Problemy z filtracją - przy prawidłowym zmieleniu - pojawiają się tylko przy ciemnych słodach. Przypalona łuska kruszy się na drobne kawałki, które zatykają otworki w kadzi.
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
Problemy z filtracją - przy prawidłowym zmieleniu - pojawiają się tylko przy ciemnych słodach. Przypalona łuska kruszy się na drobne kawałki, które zatykają otworki w kadzi.chickkiller :)Comment
-
W przemyśle mieli się na mąkę, bo jest wyższa wydajność, a filtry płytowe radzą sobie bez trudu. W warunkach domowych jednak lepiej stosować metody tradycyjne, chociaż wiem, że czasami jest to trudne i uciążliwe - ja np. jeździłem mielić słód do Strzegomia.Comment
-
Krzysiu napisał(a)
W przemyśle mieli się na mąkę, bo jest wyższa wydajność, a filtry płytowe radzą sobie bez trudu. W warunkach domowych jednak lepiej stosować metody tradycyjne, chociaż wiem, że czasami jest to trudne i uciążliwe - ja np. jeździłem mielić słód do Strzegomia.chickkiller :)Comment
-
Obydwie cześci warki nr6 zostały pomyślnie przelane na cichą fermentacje.Miało to być delikatnie ciemniejsze a wyszło no tak prawie ciemnie piwkoAle parametry organoleptyczne wyszły bardzo obiecująco,za to nie smakuje mi za bardzo warka nr4...brak mi słów,nie wiem co zrobiłem złego,nie jest zepsute ale jakieś kwaśniawe,być może to sprawa tych THG
Zobaczymy może kilka miesięcy leżakowania coś zmieni,ale jesem dobrej myśli
Ostatnia zmiana dokonana przez Chris; 2004-12-20, 18:27.chickkiller :)Comment
-
Hej Chris. Jeśli chodzi o warkę nr 4 to niedługo już dowiesz się czy popełniłeś jakiś błąd, czy też to wina drożdży. Zrobiłem niemalże identyczną warkę - z takch samych surowców (mam nadzieje że się nie obrazisz za zgapienie receptury - spodobała mi się po prostu).Zabutelkowałem wczoraj, więc już niedługo zdam relację co z tego wyszło.
PozdrawiamComment
-
zastepowy napisał(a)
Hej Chris. Jeśli chodzi o warkę nr 4 to niedługo już dowiesz się czy popełniłeś jakiś błąd, czy też to wina drożdży. Zrobiłem niemalże identyczną warkę - z takch samych surowców (mam nadzieje że się nie obrazisz za zgapienie receptury - spodobała mi się po prostu).Zabutelkowałem wczoraj, więc już niedługo zdam relację co z tego wyszło.
PozdrawiamCo do błędu to w 95% jestem pewien że to przez drożdże,ale nie przejmuje sie tym na razie.Teraz mysle o przyszłych warkach i o kołowaniu butelek bo coraz mniej ich mam
Pozdrawiam
chickkiller :)Comment
-
No i nie wytrzymałemMuuuusiałem spróbować warki nr5 .Zapowiada sie znacznie lepiej niż 4,jedynie co to musi jeszcze troche poleżeć ,bo czuć "delikatnie" saflagery,ale w żadnym wypadku nie odrzuca
Za miesiąć kolejna degustacja owego piwka
Kolejne warzenie planuje na 30 grudnia,i rzuce w cholere ten mlynek do kawy,a zastąpie do Marusiowym śrutownikiem
,a tak wogóle to chce zrobić piwko jasne i troche mocniejsze tzn 20 bal
Juz sie nie moge doczekać!
Ostatnia zmiana dokonana przez Chris; 2004-12-24, 13:45.chickkiller :)Comment
-
No i zaczeło sie od samego rana.Zakapslowałem 74 butelki warek nr6.Tymczasem zabrałem sie za warzenie podwójnej siódemki
Skład: 6.3 kg pilsa
0.6 kg monacha
0.3 kg karmelu jasnego
Zacieranie:
63 st>> 30'
72 st>> 30'
74 st>> stop
Chmieliłem w taki sposób:
1 cześć brzeczki- 11 litrów ok21 bal....zaraz zejde do piwnicy i spawdze ile jest dokładnie.
0' >>30g granulatu marynki
30' >>20g szyszki lubelskiej
2 cześć brzeczki 12 litrów 12 bal.
0' >> 20g granulatu marynki
40' >> 40g szyszki lubelskiej
Pierwsza część już została zadana gęstwą saflager,a druga czeka jeszcze na zaszczepienie Marusiowymi danstarkami (thx).Filtracja poszła jak po maśle...dzieki dobrze ześrutowanemu słodowi...oczywiscie Marusiowym porkertem
Tymczasem lece na dół sprawdzić gęstość 7a
chickkiller :)Comment
-
Saflagerowa część brzeczki zaczeła już fermentacje w piwnicy,jeszcze chmieliny na wierzch nie wyszły i na darmo schodziłem do piwnicy,jedynie spróbowałem zawartości wiadraBardzo słodko-gorzka ciecz.Danstarkowe dobrze sobie radzi u mnie w pokoju i z niego zdąrzyłem już zebrać chmieliny.Jedna rzecz która mnie zaniepokoiła to ta ,że chciałem zrobić to mocne delikatnie chmielone i obliczyłem na 20 litrów i tyle wsypałem do 12
Nastepna planowa warka to porter bałtycki 18-20 bal. a z wysłodzin zrobi sie jakiegoś ciemniaczka,oczywiscie na danstarkach.Tym otymistycznym akcentem kończe tegoroczne zmagania domowo-forumowe,Wasze zdrowie w Nowym Roku
chickkiller :)Comment
-
Po powrocie z imprezy postanowiłem sprawdzić cóż sie dzieje w fermentorach...jedynka pokryta pianą,a na dwójce już nic nie masprawdzam baling,a tu 4.5 bal.jeszcze ze 2 dni i bede zlewał na cichą.Ekspresowe danstarki zostaną uzyte do ciemniaczka
chickkiller :)Comment
-
Z powodu braku czasu danstarkowe jasne zlałem na cichą w przedwczoraj.Jasny mocarz pokryty jest jeszcze pianą...co to bedzie za piwoNastepna warka bedzie porterkiem bałtyckim,a z wysłodzin ciemniaczek...ale to dopiero za 11 dni
chickkiller :)Comment
-
Danstarkowe juz dawno przelane i spróbowane (nieco kwaśnawe,ale nie zepsute),za to dzisiaj przyszedł czas na siódmego mocarza
piwko to odfermentowało do ok 7 bal. i w smaku czuć wyraźną chmielową gorycz,słodycz słodu i alkohol.Butelkuje w przyszłą środe lub czwartek.Słód na porterka juz mam ześrutowany,pozostaje tylko czekać.
chickkiller :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Dzień dobry,
Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Cena: 2 500,0 zł
Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment