Browar Hajduki, czyli próby warzenia czynione przez Adama XVI-go Śląskiego...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #16
    adam16 napisał(a)
    Teraz kolejny problem. W rurce fermentacyjnej brak bąbelków. Ale może będzie dobrze.
    Spokojnie - ja nigdy nie zauważyłem ruchu w tej rurce, a piwo wychodzi mi smaczne i nagazowane.
    Czego i Tobie życzę.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #17
      adam16 napisał
      I na koniec - od wczoraj siedzę, myślę nad nazwą piwa i "tworzę" na próbę etykiety. Oby było na czym je kleić
      Może Hasiok? Albo Ernest - na cześć Wilimowskiego? Gerard - na cześć Cieślika? Proponuję stworzenie całej serii piw poświęconej Ruchowi.

      Tylko to bez gazu nazwij Katowickie

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9866

        #18
        arcy napisał(a)
        Może Hasiok? Albo Ernest - na cześć Wilimowskiego? Gerard - na cześć Cieślika? Proponuję stworzenie całej serii piw poświęconej Ruchowi.

        Tylko to bez gazu nazwij Katowickie
        Hasiok odpada, chyba że będzie nie wypijalne. A rodzinnych Katowic też nie potraktuję w opisany sposób. Mnie tam raczej chodzą po głowie nazwy i wzory etykiet powiązane z moim lotniczym hobby. Choć to pierwsze może też zostać nazwane imieniem córki kuzynki, która przyszła na świat w dzień kiedy warzyłem.
        Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2004-10-12, 11:36.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Odp: Odp: Odp: Warka nr 1

          adam16 napisał(a)
          Nawet w przypadku kiedy piwo ciągle lekko "zeltruje"?
          Yyy, a co to?
          Szczerze mówiąc to się trochę boję, że butelki z cukrem mogą mi eksplodować. Ale w końcu to moje pierwsze piwo
          Zdecydowanie do akżdej. Po prostu bez cukru (a jeszcze lepiej glukozy albo suchego ekstraktu) w butelkach nie rozpocznie się proces refermentacji, a więc nie wytworzy się gaz (a co za tym idzie, potencjalna piana). Granatów się nie bój - taka ilość cukru nie zrobi nic złego, a bez niego zawartość butelek nie będzie zbyt pijalna. Jeśli chcesz dokonać korekty, spokojnie możesz otworzyć butelki ebz cukru, dosypac go tam i na nowo zakapslować.

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9866

            #20
            "zeltruje" czyli są oznaki pracy drożdży w postaci powstającego gazu. Mało, bo mało tego było, ale było.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

              #21
              Ale dzięki Twilight_Alehouse. Pomyślę o tym otwarciu i dodaniu cukru.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9866

                #22
                Właśnie otwarłem jedną buteleczkę, żeby dodać tego cukru. Przy otwieraniu lekko syknęła. Do tej dodałe trochę cukru, zaraz pojawiła się spora piana. Spróbowałem też łyczka - i nie wiem czy to normalne ale... już mi smakuje. I odrobinka gazu jednak była.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8119

                  #23
                  No to czekamy na finalny produkt
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9866

                    #24
                    Warka nr 1, 19.10.2004

                    Prawie całość piwa już rozlana do butelek. Nie mogłem już wysiedzieć bezczynnie i zabrałem się za rozlew. A "Prawie całość" bo... zabrakło butelek. W ostataniej chwili okazało się, że kilka nadaje się tylko do wywalenia. Ale pracuje właśnie nad tym, żeby było ich tyle ile trzeba
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9866

                      #25
                      Warka nr 1, 20.10.2004

                      Wydruk pierwszej partii etykiet. Część już nawet naklejona.
                      Attached Files
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • bleik
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2002.11
                        • 80

                        #26
                        Bardzo gustowna ta naklejka, jestem na podobnym etapie warzenia jak Ty browarek fermentuje a ja zastanawiam się nad nazwą browaru i piwka mam pytanie techniczne w jakim programie robiłeś nalepki (Adobe?) , na jakim papierze najlepiej je wydrukować i jakiego kleju użyć by je nalepić ? pozdrawiam bleik

