Bez stresu, bez prób jodowych spokojnie można uwarzyć smaczne piwo.
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Chris_1987 napisał(a)
Własnie koncze warzyć składniki i zanim uporam sie z tym i owym bedzie już ok 17.Skład i "operacje" jakie wykonam zapisze pozniej.
FCJP nie umarłoLast edited by naczelnik; 2004-09-17, 16:07.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
No fakt Naczelniku
Tymczasem Warka nr2
Słód pilzenski 4.5 kg
Słód monachijski 0.2 kg
Słód wędzony (rauchmalz) 0.2 kg
Słód karmelowy ciemny 0.1 kg
Zacieranie:
54 st>> 15 min
63 st>> 45 min
73 st>> 40 min
Chmielenie:
0'>> 35g chmielu goryczkowego
45'>> 30g chmielu aromatycznego
55'>> 30g chmielu aromatycznego
65' >> stop
Tym razem nie popełniłem chyba żadnego błędu przy wysładzaniu i wyszło mi 24 litry brzeczki której gęstość podam rano,ale podejrzewam ze bede musiał jeszcze ją nieco rozpuscic.Tak poza tym kolega który miał być dzisiaj przy zacierce niestety miał ważną sprawe i nie przyjechał,ale za to moja przyjaciółka skusiła sie na pomoc przy warzeniu po raz drugi (a może Ona zacznie warzyć). Mimo wszystko namotałem sobie nieco,bo gdy juz podgrzałem wode i wsypałem słód doszła do mnie pewna refleksja...mianowicie jak przefiltruje zacier skoro fermentor z kranikiem mam zajęty przez warke nr1? Nie mając czasu na zastanowienie zbiegłem na dół do piwnicy po butelki,umyłem je i wyparzyłem i tak warka nr1 została zakapslowana po tygodniu fermentacji cichej Przy okazji kapslowania 2 butelczynki mi pękły co mnie dodatkowo pogrązyło.Gęstość zapodam ranochickkiller :)
Comment
-
-
Sprawdzałem dzisiaj baling,a to dlatego że zauważyłem że pianka spadła.Okazało sie że baling spadł do 3.5 z 12 po 34 godzinach fermentacji!!! I co poradzicie teraz zrobić,bo planuje poczekać ze 1-2 dni i zlać na cichąchickkiller :)
Comment
-
-
Nie śpiesz się, dopóki masz typowe oznaki fermentacji. Poczekaj aż się zakończy, co potrwa pewnie jeszcze ze 2-3 dni. Reguł nie ma. Potem lej na cichąPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
Comment