Browar Christofer warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #16
    Bez stresu, bez prób jodowych spokojnie można uwarzyć smaczne piwo.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #17
      Po trzech dniach fermentacji gęstość brzeczki spadła do 6 balingów,ale jeszcze drobna pianka jest...widocznie jeszcze pracuje
      Jezeli spadnie ponizej 4st to zlewać na cichą??
      chickkiller :)

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #18
        Za kilka dni - daj jeszcze drożdżom trochę popracować...
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Chris
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.05
          • 812

          #19
          Dosłownie milimetrowa pianka (bąbelki) utrzymuje sie nad brzeczką.Zapach intensywny,mocny słodowo-chmielowy (mniam... )Jeszcze dzisiaj zdezynfekuje łyżke itp. i pojde zmierzyć baling.
          chickkiller :)

          Comment

          • Chris
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.05
            • 812

            #20
            Juz wróciłem i stwierdzam jednoznacznie: baling wynosi 4.5 st wiec mysle że potrzymam jeszcze je ze 2 dni i zlewam na cichą fermentacje.W smaku tez daje rady Zdrówko
            chickkiller :)

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              #21
              Sprawdziłem baling i uznałem ze przeleje już na cichą,bo gęstość sie nie zmieniła. W piątek kolejne wrażenia
              chickkiller :)

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #22
                Chris_1987 napisał(a)
                W piątek kolejne wrażenia
                Kolejne wrażenia z kolejnego warzenia?
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • Chris
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.05
                  • 812

                  #23
                  Dokładnie tak jak myślisz! Tym razem bedzie jasne mocno chmielone 12' dochmielane na zimno Przy warzeniu bedzie tym uczestniczył mój kolega...może sie zarazi,a jak tak to Pozdrawiam
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #24
                    Własnie koncze warzyć składniki i zanim uporam sie z tym i owym bedzie już ok 17.Skład i "operacje" jakie wykonam zapisze pozniej.
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #25
                      Chris_1987 napisał(a)
                      Własnie koncze warzyć składniki i zanim uporam sie z tym i owym bedzie już ok 17.Skład i "operacje" jakie wykonam zapisze pozniej.
                      Znaczy odważasz składniki, żeby wrzucić je do gara i cos uwarzyć?
                      FCJP nie umarło
                      Last edited by naczelnik; 2004-09-17, 16:07.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Chris
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.05
                        • 812

                        #26
                        No fakt Naczelniku
                        Tymczasem Warka nr2
                        Słód pilzenski 4.5 kg
                        Słód monachijski 0.2 kg
                        Słód wędzony (rauchmalz) 0.2 kg
                        Słód karmelowy ciemny 0.1 kg

                        Zacieranie:
                        54 st>> 15 min
                        63 st>> 45 min
                        73 st>> 40 min

                        Chmielenie:
                        0'>> 35g chmielu goryczkowego
                        45'>> 30g chmielu aromatycznego
                        55'>> 30g chmielu aromatycznego
                        65' >> stop

                        Tym razem nie popełniłem chyba żadnego błędu przy wysładzaniu i wyszło mi 24 litry brzeczki której gęstość podam rano,ale podejrzewam ze bede musiał jeszcze ją nieco rozpuscic.Tak poza tym kolega który miał być dzisiaj przy zacierce niestety miał ważną sprawe i nie przyjechał,ale za to moja przyjaciółka skusiła sie na pomoc przy warzeniu po raz drugi (a może Ona zacznie warzyć). Mimo wszystko namotałem sobie nieco,bo gdy juz podgrzałem wode i wsypałem słód doszła do mnie pewna refleksja...mianowicie jak przefiltruje zacier skoro fermentor z kranikiem mam zajęty przez warke nr1? Nie mając czasu na zastanowienie zbiegłem na dół do piwnicy po butelki,umyłem je i wyparzyłem i tak warka nr1 została zakapslowana po tygodniu fermentacji cichej Przy okazji kapslowania 2 butelczynki mi pękły co mnie dodatkowo pogrązyło.Gęstość zapodam rano
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • Chris
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.05
                          • 812

                          #27
                          Zapomniałem dodać iż filtrowałem w temp 75st .Brzeczka juz jest schłodzona...ostatecznie wyszło 24 litry brzeczki 12 st bal .Tymczasem ide obudzić drożdże ze snu
                          chickkiller :)

                          Comment

                          • Chris
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.05
                            • 812

                            #28
                            Drożdże z pierwszej warki bardzo ładnie pracują.Piana ładnie okrywa całą powierzchnie brzeczki.
                            chickkiller :)

                            Comment

                            • Chris
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.05
                              • 812

                              #29
                              Sprawdzałem dzisiaj baling,a to dlatego że zauważyłem że pianka spadła.Okazało sie że baling spadł do 3.5 z 12 po 34 godzinach fermentacji!!! I co poradzicie teraz zrobić,bo planuje poczekać ze 1-2 dni i zlać na cichą
                              chickkiller :)

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #30
                                Nie śpiesz się, dopóki masz typowe oznaki fermentacji. Poczekaj aż się zakończy, co potrwa pewnie jeszcze ze 2-3 dni. Reguł nie ma. Potem lej na cichą
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X