Po krótkiej przygodzie z brew-kitami postanowiłem oprócz myslenia,czytania postów,pytania forumowiczów i zacierania rąk, uwarzyć piwko ze słodów. No i zaczełem dzisiaj
Warka NR1:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 0.5 kg
Słód karmelowy jasny 0.2 kg
Chmiel aromatyczny 30 g
Chmiel goryczkowy 20 g
zacieranie:
62 st.-65 st. >> 30 min
72 st.-75 st. >> 35 min
Wczoraj i dzisiaj bawiłem sie w wiercenie dziurek w fermentorze,celem czego było wykonanie kadzi filtracyjnej.Oprócz nadszarpania nerwów udało mi sią ją ukończyć i działa fantastycznie
Goryczkowym chmieliłem od początku gotowania,a aromatycznym 20 i 10 min przed końcem.Na koniec wyszło mi 17 litrów brzeczki 12 st. bal. Jak narazie ma bardzo ładny kolor i zapach extra,a smak ocenie za dwa miechy.Na razie jeszcze sie studzi,ma 55 stopni. Drożdżyki zadam rano.
Warka NR1:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 0.5 kg
Słód karmelowy jasny 0.2 kg
Chmiel aromatyczny 30 g
Chmiel goryczkowy 20 g
zacieranie:
62 st.-65 st. >> 30 min
72 st.-75 st. >> 35 min
Wczoraj i dzisiaj bawiłem sie w wiercenie dziurek w fermentorze,celem czego było wykonanie kadzi filtracyjnej.Oprócz nadszarpania nerwów udało mi sią ją ukończyć i działa fantastycznie
Goryczkowym chmieliłem od początku gotowania,a aromatycznym 20 i 10 min przed końcem.Na koniec wyszło mi 17 litrów brzeczki 12 st. bal. Jak narazie ma bardzo ładny kolor i zapach extra,a smak ocenie za dwa miechy.Na razie jeszcze sie studzi,ma 55 stopni. Drożdżyki zadam rano.
Comment