Jeszcze jeden Oatmill stout
No i rozpoczalem nowy sezon. Po piwkach z zeszlego roku juz nie ma nawet sladu w piwnicy, wiec trzeba wziac sie do roboty.
Znowu wzialem na warsztat oatmill stout-a.
Z pomoca beertools.com i tego wspanialego forum wymodzilem nastepujacy przepis:
5 kg pilzeńskiego
0,7 kg karmelowego jasnego
ok 0,9 kg palonego jęczmienia
0,5 platkow jeczmiennych
35g Marynka 60min
20g Lublin 15min
Niestety dysponowalem tylko garem 10l, wiec zacieranie bylo na 3 tury. O tyle dobrze ze w miedzyczasie to co gotowe sie juz filtrowalo.
W miedzyczasie przezylem horror, bo postrzelilo mnie w krzyzu, a przerwac juz nie moglem - makabra ;-|
Wyszlo ok 25l brzeczki o gestosci ok 16BLG.
Zadalem wczesniej wystartowanymi w kubku ze slodka woda drozdzami Safale04.
No i tyle. Teraz pozostaje tylko czekac. Hmm - chyba ze zrobie cydr - jablka tanie, a drozdze mam - zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
No i rozpoczalem nowy sezon. Po piwkach z zeszlego roku juz nie ma nawet sladu w piwnicy, wiec trzeba wziac sie do roboty.
Znowu wzialem na warsztat oatmill stout-a.
Z pomoca beertools.com i tego wspanialego forum wymodzilem nastepujacy przepis:
5 kg pilzeńskiego
0,7 kg karmelowego jasnego
ok 0,9 kg palonego jęczmienia
0,5 platkow jeczmiennych
35g Marynka 60min
20g Lublin 15min
Niestety dysponowalem tylko garem 10l, wiec zacieranie bylo na 3 tury. O tyle dobrze ze w miedzyczasie to co gotowe sie juz filtrowalo.
W miedzyczasie przezylem horror, bo postrzelilo mnie w krzyzu, a przerwac juz nie moglem - makabra ;-|
Wyszlo ok 25l brzeczki o gestosci ok 16BLG.
Zadalem wczesniej wystartowanymi w kubku ze slodka woda drozdzami Safale04.
No i tyle. Teraz pozostaje tylko czekac. Hmm - chyba ze zrobie cydr - jablka tanie, a drozdze mam - zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Comment