Browar "Pyrlandia" ruszył!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • albeertos
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 2313

    #16
    Wczoraj też spróbowaliśmy tydzień temu zabutelkowane jasne (jeszcze bez nazwy własnej). Piana całkiem przyjemna, nawet dosyć spora przy spontanicznym nalaniu. Opada po 2-3 minutach. Czuć że za mało nagazowane, w smaku lekko owocowe, kwaskowe, lekko czuć drożdże. Wyklarowane nawet dobrze, nie spodziewałem się że tak wyjdzie. Gosia stwierdziła że smakuje jak pszeniczniak, coś w tym jest.
    Mam nadzieje że po paru tygodniach będzie czuć bardziej goryczkę, będzie trwalsza piana i więcej gazu. Ale myślę że rokuje dobrze.
    (_)>
    Nigdy się nie poddawaj!!!
    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
    Lech jest tam gdzie jego wiara
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #17
      Obawiam się, że taka ilość miodu nie będzie wyczuwalna. Na 20-litrową warkę dałem kiedyś ponad 700 g miodu i dopiero teraz, prawie dwa miesiące od zabutelkowania, zaczął być wyczuwalny w smaku.

      Comment

      • albeertos
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2313

        #18
        Też tak myślę.. ale to w ramach eksperymentu, a poza tym kolejna puszka 0,5 kg ekstraktu jasnego to wydawała się nam za dużo, a nie chcieliśmy zostawiać w połowie pełnej otwartej puszki.
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • albeertos
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2313

          #19
          Warka 2

          Hmm.. mały problem się pojawił, a może i nie. Po prostu nie wiem. Baling z początkowych 13 spadł do 5. Czyli można powiedzieć że w normie. Ale - od warzenia minęło 11 dni. Trochę dużo, ale drożdze na początku miały problem z ruszeniem. Ale w końcu wykonały swoją robotę. Wczoraj piwo smakowało w normie, ale dzisiaj dało się wyczuć już lekki kwas. Chcemy zlać piwo na cichą, mam nadzieję że to pomoże i nic wielkiego się nie stało. Bardziej doświadczeni w boju - jakieś sugestie?
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Audi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 1682

            #20
            Odp: Warka 2

            albeertos napisał(a)
            Ale - od warzenia minęło 11 dni.
            ale drożdze na początku miały problem z ruszeniem.
            Ale w końcu wykonały swoją robotę.
            Ale nie przejmuj się , wypijemy

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Odp: Warka 2

              albeertos napisał(a)
              Hmm.. mały problem się pojawił, a może i nie. Po prostu nie wiem. Baling z początkowych 13 spadł do 5. Czyli można powiedzieć że w normie. Ale - od warzenia minęło 11 dni. Trochę dużo, ale drożdze na początku miały problem z ruszeniem. Ale w końcu wykonały swoją robotę. Wczoraj piwo smakowało w normie, ale dzisiaj dało się wyczuć już lekki kwas. Chcemy zlać piwo na cichą, mam nadzieję że to pomoże i nic wielkiego się nie stało. Bardziej doświadczeni w boju - jakieś sugestie?
              Ale się wystraszyłeś

              W trakcie fermentacji piwo praktycznie z dnia na dzień przybiera różne smaki i zapachy, nie przejmuj się, nalepiej za często nie próbuj, bo w końcu serio się zepsuje.
              11 dni to rzeczywiście długo, ale może miałeś np. niską temperaturę w domu?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • albeertos
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 2313

                #22
                Piwo nie stoi u mnie w domu. Ale temperatura jest dobra, taka sama jak przy poprzedniej warce. Do prób i pomiaru piwo jest zlewane z kranika, to chyba nie ma ryzyka zakażenia.
                Zlejemy na cichą, poczekamy, zobaczymy, jestem dobrej myśli
                (_)>
                Nigdy się nie poddawaj!!!
                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                Lech jest tam gdzie jego wiara
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Audi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 1682

                  #23
                  Odp: Odp: Warka 2

                  Marusia napisał(a)
                  nalepiej za często nie próbuj, bo w końcu ....
                  ....nic nie zostanie na degustacje

                  Comment

                  • albeertos
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 2313

                    #24
                    No i chyba stało się. Smak jest "kwaśnawy" (to słowa kilera, u któregopiwo stoi). Nie wiem dokłądnie co to oznacza, bo jeszcze nie miałem okazji spróbować. Warka nie była chyba zakażona od początku, bo parę dni temu smak był normalny. Czy to przez to że za długo stało po burzliwej?
                    Póki co na razie zostało przelane na cichą... może coś jeszcze z tego wyjdzie, albo to tylko moje złudzenia.
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • albeertos
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 2313

                      #25
                      No i warkę nr 2 szlaken trafen. Kwaśne było i jakieś farfocle po wierzchu pływały. Cicha nic nie pomogła. Nic z tego nie będzie - piwo w kanał
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • cielak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 2890

                        #26
                        Szkoda
                        zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                        Comment

                        • Audi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 1682

                          #27
                          albeertos napisał(a)
                          No i warkę nr 2 szlaken trafen... Nic z tego nie będzie - piwo w kanał
                          szkoda , a byłem zapisany na degustacje

                          Comment

                          • albeertos
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 2313

                            #28
                            Audi, głowa do góry, warka nr 3 w drodze!

                            Jako że zamierzamy popełnić pszeniczniaka, dzisiaj zrobiłem mój pierwszy w karierze starter drożdżowy. Nie wiem czy wszystko wykonałem jak należy, no ale cóż, najwyżej na błędach się nauczę. Najpierw zagotowałem wodę (ok. 300 ml), potem dodałem jasnego ekstraktu, ok 40 ml. Zagotowałem, ostudziłem do 25 st. C, odlałem 100 ml i dodałem ok. 2 ml gęstwy WLP 300 (dzięki Michalh ). Co prawda trochę stały w lodówce, ale zapach miały dobry. Teraz postawiłem w odpowiednio ciepłym miejscu i zobaczymy jutro rano jak to wygląda.

                            I teraz problem kolejny - w związku z tym że będzie to pszeniczniak z ekstraktów z chmieleniem, chcę nachmielić brzeczkę (ca. 22 l) ok. 30 g aromatycznego i 10 g goryczki. Mam szyszki jak i granulat do dyspozycji. Jakie sugestie macie koleżanki i koledzy jeśli o:
                            a. rodzaj chmielu
                            b. czas chmielenia
                            c. moment dodania chmielu
                            d. odmierzenia ilości chmielu (szyszki jak i granulatu) bez wagi?

                            Za cenne uwagi z góry dziękuję
                            (_)>
                            Nigdy się nie poddawaj!!!
                            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                            Lech jest tam gdzie jego wiara
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • albeertos
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 2313

                              #29
                              Hmmm.. no i mam problem. Starter nie ruszył (przynajmniej narazie). Od zadania drożdzy minęło ok. 11 godzin. Nigdy nie miałem do czynienia z drożdżami płynnymi, może coś jeszcze z tego wyjdzie.

                              Co prawda na czarną godzine mam saszetkę S-33, ale wolałbym zrobić na WLP - wyszedłby bardziej rasowy pszeniczniak.
                              (_)>
                              Nigdy się nie poddawaj!!!
                              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                              Lech jest tam gdzie jego wiara
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                                Hmmm.. no i mam problem. Starter nie ruszył (przynajmniej narazie). Od zadania drożdzy minęło ok. 11 godzin. Nigdy nie miałem do czynienia z drożdżami płynnymi, może coś jeszcze z tego wyjdzie.

                                Co prawda na czarną godzine mam saszetkę S-33, ale wolałbym zrobić na WLP - wyszedłby bardziej rasowy pszeniczniak.
                                Nie pękaj , moje płynne ruszyły po 48 godzinach.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X