Czarna Koza już w butelkach.Wyszło 21 but. 0.5l ,20 but. 0.33l i 2 but. 0.65l i to razem daje 18.9l Baling przed butelkowaniem wynosił 5st. Już jutro kolejna wareczka!
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Warka nr4 -Murzynek
Słód pilzeński 4.0 kg
Słód monachijski 0.3 kg
Słód karmelowy ciemny 0.3 kg
Słód karmelowy jasny 0.4 kg
Chmiel aromatyczny 25g
Chmiel goryczkowy 15g
Zacieranie:
63 st>>15'
72 st>>45'
74 st>>stop
Chmielenie:
0' >> 15g ch.goryczkowego
45' >> 25g ch. aromatycznego + 5g irish moss
60' >> stop
Filtracja poszła znacznie sprawniej niz ostatnio...mimo to zdąrzyłem nawet wpaść na piwko do instytutu i odebrać kapsle od Szefowej browaru "Czterech z Portierni i Pils"
Ostatecznie wyszło mi ok 20l ,ale 1.5 musiałem wylać bo został tam tylko syf (mączka niewyfiltrowana i ciutke chmielin).Podejrzewam że ekstrakt oscyluje pomiedzy 13 a 15 ,ale konkret podam rano jak sie schłodzi.chickkiller :)
Comment
-
-
Widze Krzysiu,że szukasz jedynie jakichkolwiek "błędów" aby sie ich czepić i je później skomentować oraz zaświecić wiedzą.Uwierz mi,że wiedziałem że drożdże są grzybami (rozmnażają sie przez pączkowanie przecie).A tak poza tematem to drożdże ruszyły po 10h i już unosi sie przepiękny zapach po pokojuchickkiller :)
Comment
-
-
jerzy napisał(a)
Nie zapomnij zamieszać tych drożdży - one bardzo lubią wylegiwać się na powierzchni piwa zamiast jeść te cukry, które im podałeś.chickkiller :)
Comment
-
-
Mam już co nieco obmyslane...zabiore sie najprawdopobodniej za jakieś piwka dolnej fermentacji tylko czekam aż sie jeszcze nieco chłodniej zrobi tzn. aż w piwnicy bede miał ok 10-12 stopni,a za dwa tygodnie już tak powinno byćchickkiller :)
Comment
-
-
Warka nr4 jest już w butelczynkach! Baling spadł jeszcze do 3 st i sklarowało sie dosyć ładnie.Co do smaku to mysle że...bede je musiał zamknąć w jakimś sejfie,bo szybko zniknie Jutro zacieram lagerka mocno chmielonego.A tak wogóle to wyszło mnie 34 but. 0.5l ,2 but. 0.33l oraz jedna butelka 1 litrowachickkiller :)
Comment
-
Comment