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9866

                          #27
                          bleik napisał(a)
                          Bardzo gustowna ta naklejka, jestem na podobnym etapie warzenia jak Ty browarek fermentuje a ja zastanawiam się nad nazwą browaru i piwka mam pytanie techniczne w jakim programie robiłeś nalepki (Adobe?) , na jakim papierze najlepiej je wydrukować i jakiego kleju użyć by je nalepić ? pozdrawiam bleik
                          No toś mnie zażył. Ja moją etykietę poskładałem w najprostszym z możliwych programie - w Paint-ie. Dostałem kilka kartek samoprzylepnego i na nim poszedł wydruk. Choć wcześniej myślałem o zwykłym papierze i eksperymentowaniu z klejami.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2004-10-20, 21:23.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9866

                            #28
                            Otwarłem właśnie po raz pierwszy moje piwo tak po prostu do wypicia, a nie do testu. No i wyszedł z tego test.
                            Ciągle jest posmak wina. Ale już nie tak intensywny jak w poprzednich testach. Jest odrobinka piany, ale zanika bardzo szybko i bez śladu. Gaz w szklance wygląda na słabiutko, ale mile łechce na języku.
                            Postanowiłem poczekać jeszcze z kolejną konsumpcją. Może dojrzeje i będzie lepsze. Teraz mnie nie odrzuca i to mnie cieszy. Ale od samozachwytu jestem jeszcze daleki
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • adam16
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.02
                              • 9866

                              #29
                              Siostrzyczka chciała spróbować mojego piwa. Więc otwarłem butelkę mimo że miałem tego nie robić. I pełne zaskoczenie. Piękna piana, że aż trudno było napełnić szklankę. Ot, dziwności nad dziwnościami.
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                              Comment

                              • kiszot
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8119

                                #30
                                adam16 napisał(a)
                                Piękna piana, że aż trudno było napełnić szklankę. Ot, dziwności nad dziwnościami.
                                To nie dziwy tylko cukier
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Warzywo
                                  Skoczów, Adama Mickiewicza 29, Bar Pianka
                                  Warzywo
                                  Tu mi się najbardziej podobało w Skoczowie, Klimat jak z lat 80, wystrój z lat 90, w zasadzie sami miejscowi. Trafiłem na konkurs skoków więc jeszcze emocje sportowe były. Do picia, przepyszny, naprawdę przepyszny, tak dobrego piwa dawno nie piłem - Racibórz, podany w firmowej, ciężkiej,...
                                  2022-02-16, 16:15
                                • Prusak
                                  Forever Brewing Co/Wołynśkij Browar, Voyager
                                  Prusak
                                  Skusiłem się na jedną z puszek stojących już jakiś czas w Leclercu. Kolaboracja z tajemniczym (przynajmniej dla mnie) polskim kontraktem Kite.Szkoła.PL. Alk 4, 5%, Eks. 12,5 blg.
                                  Piwo ma w "podtytule" German Pilsner, ale koło takiego pilsnera to chyba krótko ono stało (a może...
                                  2023-06-10, 14:58
                                • heckler
                                  Czechy, Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
                                  heckler
                                  Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
                                  Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
                                  2024-05-07, 08:10
                                • darekd
                                  Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
                                  darekd
                                  Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

                                  To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

                                  Ten...
                                  2024-02-21, 01:23
                                • Prusak
                                  Dziki Wschód, Lubel
                                  Prusak
                                  Piwo na Zuli plus eksperymentalny chmiel od PIłata. Wypuścili pod tą nazwą też pilsa, tu zaś nie zdeklarowali się co do stylu, choć parametry bardzo lekkie 10 % E i A. 4%. Natomiast koło pilsa to nawet nie stało. Zapach bucha od razu pomarańcżą i cytrusami. Kolorek bardzo jasny, piany...
                                  2024-01-28, 00:51
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...