 st -45 min
2 przerwa 74 st -25 min
Chmielenie:
60'-50g granulatu Pearl? 10% alfa.
30'-45g szyszek lubelskich
5' -20g szyszkowej Marynki.
Ostatecznie ekstrakt zatrzymał sie na 12 blg.
Nie wiem jakie drożdże zapodam rano...dostałem jakieś górne,ładnie pachną
Czuje ze nie zaprzepaszcze tego sezonuchickkiller :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris Wyświetlenie odpowiedziChmielenie:
60'-50g granulatu Perle 10% alfa.
30'-45g szyszek lubelskich
5' -20g szyszkowej Marynki.
Nie wiem jakie drożdże zapodam rano...dostałem jakieś górne,ładnie pachną"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
"chmielowa sesja"
Warka 19
6kg pils
zacieranie:
30' >> 62 st
30' >> 71 st
chmielenie:
0' >> 160 g marynki
50' >> 100 g marynki
Wyszło tego dobrego ok 27 litrów 12,5 blg ,zadane przed chwilą drożdżami saflager s-23 ,temperatura fermentacji ok 11 st.C .Poprzednie dwie warki są krótko mówiąc nieudane, lecz mam nadzieje ,że ta będzie przednia pachnie przecudniechickkiller :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris Wyświetlenie odpowiedzichmielenie:
0' >> 160 g marynki
50' >> 100 g marynki
Comment
-
Comment