Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

    #61
    a no jak mu tylko gazu brakowało, a smak był wporzo to jasne, że szkoda wylać. tylko czym dopełniać, by zanadto dziennik piwny nie fałszował rzeczywistości?

    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #62
      Ja 3 moje kwasy zabutelkowałem, ale dwóch pozostałych już mi się nie chciało. W końcu trzeba umyć i zdezynfekować butelki, zlać zepsute piwo do tych butelek, później poczekać, a na końcu jeszcze trzeba to wszystko wypić. Po paru takich warkach odechciewa się już wszystkiego.
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #63
        Dokładnie, ja zabutelkowałam 4 kwasiżurki (takie w sumie wypijalne, ale nie da się ukryć, że kwaśne) i postanowiłam sobie, że kolejne lecą wszystkie w kibel

        Oby takich jak najmniej
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #64
          To i ja w takim razie biorę udział w scenie... Pszeniczniak, długo się filtrował, brzeczka czekała zbyt długo na drożdże. Kwas na 102! To była moja 9. warka (czwarta zacierana). A fuj.


          Comment

          • kopek7
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.07
            • 48

            #65
            zmodyfikowałbym tylko nazwę dla szacownego klubu ( być może stanę sie niedługo jego członkiem) na :
            Ogólnopolska
            Scena
            Kwasowa
            A??????* (ktywizująca)
            R??????* (adość)
            W skrócie OSKAR.
            O ileż przyjemniej byłoby stworzyć OSKAR-a niż kwasiżura, a poza tym można się wymieniać OSKARAMI ( to brzmi dumnie !! )

            * można wstawić inne słowa
            pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #66
              Już jestem pewien, warki 3 i 4 skwaszone Oba pszeniczne. Najgorsze, że nawet wiem dlaczego. Higiena rozlewu poniżej wszelkiej krytyki. Łącznie z kotem wałęsającym się wtedy wokół garów. A niedowierzałem, że można skwasić piwo z powodu niewysterylizowanego dzbanka, którego uzywałem do nalewania piwa. Dzbanka i lejka i wężyka
              D... wołowa jestem i tyle. Szkoda było pieniędzy na surowce.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #67
                Przyczyny kwaśnienia piwa

                Ten wątek aż się prosi o to, by założyć nowy temat (np. w dziale "Opracowania"), w którym opisane zostałyby przyczyny kwaśnienia piwa.
                Z drugiej strony tak sobie myślę, że z pewnością ten problem jest rozgryziony w jakiejś literaturze fachowej, więc może ktoś zamieściłby "przedruk" na forum?

                Przy okazji rzucę temat: czy przed butelkowaniem nie warto delikatnie natlenić młodego piwa (w sensie przelania chlustem z wiadra do wiadra)? Mam wrażenie, że jeśli w młodym piwie tlen został do cna wykorzystany przez drożdże, to mogą mieć one problem z refermentacją, a wtedy do akcji wejdą inne drobnoustroje.

                Generalnie nie mam doświadczenia z typowymi kwasiżurami (na szczęście), ale kilka warek miało, nie znoszony przeze mnie kwaśnawy posmak.
                Powyższa myśl jest efektem przemyśleń, w których wykluczyłem wałęsającego się kota i wężyk, który nie chciało się za każdym razem wysterylizować.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #68
                  Na moich 5 warek, nieudana jest 2, tak na upartego idzie wypić i na dużym pragnieniu, jednak nieodłączny smak moczonych skarpet (pochodna zepsutych drożdży ) jest mocno wyczuwalny a w osadzie blisko dna wręcz natarczywy. Nie do końca znam przyczynę, jednak stawiam na wysoka temperaturę fermentacji i chyba zbyt wysoką temperaturę brzeczki przy zadaniu drożdżami (za dużo browarków przy warzeniu było). Wszystko dlatego, że warka nr 1 wyszła bardzo dobra, już myślałem, że umiem, że nic trudnego i co - wyciąg z onuc ruskiego piechura

                  Butelkowane 24.05.05, te kilka miesięcy leżakowania nie pomogło.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-10-12, 21:02.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #69
                    Moje dwie ostatnie warki opanowała Hansenula anomala (taka dzika drożdża kożuchująca ). Mam nadzieję, że 3 litry wybielacza pomogą...

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1256

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      [...]nieodłączny smak moczonych skarpet [...]
                      [...]wyciąg z onuc ruskiego piechura
                      O kurka, ale masz bogate doświadczenia smakowe.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #71
                        Dodam, że nic się nie zmarnowało, ale było mięsko na piwie , chlebek na piwie. Dzieła dokończył kolega jemu smakowało .
                        Ja miałem kolejne bodaj 3 warki do wypicia, długo stało.

                        Comment

                        • ancie
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.02
                          • 7

                          #72
                          Do kolekcji kwasów dodam POŁOWĘ pierwszej warki - skwaśniała tylko część w butelkach 0,65. Półlitrowe są OK. To co dopiero niespodzianka, prawda?
                          A przy okazji debiutu na tym forum - pozdrawiam wszystkich

                          Comment

                          • Warek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 127

                            #73
                            Witam

                            Niniejszym wpisuję się do Klubu.
                            Warka nr 39. Lagerek 10Blg spleśniał jak jasny gwint.
                            Całość bezbłędnie trafiła w Wielkie Ucho.
                            Styropianowa lodówka także ulegnie zniszczeniu.

                            Pozdrowienia
                            http://www.mafoto.pl/

                            Comment

                            • wg2
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.07
                              • 264

                              #74
                              Mnie zepsuło się Brown Ale. Przyczyna prozaiczna - w czasie fermentacji cichej w fernentatorze z rurką ktoś z domowników był ciekawy i rozszczelnił garczek. Piwo do zlewu
                              GAWEŁ

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                                Mnie zepsuło się Brown Ale. Przyczyna prozaiczna - w czasie fermentacji cichej w fernentatorze z rurką ktoś z domowników był ciekawy i rozszczelnił garczek. Piwo do zlewu
                                Samo rozszczelnienie jeszcze nie powoduje zepsucia. Ja bardz często cichą przeprowadzam w lekko rozszczelnionym wiaderku. Po prostu albo ktoś Ci tam grzebnął paluchem, albo coś wpadło
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                  dadek
                                  Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                  2024-10-14, 02:47
                                • Ahumba
                                  2025.06.14 - Grodzisk Wlkp - 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów
                                  Ahumba
                                  ZMIANA TERMINU. Już 44 Ogólnopolska Giełda Birofiliów w Grodziskiej Hali Sportowej
                                  Start
                                  2025-06-14
                                  Koniec
                                  2025-06-14
                                  Adres
                                  Grodzisk Wlkp Hala Sportowa
                                  2024-12-28, 23:27
                                • dadek
                                  Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                  dadek
                                  Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                  2023-05-16, 01:44
                                • heckler
                                  Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
                                  heckler
                                  Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

                                  Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
                                  ...
                                  2025-01-03, 12:51
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 12:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...