Jasny mocarz dziś znalazł swoje miejsce w butelkach,odfermentował do 5 st. bal. Wyszło mi 34 buteleczki 0.33l. Za to warka nr 7b poszła czyścić kanalizacje.Zapisze sie do sceny kwasowej
Mimo żalu po ostatniej połówce warki nr7 zabrałem sie za warzenie porterka bałtyckiego:
3.9 kg pils
4.2 monach
0.2 karmel jasny
0.1 karmel ciemny
0.5 płatki owsiane (dla bardzo gęstego posmaku)
Zacieranie:
Płatki troche rozrobiłem,i dodałem wszystko w temp. 56 st. i podniosłem następnie do 69 st. i tak mam nadzieje ze sie bedzie 90 min zacierać.
Zacieranie potrwało 2h.Podczas filtracji zrobiłem sobie przerwe na bieg po butelki (thx Breslauer).Ostatecznie wyszło mi 11 litrów 24 bal. i 11 litrów 14,5 bal.Tę żadszą część zostawiam w domu na saflagerach (z racji niechęci do schodzenie do piwnicy po dwa fermentory),drugą zaś tą samą gęstwą zaszczepie w piwczniczce.Powoli zapominam o 7b
Warka nr9
pils 1.9 kg
pszenica 2 kg (dzieki Jerzy!)
50st>>10 min
63st>>20 min
72st>>40 min
Chmielenie:
60min -ch.goryczkowy szyszka
Wareczka ta właśnie konczy sie chmielić.Miałem przeprowadzić dekokcje,ale jakoś nie miałem siły na to Podziekowania również kieruje do Marusi za śrutownik i do Mapajaka za drożdże do pszenicy (suche)...mam nadzieje ze sie obudzą za jakiś czas bo juz 3h i nic Litrarz i baling podam jak to sie ostudzi. I tak przy okazji to lżejsza część warki nr8 poszła do butelek (22 but. 0.5l),a porterek został przelany na cichą f. i lekka pianka sie spowrotem ukazała
Pszeniczne niestety skaziło sie ale mimo tego zabutelkowałem bo w smaku nie było najgorsze.Dzisiaj warze kolejne piwko,ale jakto powiedzieć.....spieprzył mi sie młynek w połowie śrutowania i nie wiem jakie są proporcje.Na początek miało być 4.5 kg pilsa i 0.9 monacha którego wsypałem na końcu i zaczełem mielenie.Ponieważ w młynku sie coś zje.... to zostawiłem ok połowy śruty,dodałem 0.5 kg płatków owsianych i troche płatków jęczmiennych.Nie wiem co z tego wyjdzie....na dodatek zadam to drożdżami od mapajaka (jeszcze nie zakażonymi).Mam nadzieje ze szybko sie ociepli to....zdobede śrutownik. Zacieram: 63st>>15min i 72-73 st >>45min. Nad chmieleniem jeszcze sie zastanowie.
Ostatnia zmiana dokonana przez Chris; 2005-03-04, 16:08.
Chmielenie samym chmielem aromatycznym:
0'>>10g
25'>>20g
50'>>10g
Ostatecznie wyszło mi tego 16 litrów 13 balingowej brzeczki...cholera wie z ilu kg słodu to było:-/ ,ale przypuszczam ze z ok 2.7 (monach+pils) no i do tego 0.5 kg płatków owsianych.Drożdże ruszyły wiec zadałem nimi te warke.Piwo bedzie nosiło nazwe "niepowtarzalne".
Warka nr 9 smakuje juz nieźle...nr 10 nieco ukiszona,ale da rade!A teraz warze warke nr11:
pils ok5 kg
chmiel aromaryczny 4 garscie
granulat goryczkowy 35g
zacieranie 25>> 63 st
35>> 72 st
Chmielenie: 0'>>goryczka
30'>> aromat
55'>> aromat
Jak sie wystudzi zadam brzeczke wyeast'ami od Maruśki!
Tak na serio to co do receptury nie jestem pewien ile tego wszystkiego było....wydaje mi sie że chmielu dałem wiecej no i pilsa ,bo wyszło mi 25 litrów brzeczki 13,7 balinga i na dodatek nie wysładzałem do końca.Zadałem rano Marusiowe drożdżyki....abbaye czy coś w tym stylu...sam nie wiem.Jest to druga warka niepowtarzalna i ostatnia w tym sezonie uwarzona u mnie w domu...bedzie jeszcze stout na słodzie barwiącym MJP ,ale to juz u kolegi (trzeba zarażać ludzi)!
To z 5 kg słodu pilzn. wyszło ci 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,7 Blg? Coś mi się tu nie zgadza. Ja zawsze porządnie wysładzam, i jak robiłem standardowe Jasne Pełne, użyłem też 5 kg słodu pilzn. i mi wyszło 20 litrów brzeczki o 13,5 Blg. I tak, jak zaobserwowałem, mniej więcej wszystkim wychodzi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
To z 5 kg słodu pilzn. wyszło ci 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,7 Blg? Coś mi się tu nie zgadza. Ja zawsze porządnie wysładzam, i jak robiłem standardowe Jasne Pełne, użyłem też 5 kg słodu pilzn. i mi wyszło 20 litrów brzeczki o 13,5 Blg. I tak, jak zaobserwowałem, mniej więcej wszystkim wychodzi.
Dlatego też napisałem w recepturze ok 5kg ....słód był za to zmielony bardzo drobno.Tak z innej beczki to drożdże robią wir w fermentorze...bielusieńka piana pod pokrywe!Ciekawe jestem jakie wyjdzie to piwko!
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment