Nosił wilk razy kilka poniesiemy wilka. Dziś wzięliśmy się za robotę wraz z Andrewbrw. Używamy brew-kita John Bull "Best bitter". O przebiegu będziemy pisać na bierząco. Spodziewamy się zrobić najlepsze piwo na świecie.
Browar "Wolfsberg" wystartował
Collapse
X
-
Powracam po wakacyjnej przerwie! Witam WSZYSTKICH! tradycyjnie: WASZE ZDROWIE!!!!
Brzeczka się chłodzi, czekamy ,aby przelać ją do fermentora.Jak na pierwszą warkę idzie niespotykanie łatwo hehe, mamy nadzieję ,że wszystko się uda, choć jestem sceptycznie nastawiony do wszystkiego-z pewnością będzie to najlepszy browar na świecie!!!
-
-
Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu.
Oby piwo było smaczne!
Morbital napisał(a)
O przebiegu będziemy pisać na bierząco.
Last edited by jerzy; 2004-10-21, 22:51.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwszy Wolfsberg "Bitter" dofermentowuje w piwnicy. Dzisiaj popełniliśmy drugą warkę! W porównaniu do pierwszego podejścia jest o jedną ligę wyżej. Oparliśmy się na przepisie z ksiązki Ewy Kwapisz, organ propagandy Biowinu. Przepis zwie się "Caledonian Brown Ale". Trochę go zmodyfikowaliśmy dodając więcej ekstraktu słodowego. W sumie składniki wyglądają następująco: 1 pucha Brew-kita Pilsner, 1,25 kg jasnego ekstraktu, 0,5 kg ciemnego ekstraktu, 10 g chmielu goryczkowego, 15 g aromatycznego, drożdże. W sumie wyszło 20 litrów ciemnego piwa 13,5 Blg. To będzie rekord świata!!!
Comment
-
-
Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustała mieliśmy już rozlewać, ale Blg było zbyt wysokie (6), po konsultacjach z Jerzym i Naczelnikiem (wielkie dzięki) postanowiliśmy odczekać jeszcze 2-3 dni-jeśli Blg nie spadnie to przelejemy na cichą fermentację(lub rozlejemy-hehe). Piwo już smakuje wyśmienicie, z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale" Jest bardzo ciemne!
Wczoraj również testowaliśmy Bittera- nagazowanie idealne! Piana fantastyczna- ta warka przeszla sama siebie! Jeszcze damy jej czas do czwartku a wtedy wypijemy jej troszkę więcej lecz z umiarem ,żeby zostało ciutkę na moje urodziny!
Comment
-
-
Andrewbrw napisał(a)
... z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale" Jest bardzo ciemne!...
Comment
-
-
DZiś Dunkel poszedł w butelki-a co! Wyszło 33x0,5l + 4x033l. Brown Ale to to nie będzie, ponieważ podstawą był pilsner Ogólnie jesteśmy poddenerwowani - Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr hehe!
Bitter już zaczyna być w okresie pierwszej degustacji-zdjęcia w przyszłym tygodniu!
Teraz obmyślamy plan kolejnej warki
Comment
-
-
Andrewbrw napisał(a)
Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustałachickkiller :)
Comment
-
Comment