Korzystając z wolnego czasu w sobotę uwarzyłem piwo z dziwacznej troszeczkę receptury. Dziwacznej, a to dlatego, że do tej warki użyłem wszystkich słodów jakie mi pozostały z tegorocznego sezonu warzelniczego. Wygląda na to, że nie mogę oprzeć się warzeniu -"Export Grodzki 1481" miał być ostatnia warką 2004 r.! A jednak jeszcze jedna warka tego roku, 26:
A oto receptura:
----------------
1.Słód monachijski - 500 g.
2.Słód karmelowy jasny - 500 g.
3.Słód pszeniczny (słodownia domowa) - 500 g.
4.Ziarno prosa - 500 g.
5.Słód barwiący - 500 g.
6.Chmiel goryczkowy szyszka, odm."Marynka" - 50 g.
7.Chmiel aromatyczny szyszk, odm."Lubelski" - 25 g.
8.Drożdże górnej fermentacji - 5 g.
Zacieranie:
-----------
62-64 st.C - 30 min.
70 st.C - 30 min.
78 st.C - do ujemnej próby jodowej
Filtrowanie
Chmielenie:
-----------
Chmiel goryczkowy - 75 min.
Chmiel aromatyczny - 5 min.
Podsumowanie:
-------------
Blg końcowe - 16
Nawet nie wiem jak to piwo nazwać. Może jakieś propozycje?
A oto receptura:
----------------
1.Słód monachijski - 500 g.
2.Słód karmelowy jasny - 500 g.
3.Słód pszeniczny (słodownia domowa) - 500 g.
4.Ziarno prosa - 500 g.
5.Słód barwiący - 500 g.
6.Chmiel goryczkowy szyszka, odm."Marynka" - 50 g.
7.Chmiel aromatyczny szyszk, odm."Lubelski" - 25 g.
8.Drożdże górnej fermentacji - 5 g.
Zacieranie:
-----------
62-64 st.C - 30 min.
70 st.C - 30 min.
78 st.C - do ujemnej próby jodowej
Filtrowanie
Chmielenie:
-----------
Chmiel goryczkowy - 75 min.
Chmiel aromatyczny - 5 min.
Podsumowanie:
-------------
Blg końcowe - 16
Nawet nie wiem jak to piwo nazwać. Może jakieś propozycje?
Comment