Czarna Koza już w butelkach.Wyszło 21 but. 0.5l ,20 but. 0.33l i 2 but. 0.65l i to razem daje 18.9l Baling przed butelkowaniem wynosił 5st. Już jutro kolejna wareczka!
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
Warka nr4 -Murzynek
Słód pilzeński 4.0 kg
Słód monachijski 0.3 kg
Słód karmelowy ciemny 0.3 kg
Słód karmelowy jasny 0.4 kg
Chmiel aromatyczny 25g
Chmiel goryczkowy 15g
Zacieranie:
63 st>>15'
72 st>>45'
74 st>>stop
Chmielenie:
0' >> 15g ch.goryczkowego
45' >> 25g ch. aromatycznego + 5g irish moss
60' >> stop
Filtracja poszła znacznie sprawniej niz ostatnio...mimo to zdąrzyłem nawet wpaść na piwko do instytutu i odebrać kapsle od Szefowej browaru "Czterech z Portierni i Pils"
Ostatecznie wyszło mi ok 20l ,ale 1.5 musiałem wylać bo został tam tylko syf (mączka niewyfiltrowana i ciutke chmielin).Podejrzewam że ekstrakt oscyluje pomiedzy 13 a 15 ,ale konkret podam rano jak sie schłodzi.chickkiller :)Comment
-
Widze Krzysiu,że szukasz jedynie jakichkolwiek "błędów" aby sie ich czepić i je później skomentować oraz zaświecić wiedzą.Uwierz mi,że wiedziałem że drożdże są grzybami (rozmnażają sie przez pączkowanie przecie).A tak poza tematem to drożdże ruszyły po 10h i już unosi sie przepiękny zapach po pokojuchickkiller :)Comment
-
jerzy napisał(a)
Nie zapomnij zamieszać tych drożdży - one bardzo lubią wylegiwać się na powierzchni piwa zamiast jeść te cukry, które im podałeś.chickkiller :)Comment
-
Chris_1987 napisał(a)
Zaczynam juz powolutku myśleć jakie piwko teraz stworzyćPewnie mogłoby być więcej, ale stawiam sobie mentalną blokade gdy próbuję sę nad tym dłużej zastanawiać..
Comment
-
Mam już co nieco obmyslane...zabiore sie najprawdopobodniej za jakieś piwka dolnej fermentacji tylko czekam aż sie jeszcze nieco chłodniej zrobi tzn. aż w piwnicy bede miał ok 10-12 stopni,a za dwa tygodnie już tak powinno byćchickkiller :)Comment
-
Warka nr4 jest już w butelczynkach! Baling spadł jeszcze do 3 st i sklarowało sie dosyć ładnie.Co do smaku to mysle że...bede je musiał zamknąć w jakimś sejfie,bo szybko zniknieJutro zacieram lagerka mocno chmielonego.A tak wogóle to wyszło mnie 34 but. 0.5l ,2 but. 0.33l oraz jedna butelka 1 litrowa
chickkiller :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Dzień dobry,
Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Cena: 2 500,0 zł
Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment