Trzeba sobie jakoś radzić Właśnie napijamy efekty naszej pierwszej warki i jest dużo radości. Piwko wygląda super, w smaku niezłe z silną nutą drożdżową i dobrą goryczką.
A Chrisowi 1987 dziękuję za cenne uwagi!
Trzecia warka popełniona! Pszeniczniak pełną gębą. Zużyliśmy Brew-kit pszeniczny, ekstrakt pszeniczny 1,25 kg, ekstakt słodowy jasny 1,8 kg, drozdże załączone do brew-kita. Planujemy cichą fermentację, a do butelek dodamy suchy ekstrakt zamiast cukru. Wyszło nam 25 L. Jako amator piw pszenicznych bardzo liczę na to piwko!
Tak wygląda efekt naszej pierwszej warki z dnia 21.10.2004. "Bitter" prezentuje się conajmniej nieźle, jest idealnie nagazowany co do smaku mamy mały niedosyt. Ale generalnie jak na piewszy raz jest dobrze.
Gratuluje degustacji! Mam jednak jedno pytanie co do koloru tego piwa,mianowicie jaki on jest? Zrobiliście zdjęcie na tle ściany i to spowodowało że zdjęcie nie oddaje pełni tej barwy.A tak na koniec to pianka tyż ładna
Wczoraj zabutelkowaliśmy pszeniczne-zapowiada się doskonale!Stało na cichej 10dni, przy zlewaniu wypiliśmy jedną szklaneczkę- mieliśmy do porównania Erdingera i Franciszka Nasze było najlepsze Wyszło tego 44x0.5l + jedna butelka PINTowa.
Dunkel wczoraj również przeszedł degustasję- jest gęsty i ciemny "jak w habicie ksiądz" Bardziej przypomina w smaku dobrze nachmielonego portera , niż zwykłego ciemniaka! Jedno jest pewno to piwko potrzebuje długiego leżakowania
Obecnie trwa przerwa w warzeniu w browarze WOLFSBERG z powodów finansowych oraz naukowych (sesja-w przypadku Morbitala ostatnia!) Planujemy na marzec lagera z ekstraktu + własne nachmielenie, fementacja oczywiście dolna. Cała produkcja zostanie wtedy przeniesiona wreszcie na WŁODARZ-leżakownia już tam funkcjonuje Po lagerku może jakieś klasztorne albo Tripelek
Tak właśnie było... cały sprzęt przewieziony na Włodarz! Uwarzyliśmy lagerka w sobote, stał w zbyt niskiej temperaturze(cholerne mrozy akurat teraz) ale błąd został naprawiony fermentacja ruszyła! Wreszcie mamy nowy areometr-teraz dopiero w browamatorze pomyśleli, żeby pakować w plastikowy pojemnik-tym razem nie dojdzie do tragedii Blg wyszło 12,5 Sądzę , że nachmieliliśmy sporo, może jeszcze na cichej dowalimy kawałek Tabsa, ale to się zobaczy! Jeśli zima trochu popuści następną warkę robimy pod gołym niebem na kuchni w kamieniu-żywy ogień a co!
he chmielu na oko ale nie więcej niz 30g goryczkowego i 40 aromatycznego! W fermentorze jest 21,5 litra. Temperatura na początku była 9-10 ale potem spadła do 6-8 drożdże się wolno zbierały(jeśli w ogóle się zbierały) i daliśmy do 14 stopni-ruszyły! Coś z tego może będzie
W piątek Lager został zabutelkowany! wyszło tego 2 skrzynki, BLG było 3 więc wg mnie bardzo ładnie odfermentowało!!! (początkowe 12,5) Piękny zapach-taki miodowy! Aha w sobote byłem nadzorującym nad nowo powstałym browarem w Wałbrzychu (jeszcze bez nazwy) dwóch kumpli - na początek zrobili ciemniaka-pogratulował
Teraz z Morbitalem kombinujemy , żeby na święta zrobić coś ala trójniak - 1,8 jasnego 1,2 pszenicznego, trochu ciemnego , cukier kandyzowany, chcielibyśmy osiągnąć dość wysokie BLG ale nie wiadomo czy się skusimy (wyjdzie mniej butelek) tylko tu pytanie-jak z chmielem? nie za dużo chyba? ok 20 g goryczkowego i tyle samo aromatycznego - czy w ogóle z jakiegoś zrezygnować?a może jeszcze cuś dodać?
aha zdjęcia naszej pszeniczki jeszcze nie było (zostały 2 butelki we Wrocku a dwie dziś Morbital zawiózł na Włodarz)
26 marca uwarzyliśmy "wilki trzy" Wreszcie zakupiłem garnek na miarę możliwości, inwestycje trwają co do piwka: 1,8 ekstraktu jasnego, 1,2 pszenicznego , "łycha" barwiącego , cukier kandyzowany 450g(3x150g brązowego, 1x150g jasnego) , no i chmielenie szyszkami ( aromat i gorycz ) oczywiście na oko BLG początkowe 16,5 zapodaliśmy drożdże Safbrew S-33 i w niecałe 3 dni BLG spadło do 4 ! Obecnie nie wiem co się z piwkiem dzieje(bo jestem we Wrocławiu), Morbital chyba dziś zleje na cichą, napisał tylko ,że pachnie "genialnie". Następne planujemy ciemne- ale tym razem nie tak bardzo jak to czarne w habicie
Comment