też się stresowałem - ale postawienie startera w cieple (nieco więcej niż 25 st.) spowodowało że ruszyły nieco szybciej.
Browar "Pyrlandia" ruszył!
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Warka nr 3 - Pszeniczne z WEStraktów
Dzisiaj zabulgotała w kotle warka nr 3 - pszeniczniak. Po dłuższej przerwie spowodowanej przyczynami niezależnymi zebraliśmy się w końcu na uwarzenie pszeniczniaka.
Składniki:
1,7 kg WES ekstrakt pszeniczny
3 x 0,5 kg WES ekstrakt jasny
30 g chmielu aromatycznego szyszki (45 minut)
10 g chmielu goryczkowego szyszki (10 minut)
Co się tyczy chmielu to nasza fanaberia, zupełnie nie mamy pojęcia co z tego wyjdzie. Zresztą waga chmielu też jest umowna, gdyż naprędce skonstruowaliśmy wagę własnej roboty a za odważnik służyła nam torebka proszku do pieczenia która waży 30 g
Po spróbowaniu przed "zadrożdżeniem" chmiel był bardzo wyraźny. Pomiar gęstości wyszedł pożądany - 12 Blg.
Największym zmartwieniem jest starter drożdżowy. Stoi to od piątku wieczór i prawie nic. Zrobił się lekki nalot na ściance szklanki, ale nic więcej. Może coś drożdżom podrzucić do zszamania albo zabełtać go konkretnie? Nie mam już pomysłów, a temperaturę ma dobrą bo 25 st. C.
Aha, jeszcze jedno - brzeczka co prawda się studzi, ale jak długo może stać bez drożdży? Jak starter nie wypali to mam S-33 (je mogę wrzucić w każdej chwili), ale bardzo chciałbym piwo zrobić na WLP 300, żeby "podrasowić" piwo.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosAha, jeszcze jedno - brzeczka co prawda się studzi, ale jak długo może stać bez drożdży? Jak starter nie wypali to mam S-33 (je mogę wrzucić w każdej chwili), ale bardzo chciałbym piwo zrobić na WLP 300, żeby "podrasowić" piwo.
U mnie za oknem <0 st. C . Zamroziłbym brzeczkę i poczekał na porządny starter. Po rozmrożeniu profilkatycznie zagotowałbym raz jeszcze.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Zdecydowałem się nie czekac na starter, tym bardziej że dzisiaj rano niewiele się w nim zmieniło. Po rozmowie z Michalemh uznaliśmy, że czasem mogą być padnięte, ale z ciekawości zostawiam starter na jakiś czas żeby zobaczyć czy cokolwiek z niego wyjdzie.
Zatem rano rozrobiłem szaszetkę S-33 i zadałem je przy temperaturze 24 stopni. Mam nadzieję że ruszą z kopyta i pszeniczniak będzie jak ta lala
Składniki:
1,7 kg WES ekstrakt pszeniczny
3 x 0,5 kg WES ekstrakt jasny
30 g chmielu aromatycznego szyszki (45 minut)
10 g chmielu goryczkowego szyszki (10 minut)(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...
Mam skrzyneczkę wybornego kwasiżurka - możemy się powymieniaćPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Przed chwilą zmierzyłem Balling - wyszło w okolicach 4,5. Zatem najprawdobodobniej jutro rozlew do butelek, z dodatkiem suchego ekstraktu. Myślę że 150 g będzie w sam raz na nagazowanie piwa w butelkach. Przedtem jednak powalczę z chmielinami, trochę tego się zebrało.
Aha, a piwo smakuje całkiem, całkiem , nuty pszeniczne dosyć wyraźne, ale czuć też że mocno chmielone.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Dzisiaj rozlałem (przy dużej pomocy Easy ) piwo do butelek. Wyszło tego na czysto 37 sztuk 0,5 l. Przedtem dodałem ok. 120 g suchego ekstraktu. Myślę że tyle wystarczy do nagazowania.
Teraz to tylko czekac aż dojrzeje i(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Hehe, piwo dojrzało (bynajmniej nie po pół roku ) i było bardzo dobre. Pisze było, bo już niestety jest wspomnieniem. No, może ze dwie butelczyny jeszcze się gdzieś zachowały
Dzisiaj nastawiliśmy warkę kolejną. Z założenia mocne piwo typu belgijskiego - klasztorne. Składniki:
3 kg ekstrakt jasny WES
1 kg ekstrakt bursztynowy WES
0,5 kg ekstrakt ciemny WES
1,25 kg ekstrakt pszeniczny WES
0,5 kg cukru kandyzowanego ciemnego
20 l wody Połczyn-Zdrój
30 g chmiel goryczkowy szyszka
30 g chmiel aromatyczny szyszka
20 g drożdże S-33 (Fermentis)
Wodę zagotowaliśmy, dodaliśmy składniki (ekstrakty), krótko przed momentem wrzenia chmiel goryczkowy na 45 minut, 10 minut przed końcem dodaliśmy aromatyczny.
Po zlaniu do fermentora wyszło 22 litry piwa o Blg 20 st. Całkiem konkretnie. Teraz się chłodzi we wannie, starter drożdżowy już czeka żeby to sobie zeżreć.
Aha, no i piwo na starcie mamy przeterminowane, bo ekstraktom w maju upłynął termin przydatności do spożyciaLast edited by albeertos; 2005-09-18, 21:04.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Podczas pierwsze nocnej pobudki (dzięki Marysiu ) sprawdziłem temperaturę - 23 st C. Zatem dodałem drożdże, porządnie zamieszałem i poszedłem spac. Rano ok. 7.00 był juz lekki kożuszek na powierzchni
Wie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosWie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?
Opadnie piana, i jak dobrze przyjrzysz się powierzchni piwa, to nie będziesz widział specjalnie dużo pęcherzy CO2. Wtedy - nie wiem co planujesz - albo we flaszki, albo na cichą.
Szacuję, że może to być przy ok 8-10 blg .Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Dzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosDzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.
Nie zlewaj do flaszek jeśli będzie bąbelkować! Musisz poczekać, aż fermentacja ustanie, bo inaczej masz granaty jak w banku.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Naczelniku, zbadałem dzisiaj rano Blg - jest 7. Na powierzchni utrzymuje się jeszcze mała, gruboziarnista pianka. To jest to gazowanie o którym pisałeś?
Aha, rozlew chcę zrobić w niedzielę. Zamerdać to jeszcze dzisiaj, może drożdże jeszcze coś sobie schrupią?
A smakuje całkiem dobrze, bardziej mi to podchodzi pod portera niż klasztorne(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment