Browar Christofer warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    Jasny mocarz dziś znalazł swoje miejsce w butelkach,odfermentował do 5 st. bal. Wyszło mi 34 buteleczki 0.33l. Za to warka nr 7b poszła czyścić kanalizacje.Zapisze sie do sceny kwasowej
    chickkiller :)

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      Mimo żalu po ostatniej połówce warki nr7 zabrałem sie za warzenie porterka bałtyckiego:
      3.9 kg pils
      4.2 monach
      0.2 karmel jasny
      0.1 karmel ciemny
      0.5 płatki owsiane (dla bardzo gęstego posmaku)

      Zacieranie:
      Płatki troche rozrobiłem,i dodałem wszystko w temp. 56 st. i podniosłem następnie do 69 st. i tak mam nadzieje ze sie bedzie 90 min zacierać.
      chickkiller :)

      Comment

      • Chris
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.05
        • 812

        Zacieranie potrwało 2h.Podczas filtracji zrobiłem sobie przerwe na bieg po butelki (thx Breslauer).Ostatecznie wyszło mi 11 litrów 24 bal. i 11 litrów 14,5 bal.Tę żadszą część zostawiam w domu na saflagerach (z racji niechęci do schodzenie do piwnicy po dwa fermentory),drugą zaś tą samą gęstwą zaszczepie w piwczniczce.Powoli zapominam o 7b
        chickkiller :)

        Comment

        • Chris
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.05
          • 812

          Warka nr9
          pils 1.9 kg
          pszenica 2 kg (dzieki Jerzy!)

          50st>>10 min
          63st>>20 min
          72st>>40 min

          Chmielenie:
          60min -ch.goryczkowy szyszka

          Wareczka ta właśnie konczy sie chmielić.Miałem przeprowadzić dekokcje,ale jakoś nie miałem siły na to Podziekowania również kieruje do Marusi za śrutownik i do Mapajaka za drożdże do pszenicy (suche)...mam nadzieje ze sie obudzą za jakiś czas bo juz 3h i nic Litrarz i baling podam jak to sie ostudzi. I tak przy okazji to lżejsza część warki nr8 poszła do butelek (22 but. 0.5l),a porterek został przelany na cichą f. i lekka pianka sie spowrotem ukazała
          chickkiller :)

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            A aromatu nic? Czy też zamierzasz chmielić wyłącznie na zimno?
            No i napisz ile tej goryczki dałeś...
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              Goryczki jakieś 20g,a z chmieleniem na zimno sie jeszcze zastanowie Ale raczej dojdzie to do skutku.
              chickkiller :)

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                Wyszło mi tego końcowo 19.5 litra o ekstrakcie 12.5 bal (chyba to całkiem nieźle).Nachmiele na zimno dopiero podczas ostatniego tygodnia cichej.
                chickkiller :)

                Comment

                • Chris
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.05
                  • 812

                  Warka nr10!!! Risto Mikrobrowar

                  Pszeniczne niestety skaziło sie ale mimo tego zabutelkowałem bo w smaku nie było najgorsze.Dzisiaj warze kolejne piwko,ale jakto powiedzieć.....spieprzył mi sie młynek w połowie śrutowania i nie wiem jakie są proporcje.Na początek miało być 4.5 kg pilsa i 0.9 monacha którego wsypałem na końcu i zaczełem mielenie.Ponieważ w młynku sie coś zje.... to zostawiłem ok połowy śruty,dodałem 0.5 kg płatków owsianych i troche płatków jęczmiennych.Nie wiem co z tego wyjdzie....na dodatek zadam to drożdżami od mapajaka (jeszcze nie zakażonymi).Mam nadzieje ze szybko sie ociepli to....zdobede śrutownik. Zacieram: 63st>>15min i 72-73 st >>45min. Nad chmieleniem jeszcze sie zastanowie.
                  Last edited by Chris; 2005-03-04, 16:08.
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    Chmielenie samym chmielem aromatycznym:
                    0'>>10g
                    25'>>20g
                    50'>>10g
                    Ostatecznie wyszło mi tego 16 litrów 13 balingowej brzeczki...cholera wie z ilu kg słodu to było:-/ ,ale przypuszczam ze z ok 2.7 (monach+pils) no i do tego 0.5 kg płatków owsianych.Drożdże ruszyły wiec zadałem nimi te warke.Piwo bedzie nosiło nazwe "niepowtarzalne".
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987
                      Piwo bedzie nosiło nazwe "niepowtarzalne".
                      Chcesz zaklinać rzeczywistość, aby problemy śrutownicze nie były powtarzalne?
                      Last edited by jerzy; 2005-03-05, 16:28.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • Chris
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.05
                        • 812

                        Warka nr 9 smakuje juz nieźle...nr 10 nieco ukiszona,ale da rade!A teraz warze warke nr11:
                        pils ok5 kg
                        chmiel aromaryczny 4 garscie
                        granulat goryczkowy 35g

                        zacieranie 25>> 63 st
                        35>> 72 st
                        Chmielenie: 0'>>goryczka
                        30'>> aromat
                        55'>> aromat
                        Jak sie wystudzi zadam brzeczke wyeast'ami od Maruśki!
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • Chris
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.05
                          • 812

                          Tak na serio to co do receptury nie jestem pewien ile tego wszystkiego było....wydaje mi sie że chmielu dałem wiecej no i pilsa ,bo wyszło mi 25 litrów brzeczki 13,7 balinga i na dodatek nie wysładzałem do końca.Zadałem rano Marusiowe drożdżyki....abbaye czy coś w tym stylu...sam nie wiem.Jest to druga warka niepowtarzalna i ostatnia w tym sezonie uwarzona u mnie w domu...bedzie jeszcze stout na słodzie barwiącym MJP ,ale to juz u kolegi (trzeba zarażać ludzi)!
                          chickkiller :)

                          Comment

                          • Hannibal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1426

                            To z 5 kg słodu pilzn. wyszło ci 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,7 Blg? Coś mi się tu nie zgadza. Ja zawsze porządnie wysładzam, i jak robiłem standardowe Jasne Pełne, użyłem też 5 kg słodu pilzn. i mi wyszło 20 litrów brzeczki o 13,5 Blg. I tak, jak zaobserwowałem, mniej więcej wszystkim wychodzi.
                            "All the good things for those who wait"

                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987
                              Zadałem rano Marusiowe drożdżyki....abbaye czy coś w tym stylu...sam nie wiem.
                              Pewnie Weyeast Belgian Abbey - te same które pracują teraz u mnie.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • Chris
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2004.05
                                • 812

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                                To z 5 kg słodu pilzn. wyszło ci 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,7 Blg? Coś mi się tu nie zgadza. Ja zawsze porządnie wysładzam, i jak robiłem standardowe Jasne Pełne, użyłem też 5 kg słodu pilzn. i mi wyszło 20 litrów brzeczki o 13,5 Blg. I tak, jak zaobserwowałem, mniej więcej wszystkim wychodzi.
                                Dlatego też napisałem w recepturze ok 5kg ....słód był za to zmielony bardzo drobno.Tak z innej beczki to drożdże robią wir w fermentorze...bielusieńka piana pod pokrywe!Ciekawe jestem jakie wyjdzie to piwko!
                                chickkiller :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X