Jubileusz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    Jubileusz

    Dziś nastawiłem, filtruje się właśnie, 50 warkę. Mały jubileusz.
    Straciłem zapiski z ostatnich 48 warek ale z tego co pamiętam to średnia wychodziła coś około 20 litrów na warkę.
    Tak więc licząc średnio to dziś padło 1000 litrów uwarzonego piwka.
    A dzisiejsze było takie:
    5,5 kg słodu (sumarycznie), zacieranie rozpoczęte przy ok. 18'C.
    Podjazd ze średnią prędkościę 1'C/min do 74'C, potem szybkie schłodzenie do 67'C (dodano zimnej wody).
    Przetrzymanie przez ok. 40 minut - temp. spadła do 62'C.
    Podgrzanie do 75'C - przetrzymanie przez 30 minut. Temp spadła.
    Ponowny podjazd do 75'C - przetrzymanie przez ok. 15 minut i zakończenie przy 76'C.
    Filtracja z wysładzaniem, jeszcze trwa. Za godzinkę wleję ostatnią partię wody do wysładzania i idę pa-lulki.
    Rano nachmielanie i po ostudzeniu przecedzonej brzeczki zadam moimi ulubionymi DW.
    Do cichej planowane dodanie ekstraktu cytrynowego.
    Nnooooo, to za warzenie !
  • mirekkk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 101

    #2
    Odp: Jubileusz - gratulacje

    slado napisał(a)
    Dziś nastawiłem, filtruje się właśnie, 50 warkę. Mały jubileusz.
    No to gratulacje, i życzenia wielu kolejnych "pięćdziesiątek".
    za następne jubileusze.

    P.S. A co to za patent z tym schładzaniem? Pytam, bo też się zastanawiałem nad takim zacieraniem.
    Pozdrawiam,
    Mirek

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Odp: Jubileusz

      slado napisał(a)
      (...) 50 warkę. Mały jubileusz (...)
      Twoje zdrowie Twoją smaczną, ciemną "40-tką"
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Odp: Jubileusz - gratulacje

        mirekkk napisał(a)
        No to gratulacje, i życzenia wielu kolejnych "pięćdziesiątek".
        za następne jubileusze.

        P.S. A co to za patent z tym schładzaniem? Pytam, bo też się zastanawiałem nad takim zacieraniem.
        To takie zacieranie wstępująco-zstępujące, jak WES był napisał...
        Kruczkiem w takim zacieraniu jest, z założenia, wyodrębnienie ze śruty możliwie największej ilości skrobii (wysoka temp) i bez uśmiercania B-amylazy, powrót do zakresu temperatury najodpowiedniejszej dla przerwy cukrowej.
        Powstaje wówczas dużo materiału do przerobienia dla drożdży.
        Potem w zasadzie następuje typowe zacieranie z podjazdem temperatury do przerwy dekstrynującej.
        Przy okazji, okazuje się że ten sposób zacierania daje niezły wynik gęstości.
        Z 5,5 kg słodu wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 15,5'Blg.

        Dzięki za gratulacje. Żałuję tylko że z tego co nawarzyłem wypiłem mniej niż połowę

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          Odp: Odp: Jubileusz

          CarlBerg napisał(a)
          Twoje zdrowie Twoją smaczną, ciemną "40-tką"
          No właśnie, też bym się jej
          Idę do piwniczki po 47-kę , to taka powtórka z 40-tki.

          Comment

          • mirekkk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.09
            • 101

            #6
            Odp: Odp: Odp: Jubileusz - gratulacje

            slado napisał(a)
            Kruczkiem w takim zacieraniu jest, z założenia, wyodrębnienie ze śruty możliwie największej ilości skrobii (wysoka temp) i bez uśmiercania B-amylazy, powrót do zakresu temperatury najodpowiedniejszej dla przerwy cukrowej.
            Też właśnie myślałem o takim zacieraniu (czyli o uruchomieniu a-amylazy przed b-amylazą) z myślą o maksymalnej wytrawności i dużej wydajności. W zamyśle mam jakiegoś alta tak właśnie zatartego. Co do wydajności, to pogratulować, tak duża - to rzadkość. Oczekuję na dalsze relacje z tej, jubileuszowej, pięćdziesiątki.
            Pozdrawiam,
            Mirek

            Comment

            Przetwarzanie...
            X