Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #16
    I jeszcze zajmiesz zaszczytne, 3 miejsce na Ekskluzywnej Ogólnopolskiej Scenie Kwasów

    A tak na poważnie: poza nami i Borysko nikt nie ma odwagi przyznać się do porażek, czy może wszyscy są tak idealnymi Piwowarami, że im się to nigdy nie zdarzyło?

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #17
      Małażonko, wygląda na to, że po prostu tylko my jesteśmy brudasami, i tyle
      Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-09-23, 13:21.

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #18
        Na to wychodzi

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #19
          Ja wiem dokładnie, dlaczego wyszło mi piwo "bojanowskie".
          Wyjechałem na wakacje, zostawiając piwo na cichej fermentacji w balonie. I niestety przez 2 tygodnie wyparowała woda z rurki fermentacyjnej, wpuszczając do środka pleśń...

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #20
            Ja tam tak mądra nie jestem, choć mam pewne podejrzenia dotyczące drożdży, jednak mając dosyć piw cytrynowo-herbacianych - nie zamierzam przeprowadzać kolejnych eksperymentów

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #21
              BTW - Iron ( tak ślicznie edytorsko mignąłeś przez chwilę ) - nie martw się, może mi się uda dołączyć do Szanownego Grona Wytwórców Kwasu. Ostatnio używam różnych drożdży z odzysku i wiadomo, na dwoje babka wróżyła
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #22
                Ja nawet część tego piwa zabutelkowałem. Jego cechą charakterystyczną (poza zapachem i smakiem pleśni ) był totalny brak piany. I to mimo nagazowania. Myślę, że coś zeżarło z piwa substancje odpowiedzialne za tworzenie piany.

                Comment

                • dkrasnodebski
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 2316

                  #23
                  No to i ja się dopisuję.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #24
                    I my z Wilkiem też się pewnie wkrótce dopiszemy, ale jeszcze żyjemy nadzieją...
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #25
                      No to się ujawniam
                      Pięć warek zepsutych ale tylko dwie kwasiory. Pozostałe trzy to była ewidentna stęchlizna.
                      Za bardzo wziąłem sobie do serca delikatność ścianek fermentorów i mycie ich polegało jedynie na silnym spryskiwaniu pryśnicem.
                      Z tych kwaśnych natomiast to jedną spaprałem dodając karmel piekarniczy i właściwie nie wiem czy to wina tego karmelu czy też coś się przy okazji przytrafiło.
                      Druga z kwasiorów to nie wiem czemu tak wyszła. Coś po prostu załapała.
                      No, wygląda na to, że jestem w tym gronie rekordzistą
                      Wątek moim zdaniem przydatny i nie ma czego się wstydzić.
                      Być może innym się lepiej poszczęści a my będziemy pić ich piwo
                      Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-09-23, 18:45.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Pięć na 67, w tym trzy ostatnie z pleśniakiem. Tych ze słynnym słodem monachijskim nie liczę, bo to nie moja zasługa. No i kilka było takich niepewnych. Ilościowo chyba najwięcej - trzy warki po 30 litrów, jedna 15 l i jedna 10 l.

                        Comment

                        • peter_1000
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.05
                          • 583

                          #27
                          slado napisał(a)
                          No to się ujawniam
                          ...Pozostałe trzy to była ewidentna stęchlizna...
                          A co rozumiesz przez stęchlizna ? Nie potrafię sobie tego jakoś w piwie wyobrazić.
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #28
                            peter_1000 napisał(a)
                            A co rozumiesz przez stęchlizna ? Nie potrafię sobie tego jakoś w piwie wyobrazić.
                            Stęchlizna kojarzy mi się z bojanowską Szwejką. Można sprawdzić
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              #29
                              Ten efekt stęchlizny do działanie pleśnie

                              Comment

                              • dziku
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.12
                                • 1992

                                #30
                                JAckson napisał(a)
                                Stęchlizna kojarzy mi się z bojanowską Szwejką. Można sprawdzić
                                Dobrze Ci się kojarzy.
                                Ale Szwejka, którą przed wakacjami zakupiłem to była nawet stęchła i kwaśna na raz . Dobrze, że chociaż klopa nie zapycha...
                                Dziku


                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                  dadek
                                  Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                  2024-10-14, 02:47
                                • Ahumba
                                  2025.06.14 - Grodzisk Wlkp - 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów
                                  Ahumba
                                  ZMIANA TERMINU. Już 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów w Grodziskiej Hali Sportowej
                                  Start
                                  2025-06-14
                                  Koniec
                                  2025-06-14
                                  Adres
                                  Grodzisk Wlkp Hala Sportowa
                                  2024-12-28, 23:27
                                • dadek
                                  Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                  dadek
                                  Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                  2023-05-16, 01:44
                                • heckler
                                  Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
                                  heckler
                                  Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

                                  Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
                                  ...
                                  2025-01-03, 12:51
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 12:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...