Browar Hajduki, czyli próby warzenia czynione przez Adama XVI-go Śląskiego...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyborg_marcel
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 3467

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
    No i niestety - porażka. Kolejna butelka bez gazu i piany. Ale chyba już wiem o co chodzi - buteleczki 0,25l nie trzymają gazu chyba. Bo w 0,33l jest gaz i piana.
    Cóż, ja otworzyłam, gazu trochę było, ale piany faktycznie brak (wkrótce opis w odpowiednim temacie), co nie oznacza, że nie szczypie lekko w język...
    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

    Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

    Comment

    • iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
      Cóż, ja otworzyłam, gazu trochę było, ale piany faktycznie brak (wkrótce opis w odpowiednim temacie), co nie oznacza, że nie szczypie lekko w język...
      Ja też otwarłem porterka hajduckiego, choć wcześniej obiecywałem sobie degustację najwcześniej jesienią. Ale w sumie przeprowadzka mnie czeka za tydzień i obawiałem się uszkodzenia flaszeczki...
      Gaz już jak najbardziej w normie, piana faktycznie krótka i krzaczasta. Piękna czerń nieprzenikniona, w smaku lekko owocowe. Ale to kwestia tego, że oczywiście porterek powinien jeszcze poleżakować.
      W każdym razie baaardzo smaczne piwo!

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9866

        #78
        No ja wam pokażę . Tak się nie zastosować do zaleceń producenta
        Opisy to chyba w Piwa z browarów domowych powinny być zamieszczone
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #79
          Warka nr 4, (08.03.2007)

          Browar Hajduki charakteryzuje się produkcją bardzo limitowaną
          Po dłuższym przestoju, dziś eksperymentalnie, uwarzyłem 12 litrów ciemnego pszeniczniaka z zacieraniem. Warzenie zaczęło się o... szóstej rano, a w tej chwili już pięknie fermentuje - piana spora i bardzo ciemna.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8119

            #80
            Fiu fiu.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

              #81
              Warka nr 4, (08.03.2007)
              Po siedmiu dniach przelałem na cichą.
              Smakuje jak lekko alkoholizowana kawa zbożowa...
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9866

                #82
                Warka nr 5, (01.04.2007)

                To wcale nie Prima Aprilis.
                Zaraz po zabutelkowaniu warki nr 4 do fermentatora trafiła warka nr 5.
                12 litrów jasnej pszenicy (12,5 Blg).

                Wniosek mam juz za to jeden - czeka mnie zdecydowanie zakup dodatkowych usprawnień. Bo filtracja przebiega u mnie beznadziejnie.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #83
                  Gratuluję Ci Adam, że dalej warzysz.
                  doszły mnie słuchy, że w Chorzowie ma powstać kolejny browar domowy (kol. Adama) tylko wszystko narazie w planach. Ale jak plany się zrealizują to warki będą 50l.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9866

                    #84
                    Jeszcze wyjdzie, że w Chorzowie Adamy tylko warzą
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                      Jeszcze wyjdzie, że w Chorzowie Adamy tylko warzą
                      W Rudzie tyż.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                        Wniosek mam juz za to jeden - czeka mnie zdecydowanie zakup dodatkowych usprawnień. Bo filtracja przebiega u mnie beznadziejnie.
                        A jaki masz filtrator i co idzie źle?

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9866

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          A jaki masz filtrator i co idzie źle?
                          A no własnie chodzi o to, że jeszcze filtratora jako takiego nie posiadam.
                          I dlatego warka 4 jest niedofiltrowana. Nad 5-ką się pobiedziłem i jest lepiej. Ale na 6-tą już mam zamiar się zaopatrzyć w filtrator.
                          Wcześniej problemu nie było bo pierwsze warki były z ekstraktów.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2007-04-04, 21:00.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                            A no własnie chodzi o to, że jeszcze filtratora jako takiego nie posiadam.
                            I dlatego warka 4 jest niedofiltrowana. Nad 5-ką się pobiedziłem i jest lepiej. Ale na 6-tą już mam zamiar się zaopatrzyć w filtrator.
                            Wcześniej problemu nie było bo pierwsze warki były z ekstraktów.
                            Kopnij sie do Nomi. 1m wężyka do wody w oplocie niecałe 13zł i masz gotowy filtrator. Jeżeli masz fermentor z kranikiem to tylko pokombinuj jak połączyć z kranikiem. Ja w Obi kupiłem przejściówkę miedzianą 3/4" (pasuje na gwint kranika) na rurkę miedziana 15mm i redukcję miedzianą. 15mm na 12mm. Koszt w okolicy 5zł. Można też kupić około 0,5m rurki miedzianej fi 10-12mm i zrobić z niej wyprowadzenie ponad fermentor/gar (w zależności od tego, w czym chcesz filtrować)
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • adam16
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.02
                              • 9866

                              #89
                              Warka nr 5, (01.04.2007)

                              Prawie tydzień, a jeszcze sporo piany przy fermantacji jest.

                              Zupełnie inaczej niż było z Warką nr 4, (08.03.2007). Tak się zresztą zaczynam zastanawiać nad refermentacją tej ciemnej pszenicy.
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #90
                                [QUOTE=adam16]Prawie tydzień, a jeszcze sporo piany przy fermantacji jest.[QUOTE]

                                A ja myślę tak:zlewaj to szybko na cichą-ta piana to zmyłka,po dekantacji zobaczysz prawdziwe oblicze tej pszenicy.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2007-04-07, 17:09.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Warzywo
                                  Skoczów, Adama Mickiewicza 29, Bar Pianka
                                  Warzywo
                                  Tu mi się najbardziej podobało w Skoczowie, Klimat jak z lat 80, wystrój z lat 90, w zasadzie sami miejscowi. Trafiłem na konkurs skoków więc jeszcze emocje sportowe były. Do picia, przepyszny, naprawdę przepyszny, tak dobrego piwa dawno nie piłem - Racibórz, podany w firmowej, ciężkiej,...
                                  2022-02-16, 16:15
                                • Prusak
                                  Forever Brewing Co/Wołynśkij Browar, Voyager
                                  Prusak
                                  Skusiłem się na jedną z puszek stojących już jakiś czas w Leclercu. Kolaboracja z tajemniczym (przynajmniej dla mnie) polskim kontraktem Kite.Szkoła.PL. Alk 4, 5%, Eks. 12,5 blg.
                                  Piwo ma w "podtytule" German Pilsner, ale koło takiego pilsnera to chyba krótko ono stało (a może...
                                  2023-06-10, 14:58
                                • heckler
                                  Czechy, Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
                                  heckler
                                  Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
                                  Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
                                  2024-05-07, 08:10
                                • darekd
                                  Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
                                  darekd
                                  Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

                                  To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

                                  Ten...
                                  2024-02-21, 01:23
                                • Prusak
                                  Dziki Wschód, Lubel
                                  Prusak
                                  Piwo na Zuli plus eksperymentalny chmiel od PIłata. Wypuścili pod tą nazwą też pilsa, tu zaś nie zdeklarowali się co do stylu, choć parametry bardzo lekkie 10 % E i A. 4%. Natomiast koło pilsa to nawet nie stało. Zapach bucha od razu pomarańcżą i cytrusami. Kolorek bardzo jasny, piany...
                                  2024-01-28, 00:51
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...