Witam,
W oczekiwaniu na dostawę sprzętu z Browamatora, czytam forum i rozmyślam nad pierwszą warką - ma to być piwo Świąteczne - Gwiazdkowe
Postanowiłem przygotować ją z:
- brew-kit Browamator Ciemne
- ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg
- ekstrakt barwiący 3-4 łyżki
- przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, gożdziki - odgotowane w roztworze miodu lub glukozy (ok. 0,5 kg) - jezeli glukoza to zamierzam ją lekko skarmelizować.
- woda oligoceńska do 20 l.
Po fermentacji burzliwej zostawię piwko na 2-3 tyg feremntacji cichej a potem do butelek - przed rozlaniem dodam jeszcze 200 g ekstraktu w proszku.
Oficjalną degsuacje planuję w okolicach Świąt.
Mam w związku tym kilka pytań:
1) czy 2-3 łyżki barwiącego znacząco wpłyną na smak piwa oraz czy wystarczą do podbarwienia go na "ciemne"?
2) jakie są Wasze doświadczenia ze skarmelizowanymi cukrami jako dodatkiem do piwa (w wątkach przyprawy i dodatki niewiele na ten temat znalazłem)
Zależy mi na piwie z goryczką - jednak nie dominującą.
Wszelkie innr uwagi bardzo mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich i obiecuje relację z dalszych losów pomysłu na Świateczne
hevo
W oczekiwaniu na dostawę sprzętu z Browamatora, czytam forum i rozmyślam nad pierwszą warką - ma to być piwo Świąteczne - Gwiazdkowe
Postanowiłem przygotować ją z:
- brew-kit Browamator Ciemne
- ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg
- ekstrakt barwiący 3-4 łyżki
- przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, gożdziki - odgotowane w roztworze miodu lub glukozy (ok. 0,5 kg) - jezeli glukoza to zamierzam ją lekko skarmelizować.
- woda oligoceńska do 20 l.
Po fermentacji burzliwej zostawię piwko na 2-3 tyg feremntacji cichej a potem do butelek - przed rozlaniem dodam jeszcze 200 g ekstraktu w proszku.
Oficjalną degsuacje planuję w okolicach Świąt.
Mam w związku tym kilka pytań:
1) czy 2-3 łyżki barwiącego znacząco wpłyną na smak piwa oraz czy wystarczą do podbarwienia go na "ciemne"?
2) jakie są Wasze doświadczenia ze skarmelizowanymi cukrami jako dodatkiem do piwa (w wątkach przyprawy i dodatki niewiele na ten temat znalazłem)
Zależy mi na piwie z goryczką - jednak nie dominującą.
Wszelkie innr uwagi bardzo mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich i obiecuje relację z dalszych losów pomysłu na Świateczne
hevo
Comment