Porter Zimowy, warka nr 27 z dn.19 grudnia 2004 r.
Receptura:
----------
1.Słód monachijski - 2 kg
2.Słód czekoladowy - 0,5 kg
3.Słód karmelowy ciemny - 1 kg
4.Ekstrakt słodowy pils jasny - 1,8 kg
5.Cukier kandyzowany brązowy - 150 g
6.Chmiel goryczkowy szyszka odm.Marynka - 80 g
7.Chmiel aromatyczny szyszka odm.Lubelski - 40 g
8.Drożdze Safbrew S-33 - 20 g
9. Hop Aroma Tabs – 1/3 tabletki
Zacieranie:
---------------
50 st.C – 20 min.
56 st.C – 15 min.
62-63 st.C – 15 min.
70-72 st.C – 15 min.
Chmielenie:
-----------------
Chm. goryczkowy – 1 godz.
Chm. aromatyczny – 15 min. przed końcem
Podsumowanie:
--------------------
Blg początkowe - 18
Ze względu na wysoki Balling zamierzam trzy dni przed zlaniem piwa zastosować chmielenie na zimno.
Po siedmiu dniach warka już ma za sobą burzliwą fermentację, balling spadł do 5 i jak na razie fermentuje po cichu .
Straty materialne związane z 27 warką: stłuczony areometr !
1. Browamator Ciemne 1,8 kg
2. Laktoza (lactose) - 250 g
1. Cukier kandyzowany - brązowy - 150g
4. French Oak Chips - płatki dębowe - 20 g
5. Rum ok. 0,25 ltr.
Stało się ! Piwowarzy z SPD przystąpili (małymi kroczkami) do "warzenia" domowego Grodzisza! Jak na razie zaopatrzyliśmy się w słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermanna, a jak wiadomo "ŚP Piwo Grodziskie" było robione z pszenicznego słodu wędzonego - zorganizowaliśmy małą wędzarkę i uwędziliśmy 5 kg słodu - oczywiście wykorzystując do tego dębinę. Dalsze kroki to śrutowanie i zacierenie. Ale to już inna historia.
Comment