Oj, Chris, a czy ja Ci przypadkiem nie dawałam WLP550? W sumie - sama już nie pamiętam
Browar Christofer warzy
Collapse
X
-
-
Odświeże nieco temat Warka nr 11 znalazła sie już w butelkach jakiś czas temu.Wyszło ponad 45 butelek...tylko nie mam już gdzie piwa upychać,ale chyba jest na to sposób Wczoraj otworzyłem butelke na spróbowanie i smakuje jakoś tak dziwnie...przypomina mi piwa Jerzego...może to zasługa tych drożdży (wyeast'y czy jakieś takie).Oznajmiam ,że kończe juz warzenie w tym sezonie.Nastepna warka...12 już zostanie wytworzona pod koniec sierpnia lub na początku września.Ach jak ten czas lecichickkiller :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris_1987Wczoraj otworzyłem butelke na spróbowanie i smakuje jakoś tak dziwnie...przypomina mi piwa Jerzego...
Comment
-
-
Pora odkopać stare posty....wczoraj zrobiłem coś pożytecznego z ekstraktu słodowego...nie są to paluszki.Mianowicie użyłem go do zrobienia ciekawego piwka,mam nadzieje.Oprocz ekstraktu użyłem zdziebko cukru,a także koncentratu wiśniowego z homebrewery.com .Chmieliłem tylko aromatem...bo goryczki na szwedzkiej nie posiadali.Teraz wszystko ładnie fermentuje na drożdżach muntons.Sezon warzelniczy uważam za rozpoczętychickkiller :)
Comment
-
-
Warka nr13 "pechowe"
3kg słodu pilzeńskiego
0.9 słodu monachijskiego
30g uniwersalnego granulatu Brewers Gold
40g aromatu lubelskiego
Drożdże muntons GOLD
zacieranie:
65 st C>>35min
72st C >> 50min
chmielenie 60min:
uniwersalnym od początku gotowania
aromat 15min przed końcem chmielenia
Filtracja poszła bardzo szybko.....ostatecznie uzyskałem 14 litrów piwa 14,8 blg i tak zostało bo nie chciało mi sie rozcięczać.Zadane drożdżami pachnie wyjątkowo...tak jak moja pierwsza warka...achchickkiller :)
Comment
-
-
Wypilem dzis butelke piwa podarowana mi przez Chrisa. Nagazowanie w sam raz. Piana obfita ale znika bez sladu - moze ze wzgledu na dosc spora (jak mi sie wydaje) zawartosc alkoholu. Niestety drgnela mi reka przy nalewaniu i duza czesc drozdzy wyladowala w szklance, dlatego o klarownosci sie nie wypowiem. Kolor bursztynowy. Piwo esencjonalne, o wyraznie czekoladowym posmaku i aromacie, lekko slodkawe, bardzo oryginalne. Wypilem je z duza przyjemnosciaPopieraj małe browary!!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Kapsel czarny. Butelka zielona 0.33 taka jakich uzywa Krajan. Dziekuje raz jeszczePopieraj małe browary!!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
WARKA NR 14 "Poborowy lager"
Po długiej przerwie w warzeniu,zabrałem sie do expresowej warki nr14 .Uwarzenie bez schłodzenia zajeło mi 4 godzinki
Skład:
4,8kg pils
0,3 kg monach
zacieranie :
30 min >>63 st
30 min >>72 st
chmielenie:
0' >>50g marynki
30' >> 50g granulatu lubelskiego.
Wszystko poszło sprawniem,a w szczególności filtracja! Dzieki wielkie za pożyczke sprzętową Jerzemu i za drożdże dolnej (munich lager) Joelce Jutro rano zapodam drożdże.chickkiller :)
Comment
-
Comment