Piany juz nie ma wiec i nie widze żeby sie "ruszało",ale rzeczywiscie rozsądnie bedzie poczekać.Pozdrawiam
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Warka NR3-Koziołek
Słód pilzeński 2,5 kg
Słód monachijski 2.5 kg
Słód karmelowy jasny 0.4 kg
Słód karmelowy ciemny 0.5 kg
Chmiel goryczkowy 30g
Chmiel aromatyczny 40g
Zacieranie:
63st>>35'
72st>>35'
74st>> stop
Chmielenie:
0' >> 30g ch.goryczkowego
30' >> 40g ch.aromatycznego
60' >> stop
Ostatecznie po wystudzeniu wyszło 20.5l brzeczki 17st bal. Wiec to chyba nie najgorzej.Filtrowało mnie sie to troszke długo (w porównaniu do warek 1 i 2),bo na spróbowanie zmieliłem na mąke pare kubków słodu pilzeńskiego i monachijskiego.Juz gęstwa jest paktycznie przygotowana,ładnie obudziły sie drożdże po pobycie w lodówcechickkiller :)
Comment
-
-
Chris_1987 napisał(a)
...czy aby nie przesadziłem z karmelem ciemnym ...planowałem żeby kolor był bardzo mocnej herbaty,a jest...kawyPozdrawiam,
Mirek
Comment
-
-
Dzis Koza poszła na cichą.W smaku dostrzegam delikatny posmak kawy...oj wiem ze przesadziłem z karmelem ciemnym.Natomiast warka nr2 smakuje całkiem całkiem... chyba nawet jakieś nutki wędzone czuć,bynajmniej tak mi sie wydaje.Niestety nagazowanie...do d... za mało surowca do refermantacji dodałem. Za 2 tyg zabieram sie za ciemniaka.chickkiller :)
Comment
-
-
mirekkk napisał(a)
Zdecydowanie przesadziłeś z karmelem ciemnym. 0.5 kg ciemnego, to w sam raz na stouta. Na piwo o barwie mocnej herbaty spokojnie wystarczyłoby 0.4 kg jasnego, no, może ciut więcej.
W koźlaku należałoby zrezygnować z naszego ciemnego karmelu, jest zbyt palony w smaku. Można dobarwić niewielką ilością czekoladowego. Karmel jasny może być, aczkolwiek oryginalnie karmel i kolor pochodził od długiego gotowania i zacierania dekokcyjnego. Poza tym słody bazowe to monachijski albo wiedeński.Last edited by Borysko; 2004-10-15, 07:50.
Comment
-
Comment