Warka 18. Black Bitter
Wracam do uzupełniania tematu, może wreszcie uda mi się trochę podgonić zaległości.
Miał to być normalny bitter, ponieważ jednak słód ciemny karmelowy ma się tak do słodu karmelowego, jak noc do dnia, więc jest Black Bitter.
Warka 18. Black Bitter
Warzone 07.07.2007
Rozlew: 21.07.2007
Surowce:
słód pilzneński Strzegom (chyba 2-letni) - 3,5kg
słód karmelowy ciemny 680EBC (podobnie wiekowy) - 0,45kg
płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg
chmiel Marynka granulat (2003/04) - 60g
chmiel Lubelski szyszka (2004) - 30g
drożdże Safale S-04
Zacieranie:
60' w 67°C
10' w 74°C
Chmielenie:
60'
60g Marynki w 0'
15g Lubelskiego w 45'
15 Lubelskiego w 55'
Rozlew 140g glukozy/23l
Pomimo wiekowości chmielu piwo jest solidnie nachmielone, by nie powiedzieć przechmielone. Cóż, chyba z 10 warek zajęło mi skonstatowanie tego prostego faktu, że przepisy trzeba modyfikować.
Wracam do uzupełniania tematu, może wreszcie uda mi się trochę podgonić zaległości.
Miał to być normalny bitter, ponieważ jednak słód ciemny karmelowy ma się tak do słodu karmelowego, jak noc do dnia, więc jest Black Bitter.
Warka 18. Black Bitter
Warzone 07.07.2007
Rozlew: 21.07.2007
Surowce:
słód pilzneński Strzegom (chyba 2-letni) - 3,5kg
słód karmelowy ciemny 680EBC (podobnie wiekowy) - 0,45kg
płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg
chmiel Marynka granulat (2003/04) - 60g
chmiel Lubelski szyszka (2004) - 30g
drożdże Safale S-04
Zacieranie:
60' w 67°C
10' w 74°C
Chmielenie:
60'
60g Marynki w 0'
15g Lubelskiego w 45'
15 Lubelskiego w 55'
Rozlew 140g glukozy/23l
Pomimo wiekowości chmielu piwo jest solidnie nachmielone, by nie powiedzieć przechmielone. Cóż, chyba z 10 warek zajęło mi skonstatowanie tego prostego faktu, że przepisy trzeba modyfikować.
Comment