Browar Christofer warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #31
    Piany juz nie ma wiec i nie widze żeby sie "ruszało",ale rzeczywiscie rozsądnie bedzie poczekać.Pozdrawiam
    chickkiller :)

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #32
      Dziś także sprawdziłem gęstość i powiem tyle że ani ciutke nie zmalał od niedzieli,wiec zlałem na cichą oraz dodałem 1/3 Hop aroma tabs bo za mało chmielowe wyszło. Za ok 2 tyg. rozlewam w butelczynki
      chickkiller :)

      Comment

      • Chris
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.05
        • 812

        #33
        No i piwko doczekało sie rozlewu. Wyszło 39 but. 0.5l i 3 but. 0.65l.Bardzo ładnie podczas cichej sie sklarowało,a warka nr 1 dalej mętna
        chickkiller :)

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #34
          To uwarz pszeniczne zgodnie z procedurą warki numer 1.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Chris
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.05
            • 812

            #35
            Na razie mam obmyślane plany na warki nr3 i nr4 :bedą to koźlaczek i ciemniaczek,a poźniej dopiero wezme sie za ów cudo Co do receptury na pszeniczne to troche pokombinuje,a drożdże juz mam (Dzieki Mapajak)
            chickkiller :)

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              #36
              Warka NR3-Koziołek
              Słód pilzeński 2,5 kg
              Słód monachijski 2.5 kg
              Słód karmelowy jasny 0.4 kg
              Słód karmelowy ciemny 0.5 kg
              Chmiel goryczkowy 30g
              Chmiel aromatyczny 40g

              Zacieranie:
              63st>>35'
              72st>>35'
              74st>> stop

              Chmielenie:
              0' >> 30g ch.goryczkowego
              30' >> 40g ch.aromatycznego
              60' >> stop

              Ostatecznie po wystudzeniu wyszło 20.5l brzeczki 17st bal. Wiec to chyba nie najgorzej.Filtrowało mnie sie to troszke długo (w porównaniu do warek 1 i 2),bo na spróbowanie zmieliłem na mąke pare kubków słodu pilzeńskiego i monachijskiego.Juz gęstwa jest paktycznie przygotowana,ładnie obudziły sie drożdże po pobycie w lodówce
              chickkiller :)

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                #37
                Gęstwa zadana...tyle że zastanawia mnie jedna rzecz: czy aby nie przesadziłem z karmelem ciemnym ...planowałem żeby kolor był bardzo mocnej herbaty,a jest...kawy
                chickkiller :)

                Comment

                • Chris
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.05
                  • 812

                  #38
                  Już pianka w fermentorze jest (ok 2-3 cm).Jak zauwazyłem drożdże Safale (bynajmniej u mnie) nie tworzą zbyt wysokiej piany-góra 6-7cm i tu chyba też tak bedzie.
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #39
                    Piana całkowicie opadła sprawdziłem baling ...spadł do 8.Postanowiłem poderwać troche drożdży z dna to sie może ruszą
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • mirekkk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 101

                      #40
                      Chris_1987 napisał(a)
                      ...czy aby nie przesadziłem z karmelem ciemnym ...planowałem żeby kolor był bardzo mocnej herbaty,a jest...kawy
                      Zdecydowanie przesadziłeś z karmelem ciemnym. 0.5 kg ciemnego, to w sam raz na stouta. Na piwo o barwie mocnej herbaty spokojnie wystarczyłoby 0.4 kg jasnego, no, może ciut więcej.
                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      Comment

                      • Chris
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.05
                        • 812

                        #41
                        Postanowiłem wiec zmienić nazwe na "CZARNA KOZA"
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #42
                          Koziołka może zrobisz jako następnego, np. na THG.
                          Choć THG przeznaczone są oryginalnie do innego typu piwa...
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • Chris
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.05
                            • 812

                            #43
                            Następne bedzie ciemne (ale nie tak bardzo jak KOZA)....bardzo karmelowe piwko.Zresztą nie ma co zapeszać,jeszcze wszystko może sie zmienic.Ale na THG bedą (mam nadzieje )
                            chickkiller :)

                            Comment

                            • Chris
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.05
                              • 812

                              #44
                              Dzis Koza poszła na cichą.W smaku dostrzegam delikatny posmak kawy...oj wiem ze przesadziłem z karmelem ciemnym.Natomiast warka nr2 smakuje całkiem całkiem... chyba nawet jakieś nutki wędzone czuć,bynajmniej tak mi sie wydaje.Niestety nagazowanie...do d... za mało surowca do refermantacji dodałem. Za 2 tyg zabieram sie za ciemniaka.
                              chickkiller :)

                              Comment

                              • Borysko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1144

                                #45
                                mirekkk napisał(a)
                                Zdecydowanie przesadziłeś z karmelem ciemnym. 0.5 kg ciemnego, to w sam raz na stouta. Na piwo o barwie mocnej herbaty spokojnie wystarczyłoby 0.4 kg jasnego, no, może ciut więcej.
                                To prawda. Twój zasyp to raczej Sweet Stout, a biorąc pod uwagę balling, wręcz Foreign Extra Sweet Stout Ale wystarczy nazwę zmienić.

                                W koźlaku należałoby zrezygnować z naszego ciemnego karmelu, jest zbyt palony w smaku. Można dobarwić niewielką ilością czekoladowego. Karmel jasny może być, aczkolwiek oryginalnie karmel i kolor pochodził od długiego gotowania i zacierania dekokcyjnego. Poza tym słody bazowe to monachijski albo wiedeński.
                                Last edited by Borysko; 2004-10-15, 07:50.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X