Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #451
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
    Bardzo ciekawy smak, bardziej miodowo-winny, coś a'la lekkie porto.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #452
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.

      Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
      I tak minęło 15 lat
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2859

        #453
        Z tej właśnie okazji dziś się napiję
        Za Wasze zdrowie oczywiście
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #454
          Buuum...
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10806

            #455
            u mnie minęło 16lat
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24055

              #456
              Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9247

                #457
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
                To ja przy Was młodzian. W tym roku dopiero 14 lat. A dziś u mnie drożdże zaczęły walkę z WEIZENBOCKIEM (17 BLg)
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • yavo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.03
                  • 910

                  #458
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
                  Pięknie, brawo! A efekty i tak widać w Waszych recepturach na CP!

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2009.05
                    • 689

                    #459
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
                    Mnie za chwilę minie dekada, przy Was to niedługo, ale za to przetestowałem dzielnie dużo Waszych receptur z CP
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24055

                      #460
                      Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.

                      W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.

                      Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own



                      Click image for larger version

Name:	242023007_10159803044084885_1144095082268424503_n.jpg
Views:	265
Size:	50,8 KB
ID:	2320754

                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24055

                        #461
                        W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
                        kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
                        Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.

                        Zasyp jest gotowy
                        5kg słód pale ale clear choice z crispa
                        1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
                        2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).

                        Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere

                        Click image for larger version

Name:	20220407_221940.jpg
Views:	223
Size:	53,3 KB
ID:	2324859
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24055

                          #462
                          Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę

                          Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.
                          Attached Files
                          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-08-07, 18:34.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • yavo
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.03
                            • 910

                            #463
                            Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24055

                              #464
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
                              Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.
                              A to w osobnym temacie jak się oswoję z tym dingsem.

                              Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.

                              Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.

                              Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
                              https://www.browar.biz/centrumpiwowa...o-de-2021-50-g

                              zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.

                              Katorga.

                              no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
                              https://www.browar.biz/centrumpiwowa...tra-kveik-11-g

                              rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.

                              Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • yavo
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.03
                                • 910

                                #465
                                Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...