Mgrzemowar mgrzemowarzy kolejna warke.
No to i ja dodam swoje 3 grosze.
Coopers Classic Old Dark juz w butelkach i czas pomyslec o nastepcy.
No i mysle o nastepnej warce.
Aktualnie na celowniku mam Piowo zaproponowane przez MichalaH - cytat z watku Piwo Bratnie:
Mam w zwiazku z tym takie pytania:
1. Czy to dobry pomysl?
2. Jakbym nie mial drozdzy klasztornych, to jakiego zamiennika najlepiej uzyc?
3. Czy ktos poratowalby mnie takimi drozdzami? Chetnie uczestniczylbym w kosztach.
4. A moze kupilibysmy na spolke drozdze klasztorne w browamatorze?Najwygodniej byloby z kims z Krakowa lub Katowic.
Za domowe warzenie
No to i ja dodam swoje 3 grosze.
Coopers Classic Old Dark juz w butelkach i czas pomyslec o nastepcy.
No i mysle o nastepnej warce.
Aktualnie na celowniku mam Piowo zaproponowane przez MichalaH - cytat z watku Piwo Bratnie:
Warka nr. 21 "St. Thomas' Dubbel"
Skład:
Słód monachijski 15EBC 500g
Słód karmelowy 124EBC 500g
Słód karmelowy ciemny 680EBC 80g
Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8kg
Cuker kandyzowany 0,375kg
Ekstrakt barwiący - 1 łyżka
Chmiel aromatyczny 20g, goryczkowy 20g
Krótki opis warzenia:
Jak poprzednie warki - około 20' w 62-63C, 45' w 72C, podgrzanie do 82C,
60' rozp. gotowania, 45' 20g chmiel goryczkowy, 15' 20g chmiel aromatyczny, 10' ekstrakt, 5' cukier kandyz.
Efekt: 10l brzeczki 19Blg
Drożdże WLP530 'Abbey Ale', starter 0,75 l
Skład:
Słód monachijski 15EBC 500g
Słód karmelowy 124EBC 500g
Słód karmelowy ciemny 680EBC 80g
Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8kg
Cuker kandyzowany 0,375kg
Ekstrakt barwiący - 1 łyżka
Chmiel aromatyczny 20g, goryczkowy 20g
Krótki opis warzenia:
Jak poprzednie warki - około 20' w 62-63C, 45' w 72C, podgrzanie do 82C,
60' rozp. gotowania, 45' 20g chmiel goryczkowy, 15' 20g chmiel aromatyczny, 10' ekstrakt, 5' cukier kandyz.
Efekt: 10l brzeczki 19Blg
Drożdże WLP530 'Abbey Ale', starter 0,75 l
1. Czy to dobry pomysl?
2. Jakbym nie mial drozdzy klasztornych, to jakiego zamiennika najlepiej uzyc?
3. Czy ktos poratowalby mnie takimi drozdzami? Chetnie uczestniczylbym w kosztach.
4. A moze kupilibysmy na spolke drozdze klasztorne w browamatorze?Najwygodniej byloby z kims z Krakowa lub Katowic.
Za domowe warzenie
Comment