moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ponek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 23

    moja pierwsza warka

    Mam pytanie.. moja pierwsza warke zrobiłem z "gotowca" firmy Browamator - piwo ciemne jakieś pół roku temu. PO skosztowaniu trunku odczułem - goście również - że coś jest nie tak.. a mianowicie bardzo mocno było czuć chmiel... Znajomi mówili że jakby chrzczone.. Jaka to może być przyczyna? Zrobiłem z niego 40butelek czyli 20 litrów.
    Pozdrawiam!
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #2
    A czegoś dodawałeś oprócz tej puszki? Cukru,a moze ekstraktu słodowego?
    chickkiller :)

    Comment

    • ponek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.05
      • 23

      #3
      ekstratu słodowego - teraz nie pamietam jakiego jutro najwyzej co poszukam ale jednej z lepszych jak to by powiedizał amator

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Czy w kupionym zestawie miałeś może ballingometr? Mierzyłeś gęstość brzeczki przed zadaniem drożdżami? (ale schłodzoną próbkę!)
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • ponek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.05
          • 23

          #5
          sorki..jutro poszukam mojego notatnika.. bo to było jakieś pół roku temu.. pamiętam żę miałem coś do pomiaru brzęczki..i sprawdzałem ale jutro dam pełną odpowiedź co i jak. pozdrawiam!

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            ponek napisał(a)
            sorki..jutro poszukam mojego notatnika.. bo to było jakieś pół roku temu.. pamiętam żę miałem coś do pomiaru brzęczki..i sprawdzałem ale jutro dam pełną odpowiedź co i jak. pozdrawiam!
            jest pojutrze i gdzie notatnik
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • ponek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.05
              • 23

              #7
              juz jest.... no powiedzmy.. mialem trudnosci ze znalezieniem tych info. Oto one:
              03.02.2004 - ok 19.30 gotowanie Brewkitu o 20.27 koniec gotowania
              Brewkit w fermentatorze o 20.44
              22.23 wsypanie drozdzy - temp. 28 C BLG ok 8,5 Koniec roboty na dziś
              12.02.2004 pobudzenie drozdzy mieszajac brzeczke BLG przeszlo 3
              19.02.2004 okolo 18 kapslowanie BLG wynosi 3 o 10.15 koniec roboty..oczekiwanie
              To tyle ile znalazlem.. przepraszam za moja amatorskość...
              pozdrawiam

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                8,5 Blg przy 28°C to pewnie będzie tak naprawdę koło 10 Blg (mierzyć należy w temperaturze 20°C, bo na taką jest wyskalowany ballingometr z Browamatora) - czyli cienkusz. Nie powinno smakować chmielem, ale na pewno jest bardzo słabe piwo, szczególnie że to ciemne.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                Przetwarzanie...
                X