Skład Piwa Domowego i piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #16
    may napisał(a)
    Wzór etykiety
    He,he, to chyba zasłużyłem sobie na spróbowanie tego piwka? Ewentualnie do spółki z Marusią

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1508

      #17
      Borysko napisał(a)
      He,he, to chyba zasłużyłem sobie na spróbowanie tego piwka? Ewentualnie do spółki z Marusią
      Jak najbardziej .

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1508

        #18
        Porter Zimowy 18 Blg

        Porter Zimowy, warka nr 27 z dn.19 grudnia 2004 r.

        Receptura:
        ----------
        1.Słód monachijski - 2 kg
        2.Słód czekoladowy - 0,5 kg
        3.Słód karmelowy ciemny - 1 kg
        4.Ekstrakt słodowy pils jasny - 1,8 kg
        5.Cukier kandyzowany brązowy - 150 g
        6.Chmiel goryczkowy szyszka odm.Marynka - 80 g
        7.Chmiel aromatyczny szyszka odm.Lubelski - 40 g
        8.Drożdze Safbrew S-33 - 20 g
        9. Hop Aroma Tabs – 1/3 tabletki

        Zacieranie:
        ---------------
        50 st.C – 20 min.
        56 st.C – 15 min.
        62-63 st.C – 15 min.
        70-72 st.C – 15 min.

        Chmielenie:
        -----------------
        Chm. goryczkowy – 1 godz.
        Chm. aromatyczny – 15 min. przed końcem

        Podsumowanie:
        --------------------
        Blg początkowe - 18
        Ze względu na wysoki Balling zamierzam trzy dni przed zlaniem piwa zastosować chmielenie na zimno.

        Link do etykiety

        Comment

        • may
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1508

          #19
          Poretr zimowy

          Po siedmiu dniach warka już ma za sobą burzliwą fermentację, balling spadł do 5 i jak na razie fermentuje po cichu .
          Straty materialne związane z 27 warką: stłuczony areometr !

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #20
            Kaper Dębowy, warka nr 28 z dn.19.02.2005 r.

            1. Browamator Ciemne 1,8 kg
            2. Laktoza (lactose) - 250 g
            1. Cukier kandyzowany - brązowy - 150g
            4. French Oak Chips - płatki dębowe - 20 g
            5. Rum ok. 0,25 ltr.

            Blg poczatkowe - 12,5

            Etykieta: wzór

            Comment

            • may
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.01
              • 1508

              #21
              W poszukiwaniu "GRODZISZA"

              Stało się ! Piwowarzy z SPD przystąpili (małymi kroczkami) do "warzenia" domowego Grodzisza! Jak na razie zaopatrzyliśmy się w słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermanna, a jak wiadomo "ŚP Piwo Grodziskie" było robione z pszenicznego słodu wędzonego - zorganizowaliśmy małą wędzarkę i uwędziliśmy 5 kg słodu - oczywiście wykorzystując do tego dębinę. Dalsze kroki to śrutowanie i zacierenie. Ale to już inna historia.

              Comment

              • may
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.01
                • 1508

                #22
                W poszukiwaniu "GRODZISZA" - galeria

                Do wędzenia słodu pszenicznego musieliśmy się dokładnie przygotować. Dlatego też użytą do wędzenia dębinę sezonowaliśmy przez ok. 12 m-cy.
                Attached Files

                Comment

                • may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1508

                  #23
                  W poszukiwaniu "GRODZISZA" - galeria

                  Podtrzymanie w tunelu ognia przy -20 st. mrozie to prawdziwa sztuka!
                  Attached Files

                  Comment

                  • may
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.01
                    • 1508

                    #24
                    W poszukiwaniu "GRODZISZA" - galeria

                    Serce grodziskiego piwa w otumanach aromatycznego dębowego dymu.
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez may; 2006-01-25, 11:45.

                    Comment

                    • may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1508

                      #25
                      W poszukiwaniu "GRODZISZA" - galeria

                      Piotr Stefaniuk - warzelny SPD robi niezwykłą zadymę
                      Attached Files

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X