Browar Hajduki, czyli próby warzenia czynione przez Adama XVI-go Śląskiego...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

    #106
    Warka nr 7

    Miało być piwo, a wyszedł ... jabłecznik
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Miało być piwo, a wyszedł ... jabłecznik
      Może opisz bardziej swoje warki. Użyłeś suchych drożdzy? Czym sterylisujesz pojemniki i rurki? Przyznam szczerze, że na poczatku miałem sporo kwasów, gdyż słao dezynfekowałem a później używałem gęstwy skwaszonej po kolejnych warek.
      Od sierpnia nie miałem ani jednego kwasu-zaczłem używać wybielacza a obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        a obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
        ClO2 Adam, ClO2
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          ClO2 Adam, ClO2
          Do mnie to i tak jedena zorta- nie wnikom w szczegóły
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9866

            #110
            Chyba nie będzie źle - sprawdzona kolejna butelka i jabłek nie było
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • China_Blue
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 55

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
              Hmm, a moj ClO2 tak daje czadu, ze czuje sie jak na basenie za PRLu... Ostatnio pomyslalem, ze moze dlatego, ze rozcienczam z goraca woda, ktora jak wiadomo, daje duzo oparow, smierdzacych oparow.
              A moze za bardzo stezony uzywam? Roztwor aktywny rozcienczam 1:10 i tym dezynfekuje.
              A jak wy go stosujecie (w jakim stosunku rozcienczony i w zimnej czy goracej wodzie)?
              Ostatnia zmiana dokonana przez China_Blue; 2008-01-31, 21:47.
              Popieraj swój browar.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                Hmm, a moj ClO2 tak daje czadu, ze czuje sie jak na basenie za PRLu... Ostatnio pomyslalem, ze moze dlatego, ze rozcienczam z goraca woda, ktora jak wiadomo, daje duzo oparow, smierdzacych oparow.
                A moze za bardzo stezony uzywam? Roztwor aktywny rozcienczam 1:10 i tym dezynfekuje.
                A jak wy go stosujecie (w jakim stosunku rozcienczony i w zimnej czy goracej wodzie)?
                Najpierw r-r 5% (oryginalny) 1:25 z kwaskiem cytrynowym, a potem taki r-r 1:10 bezpośrednio przed użyciem ale tylko w ZIMNEJ wodzie. Z gorącej wody ClO2 natychmiast uleci i nie bardzo masz czym dezynfekować, za to wrażenia zapachowe niezapomniane
                Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-01-31, 22:00.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Najpierw r-r 5% (oryginalny) 1:25 z kwaskiem cytrynowym,
                  Oczywiście 1:25 z wodą plus kwasek cytrynowy.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • China_Blue
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.07
                    • 55

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Oczywiście 1:25 z wodą plus kwasek cytrynowy.
                    Ja robie tak samo tyle, ze z goraca woda... jutro zrobie z zimna, mam nadzieje, ze nie bedzie juz tak walilo
                    Popieraj swój browar.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                      Ja robie tak samo tyle, ze z goraca woda... jutro zrobie z zimna, mam nadzieje, ze nie bedzie juz tak walilo
                      Śmierdzieć niestety będzie, ale na pewno ZNACZNIE mniej.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9866

                        #116
                        Zamierzałem coś uwarzyć a tu wodociągi mi plany popsuły - od wczoraj woda w Chorzowie nie nadaje się do picie i trzeba biegać do beczkowozów. Choć może by zrobić jakieś Beczkowe
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #117
                          Jak rok temu wykryli bakterie coli w Rudzie Śląskiej to warzyłem piwo wtedy, ale cooler mi nie wyszedł.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9866

                            #118
                            No ja piwa na razie robić na tej wodzie nie będę. Kąpać się zersztą treż bo jak się własnie dowiedziałem to jest to czynnośc zbędna - cytuję:
                            Chorzowsko-Świętochłowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. informuje, że woda dostarczana tutejszemu przedsiębiorstwu przez Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów S.A. w rejonie Chorzowa Batorego ograniczonego ulicami A. Krajowej-Działkowa – Wysockiego – Inwalidzka – Kasztanowa – Brzozowa – Graniczna – Kochłowicka – Kaliny decyzją Sanepidu w Chorzowie nie nadaje się do celów spożywczych oraz czynności zbędnych - mycie, kąpanie.

                            W TV Katowice podawali, że normy zanieczyszczenia żelazem są przekroczone bodaj 9 razy. Są też inne zanieczyszczenia chemiczne.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Warzywo
                              Skoczów, Adama Mickiewicza 29, Bar Pianka
                              Warzywo
                              Tu mi się najbardziej podobało w Skoczowie, Klimat jak z lat 80, wystrój z lat 90, w zasadzie sami miejscowi. Trafiłem na konkurs skoków więc jeszcze emocje sportowe były. Do picia, przepyszny, naprawdę przepyszny, tak dobrego piwa dawno nie piłem - Racibórz, podany w firmowej, ciężkiej,...
                              2022-02-16, 16:15
                            • Prusak
                              Forever Brewing Co/Wołynśkij Browar, Voyager
                              Prusak
                              Skusiłem się na jedną z puszek stojących już jakiś czas w Leclercu. Kolaboracja z tajemniczym (przynajmniej dla mnie) polskim kontraktem Kite.Szkoła.PL. Alk 4, 5%, Eks. 12,5 blg.
                              Piwo ma w "podtytule" German Pilsner, ale koło takiego pilsnera to chyba krótko ono stało (a może...
                              2023-06-10, 14:58
                            • heckler
                              Czechy, Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
                              heckler
                              Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
                              Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
                              2024-05-07, 08:10
                            • darekd
                              Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
                              darekd
                              Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

                              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

                              To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

                              Ten...
                              2024-02-21, 01:23
                            • Prusak
                              Dziki Wschód, Lubel
                              Prusak
                              Piwo na Zuli plus eksperymentalny chmiel od PIłata. Wypuścili pod tą nazwą też pilsa, tu zaś nie zdeklarowali się co do stylu, choć parametry bardzo lekkie 10 % E i A. 4%. Natomiast koło pilsa to nawet nie stało. Zapach bucha od razu pomarańcżą i cytrusami. Kolorek bardzo jasny, piany...
                              2024-01-28, 00:51
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...