Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #1

    Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

    Scena jest bardzo ekskluzywna, tylko dla tych, którzy mają odwagę przyznać się do zepsutych warek.I kto w to wchodzi?

    1. My - Iron i Małażonka, mamy się czym pochwalić, a co? Udało nam się pięć warek spartolić - zdolni w końcu jesteśmy . Pierwsza była chyba najbardziej bolesna - pierwsze zacieranie, nadzieja i w końcu... porażka. Inną bolesną warką było Piwo Mitologiczne, zrobione specjalnie na Spotkanie Kolekcjonerskie - chyba po prostu za bardzo nam zależało. Co ciekawe, cztery z pięciu popaprańców - miały być pszeniczniakami - dotąd nie udało nam się zrobić naprawdę dobrego pszeniczniaka, ale próby będziemy przeprowadzać dalej. Wśród dwóch z pięciu zaobserwowaliśmy jeszcze jednen problem: drożdże nie podjęły pracy w butelkach. Piwo w ogóle się nie nagazowało. Efekt: lekko chmielona herbatka z dużą ilością cytryny

  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Czy mogłabyś mnie nie straszyć? Chciałem żeby moje pierwsze zacierane piwo było właśnie pszeniczniakiem i miałem je robić w przyszłym tygodniu. A teraz nie wiem czy nie pomyśleć o czymś innym

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      E, tam - nie dla wszystkich kiełbasa. Jak nam się udało przy pierwszej zacierce stworzyć kwasiżura, to nie znaczy, że każdy będzie miał takie szczęście .

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #4
        Zastanawiam się, czy piwa grzybowe też można tu zamieszczać, czy też należałoby stworzyć osobną scenę piw pleśniowych
        Bo mnie jedna wareczka na cichej pokryła się białymi plamkami, a smak i zapach dorównał wyrobom browaru z Bojanowa...

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #5
          Borysko napisał(a)
          [...] Bo mnie jedna wareczka na cichej pokryła się białymi plamkami, a smak i zapach dorównał wyrobom browaru z Bojanowa...
          Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Odp: Eskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

            Małażonka napisał(a)
            Inną bolesną warką było Piwo Mitologiczne, zrobione specjalnie na Spotkanie Kolekcjonerskie - chyba po prostu za bardzo nam zależało.
            I tu koleżanka przesadza - wprawdzie niezaprzeczalnym faktem jest, że piłam to piwo będąc już w fazie drugiego upojenia, ale wcale nie było takie złe

            Co do piw robionych specjalnie na spotkania - ja jestem zupełnie niezadowolona z mojego piwa Zlotowego, ale może jakdać mu postać, to się poprawi.

            Zepsutych warek (odpukać odpukać!!) jeszcze nie miałam - ale wszystko przede mną - wszak dopiero 11 fermentuje
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #7
              Rolek napisał
              Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?
              Raczej tak.

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                Odp: Odp: Eskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

                Marusia napisał(a)
                (...)Zepsutych warek (odpukać odpukać!!) jeszcze nie miałam - ale wszystko przede mną - wszak dopiero 11 fermentuje
                To jeszcze się koleżanka do naszej ekskluzywnej, bądź co bądź, klasy nie zalicza. Na typowe, dobrze popsute wyroby trzeba sobie zapracować .

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #9
                  arcy napisał(a)
                  Raczej tak.
                  Bo mi się tak zagrało Bojanowo - Jabłonowo. Nie znam wyrobów Bojanowa, Jabłonowa owszem . Z chlubnym, moim zdaniem wyjątkiem Belfasta.

                  Comment

                  • dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

                    #10
                    Rolek napisał(a)
                    Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?
                    Na 100%. Jeśli chodzi o skisły zapach i smak to jest to browar niedościgniony. Coś jak w fizyce prędkość światła.
                    Ekskluzywny wzór...
                    Dziku


                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #11
                      Jabłonowo rzadko typowe kwasy wypuszcza. Raczej ma inne tajniki produkcji piw mało wypijalnych

                      Comment

                      • Rolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 1038

                        #12
                        Małażonka napisał(a)
                        Jabłonowo rzadko typowe kwasy wypuszcza. Raczej ma inne tajniki produkcji piw mało wypijalnych
                        Ooo! To właśnie miałem na myśli .

                        Comment

                        • Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

                          #13
                          Rolek napisał(a)
                          Ooo! To właśnie miałem na myśli .
                          No tak, a my tu piszemy o piwach zepsutych wskutek działania różnych mikroorganizmów. A nie takich, które zepsuto w fazie tworzenia receptury

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #14
                            Przepis na Kwasiżura Doskonałego:

                            - użyj koniecznie przeterminowanych surowców
                            - nie dezynfekuj porządnie sprzętu - to nic przecież nie daje
                            - użyj drożdży z odzysku, najlepiej z niepewnego źródła
                            - zaglądaj często do fermentora i grzeb w brzeczce łychą używaną do obiadów
                            - zlewając na cichą zrób to nonszalancko
                            - nie myj butelek, przeciez są czyste
                            - kapsluj koniecznie niewyparzonymi kapslami

                            W zasadzie Kwasiżur uda się na 100% - chyba że ktoś będzie miał pecha i wyjdzie mu niechcący paskudne, dobre piwo

                            Jeżeli o czymś zapomniałem, przepraszam i proszę dopisać - nie należę bowiem do tego ekskluzywnego grona
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #15
                              CarlBerg napisał(a)
                              Przepis na Kwasiżura Doskonałego:

                              Zamierzam zacząć warzyc, więc może zacznę od tego przepisu
                              Wydaje się prosty i kwasa będę miał oficjalnie za sobą (jeżeli by się udał)
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                dadek
                                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                2024-10-14, 02:47
                              • Ahumba
                                2025.06.14 - Grodzisk Wlkp - 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów
                                Ahumba
                                ZMIANA TERMINU. Już 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów w Grodziskiej Hali Sportowej
                                Start
                                2025-06-14
                                Koniec
                                2025-06-14
                                Adres
                                Grodzisk Wlkp Hala Sportowa
                                2024-12-28, 23:27
                              • dadek
                                Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                dadek
                                Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                2023-05-16, 01:44
                              • heckler
                                Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
                                heckler
                                Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

                                Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
                                ...
                                2025-01-03, 12:51
                              • Alkoneser
                                Browary restauracyjne w Polsce
                                Alkoneser
                                Cześć,
                                mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                2024-08-05, 12:26
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...