Browar Christofer warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    Browar Christofer warzy

    Po krótkiej przygodzie z brew-kitami postanowiłem oprócz myslenia,czytania postów,pytania forumowiczów i zacierania rąk, uwarzyć piwko ze słodów. No i zaczełem dzisiaj
    Warka NR1:
    Słód pilzneński 4 kg
    Słód monachijski 0.5 kg
    Słód karmelowy jasny 0.2 kg
    Chmiel aromatyczny 30 g
    Chmiel goryczkowy 20 g

    zacieranie:
    62 st.-65 st. >> 30 min
    72 st.-75 st. >> 35 min

    Wczoraj i dzisiaj bawiłem sie w wiercenie dziurek w fermentorze,celem czego było wykonanie kadzi filtracyjnej.Oprócz nadszarpania nerwów udało mi sią ją ukończyć i działa fantastycznie
    Goryczkowym chmieliłem od początku gotowania,a aromatycznym 20 i 10 min przed końcem.Na koniec wyszło mi 17 litrów brzeczki 12 st. bal. Jak narazie ma bardzo ładny kolor i zapach extra,a smak ocenie za dwa miechy.Na razie jeszcze sie studzi,ma 55 stopni. Drożdżyki zadam rano.
    chickkiller :)
  • blues-beer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 114

    #2
    Gratuluję pierwszej warki!
    Mam małą uwagę: przy tej ilości słodu otrzymałeś 17 litrów brzeczki o 12Blg, to trochę mało.
    Przemywałeś młóto gorącą wodą po filtracji?, i jak masz ześrutowany słód?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Dołączam się do gratulacji i pytań Blues Beera - mi z takiej ilości spokojnie dwadzieścia parę literków brzeczki 12 blg wychodzi
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Warek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.12
        • 127

        #4
        Witam
        > (...) wyszło mi 17 litrów brzeczki (...)
        > (...) ma 55 stopni (...)
        W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg ?
        Jeżeli nie ochłodziłeś brzeczki do 20C to należało zastosować
        przelicznik, w wyższej temperaturze Blg będzie zaniżone (mniejsza gęstość)
        http://www.mafoto.pl/

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Warek napisał(a)
          Witam
          > (...) wyszło mi 17 litrów brzeczki (...)
          > (...) ma 55 stopni (...)
          W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg ?
          Jeżeli nie ochłodziłeś brzeczki do 20C to należało zastosować
          przelicznik, w wyższej temperaturze Blg będzie zaniżone (mniejsza gęstość)
          No, Warek, grunt to spostrzegawczość Wygląda na to że Chris zrobił niezłą siekierkę
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            Brawo, gratulacje!
            Będziesz miał pyszne piwko na długie jesienne wieczory.

            A co do blg - albo było zmierzone w zbyt wysokiej temperaturze, albo za mało wysłodziłeś. Do poprawki przy następnym warzeniu.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

              #7
              Oczywiscie ,że macie racje.Dzisiaj rano mierzyłem gęstość i wyszło mi prawie 14 bal. Wysładzałem całość,ale jakoś tak zbyt pochopnie i ciepła brzeczka miała ok 11,5 wiedz przestałem wysładzać.No trudno,mialo być lzejsze piwko,ale te chyba też bedzie dobre.Zadałem drożdże o 8:40 (SAFALE) i już pianka grubosci 5 cm jest.Jedyny dylemat miałem z wybranie tempetratury...otóż w mieszkaniu mam ok 23-24 st. a w piwnicy 15-17...no i wybrałem piwniczke.Moze i bedzie dłużej fermentowało,ale to mi nie przeszkadza Dziekuje serdecznie za gratulacje,a o tym co sie bedzie działo z piwkiem bede informował na bieżąco.POzdrawiam
              chickkiller :)

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                #8
                No i oczywiscie obiecuje sie poprawić
                chickkiller :)

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #9
                  Rano spokojnie mogłeś dolać kilka litrów przegotowanej wody - miałbyś balling jaki chciałeś. Ale teraz jest już raczej za późno - lepiej nie mieszać drożdżom warunków pracy...
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #10
                    Jakoś tak mi to do głowy nie przyszło...pierwsze koty za płoty.Teraz juz bede wiedział co i jak.Pozdrawiam
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Chris_1987 napisał(a)
                      Wysładzałem całość,ale jakoś tak zbyt pochopnie i ciepła brzeczka miała ok 11,5 wiedz przestałem wysładzać.

                      Jak chcesz zrobić pomiar, to schładzaj próbkę do tych 20 stopni, bo jak będziesz mierzył na ciepło, to zawsze będziesz miał grubo zafałszowane.

                      Po drugie - piszesz, że miała 11,5 - ale nie wziąłeś pod uwagę, że jeszcze potem ją gotujesz godzinę z chmielem i sporo brzeczki Ci odparowuje, zatem blg się zwiększa
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Chris
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.05
                        • 812

                        #12
                        Mądry piwowar po szkodzie Wszystko przez te nerwy...i właśnie mi sie przypomniało że próby jodowej nie zrobiłem I co teraz
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Zacierałeś ponad godzinę, więc powinno być ok. Ja też próby nigdy nie robię
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Chris
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.05
                            • 812

                            #14
                            Rozumiem ze nie robisz próby z tego względu że nie lubisz A to niczemu nie zaszkodzi?
                            chickkiller :)

                            Comment

                            • Chris
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.05
                              • 812

                              #15
                              Zapomniałem dopisać że temperatora brzeczki wynosi ok 21 st i postanowiłem fermentor postawić na podłodze co spowoduje spadek o jakies 2 st
                              chickkiller :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X