Skład Piwa Domowego i piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

    Skład Piwa Domowego i piwa

    Korzystając z wolnego czasu w sobotę uwarzyłem piwo z dziwacznej troszeczkę receptury. Dziwacznej, a to dlatego, że do tej warki użyłem wszystkich słodów jakie mi pozostały z tegorocznego sezonu warzelniczego. Wygląda na to, że nie mogę oprzeć się warzeniu -"Export Grodzki 1481" miał być ostatnia warką 2004 r.! A jednak jeszcze jedna warka tego roku, 26:

    A oto receptura:
    ----------------
    1.Słód monachijski - 500 g.
    2.Słód karmelowy jasny - 500 g.
    3.Słód pszeniczny (słodownia domowa) - 500 g.
    4.Ziarno prosa - 500 g.
    5.Słód barwiący - 500 g.
    6.Chmiel goryczkowy szyszka, odm."Marynka" - 50 g.
    7.Chmiel aromatyczny szyszk, odm."Lubelski" - 25 g.
    8.Drożdże górnej fermentacji - 5 g.

    Zacieranie:
    -----------
    62-64 st.C - 30 min.
    70 st.C - 30 min.
    78 st.C - do ujemnej próby jodowej
    Filtrowanie

    Chmielenie:
    -----------
    Chmiel goryczkowy - 75 min.
    Chmiel aromatyczny - 5 min.

    Podsumowanie:
    -------------
    Blg końcowe - 16

    Nawet nie wiem jak to piwo nazwać. Może jakieś propozycje?
  • sklep-piwowar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 559

    #2
    Może - Ostatki 2004

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1508

      #3
      sklep-piwowar napisał(a)
      Może - Ostatki 2004
      Zapewnie nazwa pasująca tyle, że nie jestem przekonany czy to moja ostatnia warka .

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #4
        Ja bym to piwo nazwał 'Zamieszane'
        MM961
        4:-)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Ja miałam podobną warkę - nazwałam ją "Szwarc, mydło i powidło"
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            Marusia napisał(a)
            Ja miałam podobną warkę - nazwałam ją "Szwarc, mydło i powidło"
            To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie" .

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #7
              may napisał(a)
              To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie" .
              Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie"

              Comment

              • may
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.01
                • 1508

                #8
                Borysko napisał(a)
                Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie"
                Jeszcze chwila i nazwa gotowa. Może jakieś inne propozycję?

                Comment

                • sklep-piwowar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 559

                  #9
                  Może - Frania

                  Wytłumaczę się dlaczego

                  Frania kojarzy mi się z imprezą studencką gdzie wszystkie przynoszone trunki przez imprezowiczów, wlewane były do pralki Frania i wymieszane

                  Comment

                  • tsulej
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.09
                    • 54

                    #10
                    bardzo, ale to bardzo zaciekawił mnie skład prosa - masz z tym jakieś doświadczenia??? Zmienia jakoś znacząco smak i zapach? No i czy ziarno prosa było zmielone/rozdrobnione?

                    Comment

                    • may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1508

                      #11
                      tsulej napisał(a)
                      bardzo, ale to bardzo zaciekawił mnie skład prosa - masz z tym jakieś doświadczenia??? Zmienia jakoś znacząco smak i zapach? No i czy ziarno prosa było zmielone/rozdrobnione?
                      Wszystkie składowe słody zostały przed zacieraniem ześrutowane.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        may napisał(a)
                        To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie" .
                        Jak sobie życzysz, ale moje "szwarc-mydło" jest lekko kwaśnawe, czego absolutnie nie życzę Twojej warce
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • may
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.01
                          • 1508

                          #13
                          Borysko napisał(a)
                          Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie"
                          Wzór etykiety

                          Comment

                          • tsulej
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.09
                            • 54

                            #14
                            Marusia napisał(a)
                            Jak sobie życzysz, ale moje "szwarc-mydło" jest lekko kwaśnawe, czego absolutnie nie życzę Twojej warce
                            Proso (a właściwie kasza jaglana - bo samego prosa nie jadłem) jest lekko kwaśnawe, więc istnieje takie prawdopodobieństwo...

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1508

                              #15
                              tsulej napisał(a)
                              Proso (a właściwie kasza jaglana - bo samego prosa nie jadłem) jest lekko kwaśnawe, więc istnieje takie prawdopodobieństwo...
                              Mówiąc gwarą podlaską: oj nie kracz!!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X