Śliwki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

Śliwki

Z góry przepraszam wszystkich za pytanie nie na temat, ale nie bardzo wiedziałem, gdzie to zamieścić...
    Wiem, że drodzy Bracia w Piwowarstwie pomogą w każdej sprawie, rzucam zatem zapytanie: Kto zna przepis na śliwowicę, choćby zbliżoną do tej Łąckiej?
    Jak mi się uda podzielę się owocem mej pracy...
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

Chyba już trochę za późno się oddzywam, ale może jeszcze masz te śliwki (znaczy węgierki muszą być ). Ja zrobiłem tak: wywaliłem pestki i te z robalami - to do beczki 80 l., w stanie z pestkami to było jakieś 80 litrów, bez pestek połowa beki i zalałem wodą 45l., i dalej była połowa beczki . Zamknąłem deklem i wstawiłem rurkę. Poczekam do 20 grudnia . Oczywiście potem dowiedziałem się, że w Bułgarii wrzucają całe do beki i tylko codziennie mieszają do momentu aż po iluś tam dniach na powierzchni utworzy się skorupa z tych śliwek. potem mają sprytne urządzenie do stawiania nad ogniem i już. Acha, znajomy mówił, że jeszcze przed "wojną" jak jeździł przez Łącko to widział, że górale wkładają śliwki do worów lnianych i składują w sadach (chyba do fermentacji, a może bo zcukrzenia?) - muchy po tym łażą, ale co dalej? Jeśli dowiedziałeś się czegoś wcześniej napisz.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      ? [Gryfus], Portowiec
      darekd
      Porter Bałtycki,
      21% ekstr.
      7,7% alk.

Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
      Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
      Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
      2025-01-10, 02:40
    • kaczka116
      Gloger, Trzy Śliwki
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2019-11-17, 19:44
    • darekd
      Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13
      darekd
      Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).

https://pivovarmazak.cz/nase-pivo/...
      2024-02-10, 00:47
    • darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 00:20
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...