Dziś nastawiłem, filtruje się właśnie, 50 warkę. Mały jubileusz.
Straciłem zapiski z ostatnich 48 warek ale z tego co pamiętam to średnia wychodziła coś około 20 litrów na warkę.
Tak więc licząc średnio to dziś padło 1000 litrów uwarzonego piwka.
A dzisiejsze było takie:
5,5 kg słodu (sumarycznie), zacieranie rozpoczęte przy ok. 18'C.
Podjazd ze średnią prędkościę 1'C/min do 74'C, potem szybkie schłodzenie do 67'C (dodano zimnej wody).
Przetrzymanie przez ok. 40 minut - temp. spadła do 62'C.
Podgrzanie do 75'C - przetrzymanie przez 30 minut. Temp spadła.
Ponowny podjazd do 75'C - przetrzymanie przez ok. 15 minut i zakończenie przy 76'C.
Filtracja z wysładzaniem, jeszcze trwa. Za godzinkę wleję ostatnią partię wody do wysładzania i idę pa-lulki.
Rano nachmielanie i po ostudzeniu przecedzonej brzeczki zadam moimi ulubionymi DW.
Do cichej planowane dodanie ekstraktu cytrynowego.
Nnooooo, to za warzenie !
Straciłem zapiski z ostatnich 48 warek ale z tego co pamiętam to średnia wychodziła coś około 20 litrów na warkę.
Tak więc licząc średnio to dziś padło 1000 litrów uwarzonego piwka.
A dzisiejsze było takie:
5,5 kg słodu (sumarycznie), zacieranie rozpoczęte przy ok. 18'C.
Podjazd ze średnią prędkościę 1'C/min do 74'C, potem szybkie schłodzenie do 67'C (dodano zimnej wody).
Przetrzymanie przez ok. 40 minut - temp. spadła do 62'C.
Podgrzanie do 75'C - przetrzymanie przez 30 minut. Temp spadła.
Ponowny podjazd do 75'C - przetrzymanie przez ok. 15 minut i zakończenie przy 76'C.
Filtracja z wysładzaniem, jeszcze trwa. Za godzinkę wleję ostatnią partię wody do wysładzania i idę pa-lulki.
Rano nachmielanie i po ostudzeniu przecedzonej brzeczki zadam moimi ulubionymi DW.
Do cichej planowane dodanie ekstraktu cytrynowego.
Nnooooo, to za warzenie !
Comment